Professor i emprenedor? Et donem consells per muntar el teu propi negoci | EDE
movi-image-profesores-emprendedor-consejos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Professor i emprenedor? Et donem consells per muntar el teu propi negoci

Mon Oct 07 13:20:23 CEST 2019

Emprendre en el món de la docència ofereix moltes possibilitats: des d’organitzar classes a mida fins a experimentar i posar en pràctica models didàctics alternatius. Per això, i també per la satisfacció que dona tirar endavant un negoci propi, molts professionals decideixen muntar el seu projecte educatiu.

Començar a treballar com a professor autònom no requereix, en principi, grans inversions. L’esforç inicial sol centrar-se a promocionar-se i aconseguir alumnes. Presentem alguns consells i les principals vies per muntar un negoci com a professor.

El primer: identificar el nínxol de mercat

El més habitual és oferir formació en matèries presents als plans educatius (com matemàtiques o llengua, sobretot idiomes estrangers com anglès o francès) o disciplines artístiques com tocar un instrument o pintura, per exemple..

Malgrat això, cada vegada més estudiants busquen classes particulars de noves tecnologies i disciplines, com robòtica, programació o màrqueting. Moltes vegades, la clau és l’especialització.

Sigui quin sigui el públic, l’important és posicionar-se i especialitzar-se. I, sobretot, treballar per trobar alumnes: estar actiu en xarxes socials, contactar amb comunitats de professors i fer campanyes promocionals pot ser un bona manera de començar. La creativitat és fonamental.

La flexibilitat de les classes particulars

La majoria dels professors que comencen a treballar pel seu compte ho fan fent classes particulars. Aquesta modalitat ofereix certs avantatges. Per exemple, la flexibilitat a l’hora de triar el moment i el lloc de les classes (pot ser a casa del docent o de l’alumne, en una biblioteca o en una cafeteria, sense anar més lluny). Una altra opció és prestar serveis professionals en una acadèmia o un centre privat.

En impartir classes particulars, s’està desenvolupant una activitat econòmica. Per tant, el més recomanable és donar-se d’alta com a autònom i tenir en compte una sèrie de particularitats a l’hora de facturar:

  • Les classes sobre assignatures incloses en els plans d’estudis de qualsevol dels nivells i graus del sistema educatiu estan exemptes d’IVA.
  • El Reglament de facturació assenyala que no és obligatori emetre factures quan les classes particulars estiguin exemptes d’IVA, tret que l’alumne ho exigeixi.
  • Si es treballa a través d’una acadèmia o un centre privat, sí que s’ha d’especificar l’IVA. A més, el client ha de retenir el 15% de l’IRPF i ingressar-lo a Hisenda trimestralment.

movi-image-profesores-emprendedor-consejos-2

Crear un negoci online

Fer classes a través de Skype o altres serveis de videotrucada permet aconseguir molts més clients i ser més flexible. Una opció és crear una pàgina web pròpia en què també s’afegeixin materials didàctics i altres eines de suport a l’aprenentatge.

Una altra possibilitat és donar-se d’alta a plataformes com Udemy o Tutellus, en les quals es poden oferir diferents cursos. És una forma més senzilla d’accedir a un gran nombre d’alumnes. De tota manera, tant si és mitjançant una pàgina web pròpia com a través de plataformes, és bàsic treballar per donar-se a conèixer.

El pas següent: muntar una acadèmia

Suposa anar més enllà: quan l’ensenyament es posa al servei d’una estructura de negoci, l’activitat deixa de considerar-se professional per passar a ser empresarial. Muntar una acadèmia suposa crear una empresa. Una altra de les opcions és obrir una franquícia, que implica menys risc perquè hi ha una marca i un assessorament darrere.

En tots dos casos, l’important és satisfer les expectatives dels alumnes comptant amb bons professors, les infraestructures adequades i un bon pla d’ensenyament. És bona idea, a més, oferir classes enfocades a la preparació d’exàmens oficials. De fet, la clau per triomfar com a professor és, sovint, especialitzar-se.

Fotografies de Charles PH i J. Kelly Brito a Unsplash
-Temes relacionats-
up