Tecnologies per optimitzar els comerços de moda i complements | EDE
movi-image-tecnologias-opitimizar-comercios-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Tecnologies per optimitzar els comerços de moda i complements

Tue Oct 08 13:43:41 CEST 2019

El comerç tradicional s’enfronta a la seva pròpia revolució tecnològica. Avui els clients no es conformen a triar un article entre un munt d’opcions. Volen veure, sentir i provar els productes i contrastar informació abans de comprar-los. Estan al dia en tendències i novetats, sobretot a l’hora de triar roba i complements.

Els clients tenen la tecnologia com a aliada, i la majoria la fan servir de forma habitual en els processos de compra. Però aquestes possibilitats no es limiten als compradors. Els comerciants també tenen l’oportunitat de treure partit a la tecnologia per augmentar les vendes i fidelitzar els seus clients. Repassem algunes de les tendències per optimitzar els comerços d’articles de moda.

Comerç electrònic i pagament mòbil

El 43% dels espanyols ja compren a través del telèfon mòbil, segons un informe d’Ipsos Global Advisor. Aquesta i altres xifres ens situen com el quart país d’Europa que més compra per internet i posen de manifest la importància de tenir un bon comerç electrònic.

Disposar d’una botiga online permet estudiar les decisions dels clients i adaptar-ne l’experiència de compra gràcies a estadístiques basades en dades. Eines de màrqueting per al comerç electrònic permeten des d’incorporar bots de conversa i ofertes personalitzades fins a recomanar talles a cada client, que milloren les taxes de conversió i redueixen les devolucions.

Els últims anys també s’ha popularitzat l’opció de pagar amb el telèfon mòbil a les botigues físiques. Aquesta transacció es fa amb una aplicació i mitjançant el TPV, gràcies a la tecnologia Near Field Communications (NFC) —que permet la comunicació a curta distància entre dos dispositius electrònics sense fils— o codis QR.

Sistemes click and collect

Aquests sistemes permeten comprar online i recollir la comanda a la botiga física. S’han estès molt els últims anys perquè permeten més flexibilitat, atès que no cal ajustar-se als horaris dels sistemes de transport.

Algunes marques han integrat als seus comerços sistemes basats en màquines expenedores on es poden recollir les comandes. Zara ho va fer a la seva botiga pilot de la Corunya l’any 2017: l’expenedor es basa en un sistema robotitzat que pot guardar fins a 700 paquets alhora (en casellers dinàmics que s’adapten a les diferents grandàries). Per recollir la comanda, els clients fan servir el codi QR o el número PIN que se’ls ha facilitat en fer la compra.

Tecnologia RFID per millorar l’experiència de compra 

La tecnologia d’identificació per radiofreqüència permet codificar cadascuna de les peces per identificar-les i localitzar-les ràpidament. No és una tecnologia nova (ja es feia servir a mitjan segle passat), però unida a noves eines pot millorar de manera notable el funcionament de la botiga i l’experiència del client:

Permite a los dependientes saber en cada momento qué tallas y modelos hay en stock. De esta manera pueden atender a los clientes con más rapidez y solicitar más artículos cuando se están agotando. 

  • Permet als dependents saber a cada moment quines talles i models hi ha en estoc. D’aquesta manera, poden atendre els clients amb més rapidesa i sol·licitar més articles quan s’estan esgotant.
  • Gràcies a aplicacions que permeten llegir etiquetes RFID, els clients poden comprovar la traçabilitat del producte. És important per a marques que treballin amb peces úniques o creades de forma sostenible, per exemple.
  • Permet el funcionament d’emprovadors intel·ligents.
  • Facilita la creació de sistemes d’autoservei de pagament.
  • Permet establir controls antirobatori.
  • Gràcies a eines de gestió de dades, permet analitzar com i quan s’ha venut cada producte, dades rellevants per dissenyar estratègies de venda.

Emprovadors intel·ligents

És una de les aplicacions de la tecnologia RFID. Gràcies a la identificació per radiofreqüència, els emprovadors intel·ligents detecten les peces que es vol emprovar cada client. D’aquesta manera, si la que han agafat no els va bé, els emprovadors poden consultar si n’hi ha de disponibles en altres talles i colors. Normalment, la informació surt als miralls, que funcionen com a pantalles tàctils.

 

 

 

 

movi-image-tecnologias-opitimizar-comercios-2

 

 

 

 

Amb aquesta tecnologia, els comerços volen evitar un comportament molt habitual: que els clients abandonin la compra davant de la idea d’haver de buscar una altra talla o un altre color. En detectar que el client fa una cerca, els dependents poden avançar-s’hi i portar la peça a l’emprovador.

Alguns ofereixen també la possibilitat d’aconsellar quines altres peces i complements combinen bé amb el conjunt. Així, assessoren el client i asseguren que la seva experiència sigui completa.

A Espanya, marques com Zara i Mango ja han integrat emprovadors intel·ligents en algunes de les seves botigues. Molts altres comerços també estan incorporant emprovadors convencionals que inclouen un botó per avisar els dependents, cosa que els permet atendre amb més facilitat els clients sense haver d’invertir en tecnologia intel·ligent

Realitat augmentada

Timberland també va fer una campanya amb realitat augmentada. En aquest cas, es podia provar com quedarien les seves peces de roba a cada persona. Darrere d’aquesta tecnologia hi ha la idea de millorar l’experiència del client i despertar la seva atenció, que és el primer pas per aconseguir que acabin comprant.

Avui, internet és un gran aliat en el procés de compra: facilita la cerca d’informació, comparar preus i descobrir tendències. Malgrat això, en el món de la moda i els complements continuen combinant-se els canals de compra online i offline. Saber compaginar les noves tecnologies amb l’esperit dels comerços tradicionals és una de les claus per millorar les estratègies de venda. Per això, l’ideal per als comerciants més petits és estar al corrent de les novetats tecnològiques: encara que ara mateix semblin una opció llunyana, és probable que d’aquí pocs anys puguin integrar-se als seus negocis.

Fotografia d'Alexandra Gorn a Unsplash
-Temes relacionats-
up