Vull emprendre. És bona idea adquirir un traspàs? | EDE
movi-image-adquirir-traspaso-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Vull emprendre. És bona idea adquirir un traspàs?

Fri Oct 18 12:20:26 CEST 2019

Una de les opcions per iniciar una activitat és adquirir un traspàs; d’aquesta manera començarem a treballar en un negoci que ja està en marxa, amb una base ja creada i amb un rodatge. Tanmateix, hi ha una sèrie de factors que cal tenir en compte abans d’adquirir un negoci, com ara els aspectes legals, administratius o econòmics. Aquests són alguns dels avantatges i inconvenients que ens podem trobar.

Avantatges d’adquirir un traspàs

1. No començar de zero. Agafar un traspàs implica que continuarem amb una activitat que ja existeix però que canviarà de propietari; per tant, ens podrem estalviar una sèrie de tràmits com ara la constitució de la societat, tràmits administratius, la tria d’un local, comprar equipament, etc. Una vegada que el negoci sigui nostre, podrem fer tots els canvis que vulguem i que considerem convenients.

2. Cartera de clients. Un dels aspectes més interessants en els traspassos és adquirir la cartera de clients. Abans de signar has de saber quina és l’activitat del negoci i quin abast té.

3. Històric previ. Va relacionat íntimament amb el punt anterior. L’històric ens pot donar expectatives realistes de com funciona el negoci i de com estan els comptes. Veurem les puntes de venda i podrem fer un esquema sobre en quin moment es ven més i quins són els productes estrella. Mitjançant això, podrem traçar un pla econòmic i financer que establirà les bases del negoci des del moment en què sigui nostre.

 

movi-image-adquirir-traspaso-2

 

4. Avantatges econòmics. Normalment és més barat adquirir un negoci ja rodat que engegar-lo. Són molts els aspectes que hem de tenir en compte quan iniciem una activitat: cal buscar un local, reformar-lo, moblar-lo, comprar tot l’equipament necessari, i d’altra banda, pagar impostos fiscals i administratius com ara l’impost sobre societats, l’IVA, l’impost sobre activitats econòmiques, etc. No obstant això, l’operació de traspàs d’un negoci íntegrament no està subjecta a IVA, ni a l’impost sobre transmissions provisionals (ITP), si l’activitat continua.

5. Lloguer i personal. Si tens una idea clara de negoci i el traspàs et convenç t’evitaràs invertir molts diners a reformar el local i comprar tot el necessari. Si mantenim la societat, amb la cartera de clients, proveïdors, etc., no es produirà traspàs de lloguer, ja que l’activitat continua amb un altre propietari. Per això, no ens podran apujar el preu de l’arrendament perquè heretarem el que ja estava signat. A més, si arribes a un acord i el personal es queda amb tu, tindràs gent preparada que et podrà ser de gran ajuda al principi, ja que ells saben com es treballa en el dia a dia i coneixen els clients. Com menys canvis notin els clients habituals millor, excepte que pretenguem millorar qualitativament el negoci des del primer minut. Així, els clients podran continuar amb els seus antics costums i nosaltres tindrem temps per guanyar-nos la seva confiança.

Inconvenients que cal tenir en compte

Però no tot són avantatges en els traspassos, ja que no és el mateix que un negoci posi fi a la seva activitat per jubilació que tanqui perquè no surt rendible econòmicament. Per això, hi ha una sèrie d’inconvenients que cal tenir en compte:

1. Si adquirim un negoci també en podem adquirir els deutes. Cal assegurar-se bé que en signar no estem assumint els deutes amb Hisenda o amb la Seguretat Social de l’antic propietari. Moltes vegades, apel·lem a la bona fe de les persones, però pot passar que no ens expliquin tota la informació, i si ja hem signat no podrem fer marxa enrere i el deute ja seria nostre. Hem d’exigir un certificat tant de l’Agència Tributària com de la Seguretat Social en què s’informi que tot està al corrent de pagament.

2. Els comptes clars. Hem de saber quants diners entren de mitjana i quants en surten. Si un negoci acaba perquè no dona diners, pot ser que no sigui bona idea invertir-hi, ni agafar-lo amb la intenció de reflotar-lo. Ens hi juguem els nostres diners i el nostre patrimoni. Hem d’arribar a un acord amb els propietaris perquè ens deixin comprovar tots els números.

3. No hi ha una regulació legislativa específica. Cada propietari negocia els comptes sobre la base del que considera que val el seu negoci. Per això, hem de contractar serveis jurídics per estudiar el cas i també preguntar a altres propietaris per comparar costos.

4. Expectatives personals. Quan iniciem una activitat normalment tenim una planificació del que farem. Volem tenir totes les coses al nostre gust i sentir-nos realitzats. Però adquirir un negoci que ja està en funcionament implica que hem de continuar la seva activitat i emmotllar-nos a una dinàmica de treball que potser no és la que ens agrada més. Hem de ser conscients del que implica adquirir un traspàs, perquè si ho volem canviar tot potser no val la pena.

Sempre que emprenem un nou negoci correm un risc. Amb un traspàs també, perquè no podem saber què passarà. Hem de ser previnguts, comprovar tots els detalls i deixar-ho tot signat davant de notari. Només així minimitzarem riscos.

Fotografia de Mikhail Pavstyuk a Unsplash
-Temes relacionats-
up