Així es comportarà l’euríbor aquest any i així afectarà les hipoteques | EDE
movi-image-elpais-comportar-euribor-hipotecas-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Així es comportarà l’euríbor aquest any i així afectarà les hipoteques

Tue Oct 13 12:45:09 CEST 2020

L’indicador més utilitzat a Espanya per calcular les hipoteques torna a caure i, segons les previsions, aquesta baixada es podria perllongar durant aquest any i el vinent, cosa que afavorirà aquelles persones amb un préstec per a la compra d’habitatge a tipus variable.

L’euríbor, l’índex que serveix de referència per a gairebé el 90 % de les hipoteques espanyoles a tipus variable (és a dir, amb una taxa d’interès que no roman constant al llarg del temps), torna a mínims després d’haver patit els embats de la incertesa econòmica provocada per la COVID-19. Ara, en nivells tan baixos, redueix la pressió a les famílies amb un préstec. “És un bon escenari per als qui tenen una hipoteca variable”, diu Aitor Méndez, analista de la consultora IG.

La fórmula és senzilla. Si l’euríbor baixa, la quota de la hipoteca a tipus variable també ho fa, i a la inversa. Al març, per exemple, l’euríbor a 12 mesos (la referència més habitual en aquests préstecs) va començar a pujar just en el moment més àlgid de la pandèmia i quan a Espanya es va decretar l’estat d’alarma. Va passar d’un –0,288 % a un –0,266 %, un lleu salt que anunciava un panorama incert. “Van créixer la desconfiança en el mercat i la por que els bancs es quedessin sense liquiditat a conseqüència de la situació sanitària”, explica Joaquín Robles, analista del broker financer XTB. I a peu de carrer, l’avanç de l’índex va implicar una pujada en la quota de les hipoteques d’aquelles famílies que van revisar el seu préstec en aquest període. L’impacte, tanmateix, va ser temporal.

El repunt de l’euríbor va finalitzar al maig, quan va cotitzar en un –0,081 % i es va acostar a nivells no vistos des del 2016, moment en què l’índex va començar a cotitzar per sota de zero. “Les injeccions de capital fetes pel Banc Central Europeu (BCE) van posar fi a la tendència a l’alça”, detalla Rui da Mota, expert en mercats d’Analistas Financieros Internacionales (AFI). En un intent per fer front a l’estrès en els mercats monetaris i a una remota manca de liquiditat en els bancs (com va passar a la crisi del 2008), la institució dirigida per Christine Lagarde va treure la cartera i va contrarestar l’impacte del coronavirus amb 1,35 bilions d’euros. “A partir d’aquí, hem vist com l’euríbor ha tornat a caure en picat”, subratlla Robles.

Fins quan es mantindrà baix?

Els moviments de l’euríbor estan supeditats a la política monetària del BCE i a l’evolució del sistema bancari. L’índex és la taxa que els bancs cobren en prestar-se diners entre ells. “Quan hi ha una recessió, el risc de crèdit en el sistema s’incrementa i l’euríbor puja temporalment, perquè els bancs redueixen els préstecs entre ells”, explica Da Mota. Per això, quan el BCE va injectar liquiditat en el mercat, va alleugerir les preocupacions i l’indicador va tornar a cotitzar a la baixa. Quant durarà aquesta tendència? La resposta, segons els analistes, es podria perllongar, almenys, durant aquest any i el vinent.

“Mentre els tipus d’interès es mantinguin en el 0 %, l’euríbor no es mourà gaire”, afegeix l’analista Joaquín Robles. El BCE ha confirmat que els tipus romandran baixos durant un temps perllongat, amb la finalitat de fer costat a l’economia de la zona. Això tindrà un impacte en les quotes hipotecàries que paguen les famílies i, en certa manera, podria incentivar l’adquisició d’immobles entre aquells que s’ho puguin permetre. “Sens dubte, afavorirà la compra d’habitatge, atès que els interessats es podrien beneficiar de condicions més bones a l’hora de sol·licitar una hipoteca i podrien obtenir tipus variables més atractius”, afirma Gregorio Martín-Montalvo, director general de la immobiliària Solvia.

El context, no obstant això, no és el millor. “La lectura és agredolça”, puntualitza Aitor Méndez des de la consultora IG. D’una banda, és cert que els bancs disposen de liquiditat i, a més, les condicions del mercat són bones. L’euríbor frega mínims històrics (va acabar l’agost en el –0,356 %) i el tipus d’interès mitjà a l’inici dels préstecs fixos està en nivells sense precedents: un 2,88 %, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’altra banda, la situació econòmica és inestable. El producte interior brut (PIB) del país caurà un 12,8 % —el descens més acusat des de la Guerra Civil—, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), i l’atur es podria enfilar fins a un 23,6 % al tancament de l’any, d’acord amb el Banc d’Espanya.

“Naturalment, les favorables condicions de finançament que ofereixen els bancs són importants en la contractació d’hipoteques. Però les famílies basen la seva decisió en les seves perspectives d’ingressos futurs i altres consideracions, com l’evolució esperada dels preus de l’habitatge”, asseguren des de l’Asociación Española de Banca (AEB). Joaquín Robles explica que una hipoteca és un producte financer amb una forquilla que pot anar des dels 20 fins als 30 anys. “És un període en què no se sap com es comportarà l’economia i segurament moltes famílies opten per un interès fix només per tenir la certesa que es pagarà el mateix durant tota la vida del préstec”, conclou.

Calculadora: Descobreix si t’interessa més una hipoteca a tipus fix o a tipus variable


ELS VAIVENS DE L’EURÍBOR

L’euríbor no sempre ha estat per sota del 0 %. Durant la primera dècada d’aquest mil·lenni, l’índex es va comportar com una muntanya russa. El juliol del 2008 ―mesos abans de la fallida de Lehman Brothers als EUA, que va causar una profunda recessió―, l’indicador va arribar al seu màxim històric, 5,3 %. Des de llavors ha anat cap avall. Al tancament d’agost va tornar al seu nivell mínim històric: –0,356 %. Podria caure molt més? “No és gens descartable”, diu Aitor Méndez, analista d’IG.

La tendència actual, tanmateix, ajudarà que la balança, a l’hora de contractar un crèdit hipotecari, es torni a inclinar cap a l’interès variable, assegura Gregorio Martín-Montalvo. “Hem de tenir en compte que la contractació a tipus fix va créixer enormement”. El maig d’aquest any, el 52,8 % de les hipoteques constituïdes a Espanya eren a tipus fix i el 47,2 % eren a tipus variable, segons les dades de l’INE. Aquest canvi a favor del tipus fix s’estava produint des del 2015, però va prendre força en els últims tres anys.

Amb l’arribada de la pandèmia s’ha fet un tomb cap al tipus fix. Els experts consultats coincideixen que la por que les quotes s’incrementin ha ajudat a fer que el tipus fix es consolidi com l’opció preferent.

Fotografia de bantersnaps a Unsplash
-Temes relacionats-
up