Aquests organismes públics t’ajuden a comprar la teva casa | EDE
movi-image-organismos-publicos-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Aquests organismes públics t’ajuden a comprar la teva casa

21/10/2019

Repassem les principals subvencions a l’adquisició de l’habitatge per a comunitats autònomes, moltes centrades en frenar el despoblament rural.

Si tens tots els diners estalviats, enhorabona!, però sempre és una bona noticia saber si pots rebre algun tipus d’ajuda que et faci una mica més suportable l’esforç que suposa comprar un habitatge, sobre tot si és el primer. Repassem aquí les principals subvencions  a les quals podries accedir segons vulguis comprar en una comunitat autònoma o en una altra.

Quan un busca comprar una casa s’especula amb moltes variables a la vegada: situació, mida, qualitats, etc. però hi ha un aspecte que potser condiciona la tria per sobre de tot: el preu. I com més ajustat sigui el teu pressupost, més agrairàs que et donin un cop de mà.  En qualsevol cas el més recomanable és disposar d’un 20% dels estalvis per adquirir un habitatge. 

Tens menys de 35 anys i vius en una població de menys de 5.000 habitants? Bingo! Ets el destinatari ideal de les ajudes a l’adquisició contemplades en l’últim Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021. Es tracta d’un paquet de mesures relatives a la compra, lloguer, rehabilitació i promoció d’immobles que cada Comunitat Autònoma adapta a les seves pròpies necessitats i recursos.

En concret en aquest Pla es fixen subvencions a fons perdut de fins a 10.800 euros per la compra d’una casa, però només per a menors de 35 anys. Un suport que no pot ser de més del 20% del preu d’adquisició, que a la seva vegada no ha de superar els 100.000 euros.  

Amb l’objectiu de frenar el despoblament de les zones rurals, aquesta subvenció es limita a immobles situats en municipis de menys de 5.000 habitants. És a dir, que afecta als qui vulguin viure en les 6.830 poblacions que a Espanya no superen aquest cens, segons les dades provisionals de l’estadística del Padró continua a 1 de gener de 2018

Et deixem una altra pista per si vols mirar preus per aquestes zones: per comunitats, les que tenen més poblacions d’aquesta mida són Castella i Lleó (pots triar entre gairebé 2.200 localitats), Castella-La Manxa, Catalunya i Aragó.  Si ens fixem en les províncies, són Burgos, Salamanca, Guadalajara, Zaragoza i Zamora.

Ajudes estatals Pla d’Habitatge 2018-2021

  • El límit d’edat és de 35 anys en el moment en què es sol·liciti
  • Els beneficiaris són les llars amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM.
  • L’habitatge ha de ser el domicili habitual almenys per un període de cinc anys.
  • Les ajudes van fins a un màxim de 10.800 euros amb un límit del 20% del preu d’adquisició.
  • L’habitatge no pot costar més de 100.000 i ha d’estar situat en un municipi de menys de 5.000 habitants.

Si baixem al detall, has de saber també que per accedir a aquestes ajudes els ingressos de la unitat familiar no poden superar els 22.550,77 euros a l’any, que equivalen a tres vegades l’IPREM, l’índex utilitzat a Espanya com a referència per a la concessió d’ajudes i subvencions. Aquest límit es pot incrementar fins a quatre i cinc vegades l’IPREM en casos de famílies nombroses i per les quals tinguin membres amb diferent grau de discapacitat. També és imprescindible que l’habitatge es mantingui en propietat i com a residència habitual durant almenys cinc anys. 

El termini màxim per sol·licitar les subvenciones a la compravenda d’habitatge serà fins l’any 2021 i t’hauràs de dirigir a les conselleries o departaments d’habitatge de la comunitat autònoma del lloc on resideixis. No obstant això, has de tenir en compte que encara s’estan negociant alguns convenis amb el Ministeri i ni totes les administracions autonòmiques oferiran les ajudes a la compra –algunes han decidit concentrar tot el pressupost en donar avantatges per lloguer o rehabilitació– ni són idèntiques. Catalunya, Navarra o les Illes Canàries, per exemple, no gestionaran diners per adquisició i el País Basc només per habitatge de protecció oficial.

movi-image-organismos-publicos-vivienda-2

Per joves (i no tan joves)

Si no compleixes aquests requisits, no et desesperis. Algunes comunitats autònomes o ciutats tenen altres ajudes que sí que et poden afectar. Entre les més importants hi ha, per exemple, les que s’apliquen a Andalusia.

En aquesta regió s’ofereixen periòdicament préstecs qualificats, subsidis dels préstecs, ajudes per facilitar el pagament de les quantitats entregades anticipadament a l’adquisició de l’habitatge o directament per fer front al pagament. A més, hi ha partides específiques per joves (i altres col·lectius amb especial dificultat per a l’accés a l’habitatge). Per exemple, el programa Ajuda Jove atorga un 3% de l’import de la compra del teu habitatge que hauràs d’utilitzar per abonar-ne l’IVA.

El Principat d’Astúries també concedeix ajudes per adquisició d’habitatges de protecció oficial o lliures, nous o usats. Les quanties van del 10% del preu de venda de l’habitatge amb un límit de 7.500 euros, per unitats familiars amb ingressos no superiors a 2,5 vegades l’IPREM; al 7% del preu, amb un límit de 5.500 euros, per unitats familiars amb ingressos no superiors a 4,5 vegades l’IPREM. Si bé el gruix de la partida pressupostària ja està concedida, per 2019 hi ha destinats 150.000 euros.

En el Pla de Rehabilitació i Habitatge d’Extremadura 2013-2016 segueix vigent el Programa d’ajuda directa a l’entrada per l’adquisició d’habitatge protegit de nova construcció, dirigit a persones amb ingressos familiars ponderats que no excedeixin de 3,5 IPREM.  La subvenció va des dels 3.000 euros als 10.000 euros que poden arribar a rebre joves, famílies nombroses i víctimes de la violència de gènere.

Cal mencionar les diverses iniciatives destinades a oferir préstecs amb condicions més avantatjoses.  Per una part, la majoria d’administracions ofereix habitatges protegits, que a més d’un preu ajustat compten amb la possibilitat de sol·licitar préstecs convinguts o qualificats, és a dir, crèdits en  millors condicions que les hipoteques a l’ús. Això sí, has de reunir uns requisits específics. 

Governs autonòmics com els de La Rioja o Balears ofereixen la Hipoteca jove. En el cas de La Rioja es reserva a persones entre 18 i 45 anys –com veus, de vegades el concepte jovent va més enllà dels millennials—, amb ingressos entre 1 i 8 vegades l’IPREM, que adquireixin el seu primer habitatge, lliure o protegit, perquè es destini a domicili habitual i permanent. No hi ha límit en la quantia del préstec tot i que les quotes no han de superar el 35% de la renda bruta disponible. A Balears està destinada a menors de 40 anys i el preu de compravenda no pot excedir els 220.000 euros. 

Com sol·licitar les ajudes? 

Has d’anar a l’administració local pertinent i allà hi tindràs més detalls sobre els requisits i els tràmits a completar.  Per norma general trobaràs a les pàgines web dels organismes d’habitatge de cada govern autonòmic la sol·licitud de subvenció, i la podràs remetre telemàticament o anar tu mateix a les seves oficines.

Pel que fa a la tramitació del Pla d’Habitatge Estatal 2018-2021, correspon a les comunitats autònomes i, per tant, serà en aquestes a les quals t’hauràs de dirigir. Tingues en compte que, encara que les condicions generals són iguals per a tots, les administracions també aporten part dels diners de les ajudes i per tant poden decidir establir requisits addicionals.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Fabian Fauth i Catt Liu a Unsplash
-Temes relacionats-
up