Barreres i oportunitats: les dones en el sector tecnològic | EDE
movi-image-barreras-oportunidades-mujeres-sector-tecno-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Barreres i oportunitats: les dones en el sector tecnològic

Mon Jun 21 14:30:16 CEST 2021

Només el 13 % dels estudiants en l’àmbit STEM a Espanya són dones. La seva presència s'anticipa com un factor clau per reduir la bretxa digital en el sector que està destinat a créixer en el món post-COVID-19

Des que Marie Curie obrís el camí el 1903, només 17 dones han guanyat el Premi Nobel de Física, Química o Medicina, enfront dels 572 homes. Més d'un segle després, la bretxa de gènere continua estant latent al món de la investigació i la tecnologia. Les dones representen el 35 % dels treballadors STEM (de l'anglès Science, Technology, Engineering i Matemàtiques, que es traduiria com a ‘Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques’), segons l'informe Descifrar las claves: la educación de las mujeres y las niñas en materia de STEM, realitzat per la UNESCO. Un sostre de vidre que té més rellevància que mai si es té en compte que bona part dels nous llocs de treball del futur seran en l'àmbit tecnològic. A Espanya, només el 13 % dels estudiants de carreres STEM són dones, segons un estudi de l'Organització d'Estats Iberoamericans (OEI), tot i que més del 55 % de totes les persones matriculades són dones.

A més, amb el 3 % del total, la taxa de matriculació de les dones a nivell global és especialment baixa en el sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC); mentre que és més alta en l'àmbit de la salut i del benestar, amb el 15 %. La investigació revela que la bretxa de gènere s'aguditza durant els primers anys de l'educació secundària, quan arriba el moment de triar les assignatures optatives i quan comença el procés d'especialització. 

Algunes causes identificades sobre aquesta manca de representació de les dones en el món tecnològic són l'escassetat de referents femenins, la sensació d'inseguretat davant els homes, els estereotips de gènere o la percepció que amb aquests treballs és més difícil conciliar o atendre les obligacions familiars. Les investigacions revelen que la bretxa de gènere s'inicia a edats molt primerenques, encara que no es fa patent fins a l'entrada a la universitat.

Pot interessar-te:  La pandèmia reverteix els avenços en matèria d'igualtat a l'entorn laboral

 

És el sector amb més perspectives de creixement en el món post-COVID-19

La transformació digital és, juntament amb la transició ecològica, l'epicentre de la recuperació post-COVID-19 a Europa. Espanya destinarà a aquests dos àmbits prop del 70 % dels 69.500 milions d'euros que espera rebre durant els dos anys vinents en el marc del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. Amb aquest paquet sense precedents, el país vol pal·liar les conseqüències socioeconòmiques que ha deixat la crisi sanitària, i també aprofitar aquest impuls per forjar un futur més sostenible, igualitari i digital. Un dels objectius europeus és que, el 2030, el 80 % dels seus ciutadans comptin amb competències digitals bàsiques, un llindar destinat a posar fi a la bretxa digital dels ciutadans i les empreses la dècada vinent.

Ses del teletreball fins a la producció de vacunes passant per la robotització de les farmàcies, la pandèmia actual ha posat de manifest la necessitat d'apostar per la innovació i la tecnologia. El futur s'anticipa progressivament digital, el que corre el risc de generar una bretxa a les empreses per la dificultat de trobar personal amb aquestes capacitats. El Fòrum Econòmic Mundial estima que el 40 % dels empresaris reconeixen tenir dificultats per contractar personal amb les skills que demanen i el 60 % afirma que això els frena a l'hora de consumar el salt tecnològic. Per fer front a aquesta bretxa digital, empreses i empleats estan cridats a formar-se en coneixements tecnològics. El 65 % de les dones del sector menors de 35 anys estan condicionades a aprendre sobre aquest àmbit com a vehicle per accedir a ascensos en la seva carrera laboral. Per això, aquest momentum representa una doble oportunitat per impulsar el paper de les dones en la digitalització que està destinada a marcar el present i el futur.

De fet, les professions relacionades amb les STEM són les que més perspectives laborals tenen a la propera dècada. Segons l'estudi The Future of Work in Europe, elaborat per McKinsey & Company i el Global Institute, el nombre de llocs de treballs sol·licitats el 2030 en el sector podria créixer més d'un 25 %.

Infrarepresentació en el lideratge

En el sector STEM, la presència en els llocs de control i de presa de decisions no és aliena a la realitat del teixit productiu en termes d'igualtat. Però sí que és més notable. Al voltant del 50 % de les dones que treballen en aquest camp consideren que hi ha obstacles per a la diversitat de gènere; una taxa que multiplica per dos l'escenari en altres sectors. Les dones només representen el 9 % dels CEO de les empreses tecnològiques, segons l'últim informe de Women's Forum for the Economy and Society. A Espanya, tot just el 17 % de les start-ups estan liderades per elles.

Pot interessar-te:  Què frena l'accés de les dones a posicions directives dins de les empreses?

Per tot això, els experts advoquen per impulsar més campanyes de difusió, motivació i conscienciació, per reforçar l'orientació escolar o per impartir formació especial als professors d'aquest àmbit. La transformació digital i tecnològica està destinada a ser una triple oportunitat perquè el sector redueixi la seva desigualtat de gènere, per trencar les barreres laborals i socials i perquè la força de treball femenina sigui un estímul per reduir la bretxa digital del món post-COVID-19.

 

Fotografia de bady abbas a Unsplash
-Temes relacionats-
up