movi-image-cinco-opciones-invertir-1
Envia'ns suggerències
Inversions Personals
3 min del teu temps

Cinc opcions per començar a invertir

Sabies que any rere any els teus diners van perdent valor per culpa de la inflació? I que tenir-los aturats en un compte bancari fa que cada any puguis comprar menys coses amb la mateixa quantitat? Pot ser que això et sembli complex i pensat només per a persones amb molts diners, però res més lluny de la realitat. Qualsevol persona pot invertir els seus estalvis, amb pocs diners i d’una forma fàcil i ràpida; només és qüestió de saber com fer-ho.

Hi ha diferents opcions segons el teu perfil inversor. Aquests són els productes més interessants per a persones que comencen a invertir.

1. Fons d'inversió

Els fons d’inversió són un dels productes més interessants per invertir els nostres estalvis. Són instruments que inverteixen el patrimoni dels inversors en un conjunt d’actius que selecciona un equip gestor. D’aquesta manera, podem accedir a mercats que no sempre estan al nostre abast.

Hi ha fons d’inversió de tota mena: de renda fixa, de renda variable, mixtos, garantits… pensats per a qualsevol perfil de risc. Són productes totalment líquids (podem reemborsar part o la totalitat de la nostra inversió) i molt avantatjosos des del punt de vista fiscal, ja que tan sols haurem de tributar per les plusvàlues obtingudes i podem traspassar el capital d’un fons a un altre sense cost fiscal.

2. Plans de pensions

Si estàs plantejant-te fer la teva primera inversió, és possible que ni tan sols hagis pensat en la teva jubilació. I un dels millors productes per fer-ho són els plans de pensions. Aquests instruments únicament permeten el rescat quan el treballador es jubila, o sota altres supòsits restrictius com són una invalidesa, estar en situació de desocupació o als 10 anys des de la primera aportació, entre d’altres. Descobreix com rescatar el teu pla de pensions aquí.

Des del punt de vista fiscal, tenen un tractament molt favorable. Les aportacions fetes a favor dels plans de pensions són deduïbles a l’IRPF, fins a un màxim de 8.000 € amb el límit del 30% dels rendiments nets del treball i activitats econòmiques. A més, igual que els fons, són traspassables. L’únic inconvenient és que hauràs de tributar per la totalitat del teu capital, i no només pels guanys obtinguts, en el moment del rescat.

3. Productes de renda fixa

No tothom està preparat per assumir un cert nivell de risc. Hi ha els que prefereixen invertir un cert nivell de risc. Hi ha els que prefereixen invertir en productes de baix risc com la renda fixa, assumint per això una menor rendibilitat pels seus estalvis. Entre ells, destaquen el deute públic, l’emissió de bons corporatius o els dipòsits a termini fix.

El problema és que els últims anys aquests instruments han llançat rendibilitats molt baixes i, a vegades, fins i tot negatives. En aquestes circumstàncies, la renda fixa ha deixat de ser atractiva per a molts inversors que volen protegir-se de la inflació, tot i que encara continua sent el tipus d’actiu preferit pels ciutadans espanyols.

4. Assegurances d'estalvi

Les assegurances d’estalvi són instruments a través dels quals una asseguradora es compromet a abonar una quantitat determinada de diners en una data establerta si el beneficiari continua viu. La rendibilitat està garantida, però, a diferència d’altres productes de renda fixa, els tipus solen ser més atractius.

Igual que amb els plans de pensions, l’assegurat haurà d’anar fent aportacions periòdiques que constituiran el capital. Al venciment, podrà recuperar el capital juntament amb els rendiments obtinguts.

5. Renda variable

Si ets més arriscat, una opció bastant interessant és la renda variable, fonamentalment la inversió en borsa. Molts espanyols són accionistes de les principals empreses espanyoles, una opció que està a l’alça per la possibilitat d’obtenir un rendiment addicional a través dels dividends.

Ara bé, hauràs de suportar una certa volatilitat en la teva inversió i pagar les comissions corresponents al teu broker quan compris i venguis una acció.

Fotografia de Chris Liverani a Unsplash
-Temes relacionats-
up