Com la COVID-19 ha tancat les fronteres del món | EDE
movi-image-covid-fronteras-mundo-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Com la COVID-19 ha tancat les fronteres del món

Mon Mar 29 16:01:22 CEST 2021

La irrupció de la pandèmia va obligar a tancar el 75 % de les fronteres del món. Les campanyes de vacunació i el nou certificat europeu suposen un pas per reactivar els viatges i el turisme

La pandèmia de la COVID-19 ha segellat les fronteres del planeta. Els governs de bona part del globus van fer de la prohibició dels desplaçaments una de les seves principals mesures per evitar la propagació del virus. El maig del 2020, amb els cops de cua de la primera onada del coronavirus, el 75 % dels països havia tancat les portes provocant una caiguda sense precedents en la història recent del turisme. Dos mesos abans, la Unió Europea (UE) ja havia fet un pas inèdit tancant les seves fronteres Schengen al món. Unes restriccions que, grosso modo, continuen en vigor avui dia.

Després d'aquest pic inicial, els tancaments fronterers totals van donar pas a mesures de control i de contenció com l'obligatorietat de la realització de PCR abans de viatjar, la imposició de quarantenes, la signatura d'una declaració jurada o la facilitació de les dades personals per al futur rastreig.

El novembre passat, el forrellat fronterer en el món se situava en el 27 %, donant lloc a una recuperació tímida de les activitats econòmiques i del sector turístic. No obstant això, la incertesa al voltant de noves variants del coronavirus, com els ceps sorgits al Brasil, Sud-àfrica o el Regne Unit, ha suposat un nou retrocés en l'obertura dels desplaçaments. L'últim informe de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) reconeix que aquests sorgiments generen una «gran preocupació» i suposen una amenaça per a la flexibilització dels viatges, tot i que posa el focus d'esperança al voltant de les campanyes de vacunació, que continuen encaixant diversos entrebancs a Europa. 

El document reflecteix que, amb data de febrer del 2021, un any després de l'esclat de la crisi sanitària global, el 32 % (69 en total) de les destinacions mundials continua totalment tancats al turisme i només el 2 % (cinc destinacions) està totalment lliure de mesures relacionades amb la COVID-19. «Les restriccions continuen sent un seriós desafiament perquè les operacions turístiques es recuperin per complet a causa del gran nombre de requisits i a la incertesa de les exigències canviants», destaca l'OMT.

Comparativa global

Amb el 65 % de tots els seus destins segellats, Àsia és la regió amb més tancaments vigents en l'actualitat. El segueix Europa, que compta amb la impossibilitat d'entrar al 28 % dels seus destins de viatge. No obstant això, el Vell Continent lidera el ranking global pel que fa a fronteres tancades de forma parcial, és a dir, permet les entrades i les sortides internacionals sota una gamma de requisits i excepcions.

Destacat: Europa va ser la regió que més ràpid va relaxar les mesures per viatjar a finals del 2020, però han tornat amb força des de febrer del 2021

Europa va ser la que més ràpid va relaxar les mesures per viatjar a finals del 2020, però han tornat amb força des de febrer, quan molts estats membres van reintroduir controls fronterers dins de l'àrea de lliure circulació.

Pot interessar-te: Turisme, com remuntar aquest 2021?

 

És el passaport sanitari la solució?

El 72 % de les destinacions que han posat el cadenat total a les seves fronteres es caracteritzen per tenir una dependència econòmica del turisme baixa o moderada, destaca el citat informe. Espanya és, juntament amb Grècia i Itàlia, un dels països europeus més dependents del sector turístic. Per això, l'eix del sud va empènyer amb força Brussel·les per crear un passaport sanitari que permeti salvar la temporada d'estiu.

La proposta va haver de vèncer les resistències de països més escèptics com França, Bèlgica o els Països Baixos, que al·leguen falta d'evidències científiques sobre la transmissió de virus fins i tot en persones inoculades o una possible discriminació entre les persones vacunades i les que no ho estan.

La Comissió Europea va recollir totes aquestes sensibilitats i presentar recentment la seva proposta per a la creació d'un certificat sanitari de coronavirus. S'espera que els europeus en puguin disposar al juny. Serà gratuït, estarà disponible tant en versió paper com en digital i acreditarà que les persones que el porten estan vacunades, han passat la malaltia o compten amb un test negatiu. A més, estarà en vigor fins que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari el final de l'emergència sanitària. «Mitjançant el certificat digital verd adoptem un plantejament europeu perquè els ciutadans de la UE i els seus familiars puguin viatjar amb seguretat i amb el mínim de restriccions aquest estiu», ha assenyalat Didier Reynders, comissari de Justícia.

Amb tot això, la UE busca fer els viatges més segurs de cara a la temporada estival, ja que els turistes que comptin amb aquest certificat podran quedar exempts d'actuals mesures com les quarantenes imposades en bona part dels llocs de destinació. En qualsevol cas, serà cada govern nacional de forma individual l'encarregat de determinar quin ús donar-li. De moment, els 27 països europeus reconeixeran automàticament les vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que avui dia són la de BioNTech-Pfizer, la d'AstraZeneca, la de Moderna i la de Johnson & Johnson.

«El certificat digital verd ofereix una solució a escala de la UE perquè els ciutadans comunitaris disposin d'una eina digital harmonitzada en suport de la lliure circulació a la UE. Es tracta d'un bon missatge per a la recuperació», va resumir Vera Jourová, vicepresidenta de Valors i Transparència.

 

 

Fotografia d'Anna Shvets a Pexels
-Temes relacionats-
up