Com poden el turisme rural i el domèstic impulsar la reactivació del sector | EDE
movi-imag-turismo-rural-domestico-reactivacion-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Com poden el turisme rural i el domèstic impulsar la reactivació del sector

02/07/2020

«Tens coses increïbles sense sortir de casa.» Aquest és el missatge amb què el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme vol impulsar el turisme de proximitat i la campanya d’estiu, davant d’un panorama que es preveu escàs de turistes estrangers

El Govern ha anunciat l’esperat pla de suport al turisme, que injectarà 4.262 milions d’euros a la indústria, una «empenta» que el sector, que genera més del 12 % del PIB d’Espanya, necessitava després dels tres últims mesos d’aturada i, més encara, estant a les portes de la campanya d’estiu, que s’espera que anirà a la baixa, especialment pel que fa a l’arribada de turistes estrangers.

Aquest ajut va de la mà de la intenció de promocionar Espanya com a destí segur tant per als turistes nacionals com per als dels països de proximitat, una intenció a la qual ha donat vida el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, amb una campanya que recull el millor del nostre país i que convida a «viatjar a prop», amb el missatge: «Tens coses increïbles sense sortir de casa.»

No es pot negar que per a tothom qui ha assaborit els viatges als patis cordovesos, a les platges càntabres o se n’ha anat de pintxos pel País Basc, el vídeo apel·la a la fibra sensible. Perquè els espanyols fa anys que gaudeixen del turisme nacional: segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), recollides a l’Enquesta de turisme de residents de 2018, els ciutadans espanyols van fer un total de 193,7 milions de viatges, dels quals només 17,28 milions (el 8 %) van tenir com a destinació algun lloc de fora del territori nacional.

Et pot interessar: Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve.

 

El turisme de proximitat, assequible i no massificat, el que més busquen els espanyols

I és que el turisme també són els espanyols gaudint i descobrint el seu país i, enguany, per la situació sanitària, fins i tot més que abans. La situació ha fet que aquest estiu a Espanya s’hagin intensificat les cerques de destinacions nacionals dins de l’àmbit rural, allunyades de les habituals massificacions associades al turisme de sol i platja, tal com mostra l’últim informe de SEMrush, una plataforma d’anàlisi de trànsit web que ha analitzat les preferències dels espanyols en la destinació de vacances per a aquest estiu.

 

De l’estudi també se’n desprèn que, tot i que l’hotel segueix sent el tipus d’allotjament preferit pels internautes a totes les comunitats autònomes, el seu interès decau un 15 % respecte a l’any passat pel que fa a cerques a Google. En canvi, la cerca «casa rural» ha crescut un 18 % entre febrer i maig de 2020, respecte al mateix període de 2019.

 

En aquest sentit, les cerques també s’han materialitzat. Des que va començar la desescalada, s’ha produït un augment del 122 % en les prereserves dels allotjaments rurals, segons dades de Hosteltur. En concret, es van rebre més de set mil reserves en una setmana, concentrades en els mesos de juliol (35 %) i agost (38 %), tot i que també s’ha notat un interès pels mesos en què estàvem immersos en la desescalada, com el juny, amb un 15 %.

Pel que fa a quines són les comunitats autònomes més triades, la distribució de les prereserves ha estat repartida entre Andalusia (amb un 32 % l’última setmana), seguida de Catalunya (21 %) i de la Comunitat de Madrid (9 %). Són dades que posen en relleu que el turisme rural s’ha convertit en la gran opció per a les vacances de moltes persones al llarg d’aquest any, principalment perquè és un turisme de proximitat, assequible i no massificat, molt demanat després dels estralls causats per la COVID-19.

Tot i que les destinacions estrangeres sempre són un reclam, la veritat és que s’ha generat animadversió respecte a la idea de viatjar fora de les fronteres nacionals després de la pandèmia, i s’ha revaloritzat la idea de quedar-se a la «zona de confort».

Però les reserves no són l’únic indicador que aquest tipus de turisme està a l’alça, també ho és la quantitat d’ofertes d’ocupació publicades, ja que, partint d’això, «es pot determinar què s’està movent. I els que més ofertes estan publicant són les cases rurals, en part perquè el distanciament social és molt més fàcil en l’àmbit rural que en l’urbà», comenta Xavi Martín, fundador i director de Turijobs en aquest podcast de Banc Sabadell.

Fins i tot algunes companyies han posat en marxa iniciatives per promocionar el creixement econòmic local a través del turisme. Algunes plataformes d’habitatges turístics han actualitzat les seves aplicacions i pàgines principals del seu web per ajudar els hostes a redescobrir el seu entorn més proper, i facilitar que puguin reservar viatges locals, fins i tot a l’últim minut.

Definitivament, viatjar a prop s’ha posat encara més de moda i les dades ho corroboren. El percentatge de reserves a Espanya en un radi de 300 quilòmetres des del domicili ha passat de representar un 17 % del total el mes de febrer al 45 % al maig, segons dades de la plataforma Airbnb.

Et pot interessar: Les receptes del sector turístic per sortir de la crisi.

 

Fotografia d'Evan Leith a Unsplash
-Temes relacionats-
up