Digitalització i gestió de persones, els principals reptes per a les empreses en la nova realitat | EDE
movi-image-digitalizacion-gestion-personas-empresas-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Digitalització i gestió de persones, els principals reptes per a les empreses en la nova realitat

Wed Mar 17 17:54:59 CET 2021

El 68 % dels directius espanyols situa la transformació digital com un dels principals reptes de les empreses per 2021 i això es reflecteix en una major demanda de perfils especialitzats

La transformació digital és una de les prioritats estratègiques de les empreses. El 68 % dels directius situa la digitalització com un dels seus principals reptes empresarials per a aquest 2021, seguit de la gestió de personal, amb un 62 % dels enquestats, segons recull l'Informe de KPMG Perspectivas España 2021.

La pandèmia del coronavirus ha obligat els espanyols a adaptar-se en temps rècord a la nova realitat que ha suposat l'aposta pel teletreball. El país es situava a la cua europea en aquest tipus de pràctiques abans de la irrupció de la COVID-19, però després de la seva arribada, moltes empreses s'han vist obligades a canviar les reunions en oficines per trobades a través de pantalles. En conseqüència, el fons i la forma de com s'entén l'àmbit laboral han experimentat una gran transformació en poc temps a través de les noves tecnologies.

El full de ruta per adaptar-se a la nova conjuntura que està deixant la crisi sanitària en el teixit empresarial passa, segons KPMG, per fer una reestructuració operativa i per establir noves aliances o aliances d'empreses. A més, el 46 % dels consultats reconeixen en el citat estudi que sol·licitaran ajudes del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. La digitalització està cridada a ser una de les palanques clau impulsada amb el 33 % dels fons que rebi Espanya -per sobre del mínim del 20 % fixat per la UE.

Gestió de personal per a la post-COVID-19

Marc Calero, director de Planificació Estratègica de Persones de Banc Sabadell, advoca per una estratègia de quatre artèries que faciliti i potenciï la gestió de personal: la cura de les persones com a palanca per a la productivitat; l'organització àgil i inclusiva dins de l'empresa; la cultura de l'aprenentatge; i el desenvolupament del talent com un avantatge competitiu.

«La contractació de persones és un exemple dels processos que s'han digitalitzat i que s'han realitzat de forma 100 % online», Marc Calero

«La contractació de persones és un exemple dels processos que s'han digitalitzat i que s'han realitzat de forma 100 % online», explica Calero en el webinar El món que ve: la gestió dels RRHH del futur, organitzat a través de HUB Empresa per BStartup de Banc Sabadell i Startup València.

Per l'expert, la innovació i els avenços tecnològics han estat «imprescindibles» per a l'adaptació al context. «S'ha accelerat el digital workplace per facilitar que es pugui treballar de forma cohesionada i sent productius independentment de la ubicació de cadascun. Ha estat un canvi molt destacat que està permetent poder mantenir un model de teletreball de manera sostinguda per protegir la salut dels equips», assenyala.

Pot interessar-te: Contractar a l'època del teletreball: reptes i estratègies

 

En quin tipus d'eines han d'invertir les empreses?

Les companyies digitalitzades han mostrat una major resiliència als grans reptes causats per la COVID-19 en l'àmbit laboral. Així, han estat més preparades per minimitzar la incertesa entre els seus inversors, els seus clients i els seus treballadors. L'ocupació ha estat un dels àmbits més afectats pels seus efectes, afectant de forma especial a la restauració i al turisme. No obstant això, la necessitat de les companyies d'accelerar la seva transformació tecnològica situa els perfils digitals com els més demandats durant els propers anys. De fet, el 62 % dels directius preveu contractar gestors de transformació digital i el 48 % espera fer el mateix amb experts en ciberseguretat.

Així, les eines tecnològiques i de ciberseguretat són les àrees que les empreses tenen més presents per als seus plans d'inversió durant aquest any. Les companyies dedicaran 63 % a la tecnologia i el 31 % a la seguretat informàtica. En aquest escenari, els camps de big data (65 %) i analytics i cloud (43 %) seran els més populars per apuntalar la transformació digital de les empreses. En tercer lloc se situen l'automatització robòtica de processos i la intel·ligència artificial, totes dues amb el 23 %.

Pot interessar-te: Quines competències dominaran l'ocupació el 2021?

No obstant això, el mercat laboral espanyol es troba a la cua europea quant a competències tecnològiques. No obstant això, si Espanya executa de forma intel·ligent les reformes per tancar la bretxa digital podria ser el país més beneficiat del seu entorn en l’àmbit econòmic i laboral. «Aquelles organitzacions que s'anticipin i actuïn amb sentit d'urgència per disposar dels professionals que necessiten a través del reskilling i upskilling, gestionant el costat humà del canvi, estaran millor preparades per tenir èxit i competir en un futur que continuarà sent incert», sintetitza Cristina Hebrero, sòcia responsable de People & Change de KPMG a Espanya

-Temes relacionats-
up