El mercat immobiliari espanyol és estable i madur, fins al punt de resistir estoicament el revés que ha suposat la COVID-19. Segons les dades aportades al març per la companyia de valoració immobiliària Tinsa, el preu mitjà de l'habitatge nou i de segona mà es manté en nivells similars als de fa un any i assenta la recuperació general iniciada a finals de 2020. Així, al febrer, el creixement interanual del preu de l'habitatge va ser del 0,7 %.
«El preu ha aguantat força bé. De fet, els preus no solen corregir-se massa, perquè aquest és un mercat molt madur i es manté estable», afirma José Manuel Pedregal, director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell, en el Podcast de Banc Sabadell. Per a la Federació Nacional d'Associacions Immobiliàries (FAI), de cara a 2021 es preveu un enlairament lent, però més optimista, sobretot a partir del segon semestre, aconseguint el mig milió de vendes al tancament d'any.
Les raons per canviar d'habitatge
«Aquest 2021 tornarem a la tendència d'estabilització iniciada el segon semestre del 2019», explica José María Alfaro, coordinador general de la (FAI). Per a aquest expert, les principals raons són «els preus de partida -encara per sota dels màxims de 2007-, la bona rendibilitat dels immobles i el bon moment per endeutar-se amb una hipoteca». La desescalada ha fet que «s'estigui vivint un moment de molt dinamisme i en què la demanda s'ha despertat amb molta força», apunta per la seva banda Anaïs López, directora de comunicació de Fotocasa i Habitaclia.
La població segueix interessada en comprar i en vendre. «Quan un fa el pas de canviar d'habitatge, el factor preu no fa variar aquesta decisió», afirma Pedregal. «És una mica millor aquest moment per comprar que per vendre per la pandèmia i la incertesa econòmica, però, en qualsevol cas, les dues coses estan fortament connectades, perquè gran part de les operacions són canvis de casa», destaca el coordinador de la (FAI ). La clau és trobar el cost d'oportunitat òptim i assessorar-se per especialistes.
Per a López, «el coronavirus no està fent que els propietaris abaixin els preus dels seus habitatges per vendre'ls». La responsable de Fotocasa i Habitaclia considera que les lleus pujades de preus continuaran durant aquest any, «ja que l'interès per la compra d'habitatge és elevat i, ara mateix, per al petit estalviador és un bon moment per hipotecar perquè l' euríbor està en mínims històrics». Al marge d'algunes fluctuacions, els experts no esperen grans caigudes ni tampoc grans pujades dels preus.
Pot interessar-te: Com es comportarà l'euríbor aquest 2021?
El somni de més espai, llum i exterior
El que sí que ha portat la pandèmia és un interès especial per habitatges diferents, cosa que ha influït en les que estan experimentant majors pujades de preu. «En termes generals, la cara són els habitatges amb més superfície útil, així com amb espais exteriors i privats i perifèriques a les grans ciutats, mentre que la creu són els pisos sense terrassa i / o interiors amb una baixa eficiència energètica ubicats en zones cèntriques o envellides», comenta Alfaro.
Durant el confinament la majoria dels ciutadans desitjava tenir una terrassa, alguna habitació més o un xalet, la qual cosa s'ha traslladat a la tipologia de recerca d'habitatges per internet. A Fotocasa, els pisos representen el 52 % del total de recerques, encara que aquestes han baixat un 14 % i és l'única tipologia que ha caigut des de l'esclat de la pandèmia. «Les finques rústiques, els xalets i les cases adossades són les tipologies que més estan creixent en la recerca de nou habitatge», destaca López, tot i que encara queda temps per davant perquè aquests canvis es consolidin.
Pot interessar-te: Així està modificant la COVID-19 les preferències en la compra d'un habitatge
En l'actualitat, hi ha un habitatge tipus més demandat. «Es tracta d'un habitatge de 100 metres quadrats, amb tres habitacions i terrassa», explica Alfaro. «Els canvis en el model d'habitatge vindran de la mà dels espais diàfans i exteriors, així com per l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i l'eficiència energètica», comenta a futur. Segons ell, el gran repte de l'habitatge de segona mà a Espanya és el manteniment, el qual passa per renovar els mobles i fer els espais més eficients en termes de comoditat i d'energia.
La decisió de compra: què cal tenir en compte?
De vegades, a gairebé tots els compradors els hi assalta el dubte sobre si estan prenent la decisió correcta. Per a Pedregal, la resposta és clara: «Si no hagués operacions de compravenda en el mercat d'habitatges, tindries dubtes sobre si l'habitatge que estàs comprant té el preu que correspon. Però quan hi ha molta operació de compravenda, com en l'entorn urbà, els preus de compravenda estan molt taxats. «Si la compra encaixa en el que necessites i en el que tu pots pagar, sempre és una bona adquisició.»
Per a Anaïs López no és mal moment per vendre si el producte s'adequa als gustos imperants, però «si es va adquirir l'habitatge en els anys del boom immobiliari, sí que es va a haver de vendre per sota del preu a què es va comprar. Els preus han caigut un -37 % des de llavors». En aquest sentit, el director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell explica en el Podcast de Banc Sabadell que quan es produeix una correcció de preus en el mercat, «si hem comprat abans, probablement ara venguem a un preu pitjor de què havíem comprat, però si amb aquesta venda tornem a invertir, comprarem amb una situació més econòmica».
«Els canvis en el model d'habitatge vindran en els espais diàfans i exteriors, així com en l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i l'eficiència energètica.» José María Alfaro, coordinador general de la Federació Nacional d'Associacions Immobiliàries (FAI)
Respecte al finançament, Pedregal aconsella limitar els riscos i evitar la incertesa. «Per a una família, amb un deute tan important com l' hipotecari, sol ser més convenient poder adquirir-la a un tipus d'interès fix. La qual cosa permet assegurar que la càrrega d'aquesta quota no variarà», recomana, tot i que, reconeix que «el més important és que encaixi en el projecte vital perquè la hipoteca no és un fi, és el mitjà. El mercat hipotecari a Espanya és molt competitiu i és molt difícil equivocar-se».
Pot interessar-te: Hipoteques a tipus fix, és el moment?