El sector de la moda haurà d'esperar fins al 2022 per a la seva recuperació | EDE
movi-image-sector-moda-2022-recuperacion-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El sector de la moda haurà d'esperar fins al 2022 per a la seva recuperació

Thu Mar 25 10:18:59 CET 2021

Els confinaments, l'auge del teletreball i les restriccions de viatges i reunions socials han provocat una caiguda sense precedents en la demanda d'articles de moda que ha fet que aquesta indústria es replantegi el seu model de negoci

La indústria de la moda va veure com els seus ingressos es van desplomar un 93 % durant 2020 a tot el món, després d'haver-los augmentat en un 4 % l'any anterior, interrompent així un camí de creixement que semblava imparable. La raó no és altra que els profunds canvis d'hàbits que han patit les societats a nivell global: confinaments, auge del teletreball i restriccions de viatges i reunions socials. Canvis que han relegat la compra d'articles de roba i de bellesa a un segon i tercer pla, segons mostren les dades de l'informe The state of Fashion 2021: in search of promise in perilous times, elaborat per McKinsey.

I les marques ho han notat: Prada va perdre 54 milions d'euros el 2020 i Inditex va guanyar un 70 % menys que l'any anterior, havent de tancar fins 751 botigues a Espanya. Del gegant espanyol de la moda, la marca que va patir un menor impacte en les seves vendes va ser Oysho, que va veure reduïda la seva facturació en un 13,6 %, precisament per aquest perfil més domèstic i de comoditat que tenen les seves peces, característiques molt demandades en els últims mesos. 

El mercat asiàtic, clar guanyador entre els inversors

Amb la mirada posada en un futur en el qual el percentatge de població vacunada va en augment, les previsions apunten que mercats com el de la Xina es recuperaran amb força: les vendes podrien créixer entre un 5 % i un 10 % en 2021 al país asiàtic en comparació amb l'any 2019. No obstant això, la situació a Europa es presenta més moderada, en part, perquè les arribades de turistes segueixen limitades, el que portarà el 2021 a un augment de les pèrdues en el sector de la moda d'entre el 2 % i el 7 % des 2019. A més, les dades de McKinsey apunten que és poc probable que els nivells d'activitat anteriors a la crisi tornin abans del tercer trimestre del 2022.

 

És poc probable que els nivells d'activitat anteriors a la crisi tornin abans del tercer trimestre del 2022

 

A Espanya, durant els primers mesos de 2021, l'activitat comercial dels establiments de roba va caure un 42 % en el mes de gener pel que fa a el mateix període del l'any anterior i un 46 % al febrer, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l'evolució econòmica.

Pel que fa als inversors, el 2020 van dipositar la seva confiança, sobretot, en les 20 empreses de moda que van presentar millor rendiment en els últims mesos. Aquestes comparteixen, almenys, una de les dues característiques següents: un enfocament fort a Àsia i el Pacífic, el que reflecteix la fortalesa econòmica de la regió i l'impacte relativament menor de la pandèmia allà, i una proposta digital convincent. De fet, al mes d'agost, les empreses que estaven més ben adaptades a l'entorn digital cotitzaven un 35 % més, de mitjana, que al desembre de 2019.

Pot interessar-te: Present i futur dels comerços de moda

 

La moda avança cinc anys en el seu procés de digitalització

La gran incògnita ara és si aquests canvis són passatgers o si han arribat per quedar-se i quina ha de ser la resposta de les companyies. Segons l'esmentat informe, la crisi ha tingut un impacte devastador en les empreses i l'ocupació, però també ha accelerat les respostes que poden conduir a resultats positius. De fet, moltes empreses de moda han aprofitat aquest temps durant la crisi per remodelar els seus models comercials, optimitzar les seves operacions i perfeccionar les seves propostes per als clients, amb un focus molt clar en potenciar la sostenibilitat i la cura de les condicions dels treballadors, entre d'altres aspectes.

 

Moltes empreses han aprofitat la crisi per remodelar els seus models comercials, optimitzar les seves operacions i perfeccionar les seves propostes

 

Seguint amb l'exemple d'Inditex, el 2021 tancarà 400 botigues més, amb el que donarà per finalitzada la seva estratègia de transformació digital. Així, si una cosa és segura és que els canals digitals seguiran sent els principals impulsors del sector. Una tendència ja establerta abans de la COVID-19, però que s'ha vist fortament accelerada amb la pandèmia. De fet, les dades revelen que el sector ha avançat cinc anys a l'adopció de la tecnologia digital tant per part dels consumidors com de les empreses en qüestió de mesos. A nivell global, les previsions de McKinsey apunten a un creixement digital anual de més del 20 % el 2021. A Europa i Estats Units, aquest serà del 30 %, en comparació amb l'experimentat el 2020.

Pot interessar-te: Amancio Ortega, lliçons apreses de l'espanyol més ric

 

Fotografia de Pedro Vit a Unsplash
-Temes relacionats-
up