El volum de les taxacions hipotecàries d'habitatges va créixer un 12 % durant el primer trimestre de 2021 | EDE
movi-image-volumen-tasaciones-hipotecarias-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

El volum de les taxacions hipotecàries d'habitatges va créixer un 12 % durant el primer trimestre de 2021

Wed Jul 21 11:05:22 CEST 2021

L'import global de taxació va augmentar un 16 % en els tres primers mesos de l'any, segons l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor

El sector immobiliari ha tingut un bon inici d'any. L'activitat de valoració en el segment de la taxació hipotecària d'habitatges ha experimentat un increment en termes interanuals del 12 % en el volum de taxacions i del 16 % en l'import global de taxació, segons les dades agregades de les 21 societats de taxació que formen part de l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor (AEV).

Aquestes dades estan en línia amb el creixement experimentat per les operacions de compravenda d'habitatges. Segons el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), el volum de transaccions d'immobles en el primer trimestre del 2021 va ser un 22 % superior al del mateix període de l'any anterior, quan es van experimentar les conseqüències d'un fort alentiment de l’activitat immobiliària a causa del confinament estricte per contenir els contagis per coronavirus impost a mitjans del mes de març. 

Pot interessar-te: Els preus no baixen i la demanda es manté: l'habitatge suporta la COVID-19

En total, es van realitzar 108.000 taxacions d'habitatges amb finalitat hipotecària en els tres primers mesos de 2021, i un valor taxat mitjà per immoble de 208.000 euros, el que representa un increment del 3 % en l'import mitjà dels habitatges valorats si es compara amb les dades del mateix període de 2020. "Això vol dir que, entre gener i març, s'han taxat habitatges de més valor mitjà que els d'anys anteriors, generalment, per ser més grans, per estar ubicades en regions o zones de més valor o per altres factors relacionats amb les preferències i la capacitat adquisitiva de la demanda", assenyalen des de l'AEV.

 

Durant el primer trimestre de 2021, es van realitzar 108.000 taxacions hipotecàries d'habitatges i un valor taxat mitjà per immoble de 208.000 euros

 

L'activitat de taxació d'edificis en rehabilitació també ha experimentat taxes rellevants de creixement interanual pràcticament cada trimestre des del 2015. "Encara que en aquesta ocasió el creixement en el volum ha estat només d'un 1 % -entre gener i abril de 2021-, l'import global taxat ho ha fet en un 12 %. En trimestres anteriors, aquest import global taxat va créixer, en termes interanuals, un 63 % (quart trimestre de 2020), un 42 % (tercer trimestre de 2020), un 30 % (segon trimestre de 2020) i un 71 % (primer trimestre de 2020), el que reflecteix que hi ha una tendència generalitzada al fet que les actuacions de rehabilitació siguin cada vegada més nombroses i/o de més envergadura", explica Paloma Arnaiz, secretària general de l'AEV. "No obstant això, cal tenir en compte que les magnituds tan altes d'aquests percentatges es deuen al fet que la xifra total de projectes és relativament petita (en el primer trimestre de 2021, es van taxar 194 projectes de rehabilitació amb finalitat hipotecària), de manera que qualsevol canvi en les mateixes es tradueix en un percentatge molt alt de variació", afegeix. 

Valoracions d'edificis en projecte

Passava el revés amb l'activitat de valoració d'edificis en projecte amb finalitat hipotecària que amb les actuacions en rehabilitació: "En els últims trimestres, s'apreciaven increments interanuals en el volum de projectes taxats però, baixades en l'import global taxat, i això indicava que existia una tendència al fet que els projectes que es posaven en marxa fossin de menor grandària o envergadura que en etapes anteriors", explica Arnaiz.

"La xifra total de projectes valorats és relativament petita: en el primer trimestre de 2021, s'han taxat 2.176", Arnaiz, AEV

 

No obstant això, en el primer trimestre de 2021 les dues magnituds han crescut de forma considerable (un 57 % tant en volum com en import taxat), el que podria ser indici d'un enfortiment de l'activitat d'edificació d’obra nova.

"De nou, aquests alts percentatges de variació s'han de considerar amb cautela, atès que la xifra total de projectes valorats és relativament petita: en el primer trimestre de 2021, s'han taxat 2.176", assenyala Arnaiz.

Les dades de l'AEV per a tots els usos (oficines, locals comercials, naus industrials o terrenys, entre d'altres, a més d'habitatges) revelen que s'ha experimentat un creixement encara més gran, del 18 % en volum i del 3 % en import total taxat respecte al 2020, arribant a un total de 163.000 taxacions hipotecàries.

A més, segons l'AEV, s'han realitzat un 15 % més de valoracions amb finalitats comptables de les entitats financeres, per al seguiment del valor de les seves carteres immobiliàries, arribant fins a les 93.700 taxacions.

 

 

Fotografia de Kindel Media a Pexels
-Temes relacionats-
up