Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants de la vida d’una persona. Realitzar aquesta inversió implica disposar de tota la informació possible per fer l'elecció adequada amb el menor esforç i temps possibles. Per aconseguir-ho, els professionals del sector immobiliari s'han servit de la digitalització i de la tecnologia per facilitar el procés de compravenda d'un immoble.
Després de l'esclat de la pandèmia de la COVID-19, el sector immobiliari ha experimentat un període marcat per la incertesa. Tot i la crisi, el mercat ha resistit l'impacte del coronavirus i a mesura que s'han anat eliminant les restriccions a la mobilitat i amb l'avanç de la vacunació, les operacions han reprès el ritme. Tant és així que els preus han pujat cinc dècimes el primer trimestre de 2021 respecte al trimestre anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Així ho explica Albert Bosch, CEO d'Housfy al Podcast de Banc Sabadell: "Aquest és un mercat que, de manera regular, puja durant set anys i després descendeix set; sempre segueix més o menys aquesta tendència. No obstant això, durant el 2020 no s'ha complert això i ha experimentat una crisi important, i en els mesos d'abril i maig les vendes van ser properes a zero. Ara s'està recuperant i cada vegada es venen més habitatges».
Pot interessar-te: Les claus del mercat de l'habitatge per resistir l'impacte de la crisi
Però el que sí que ha canviat a conseqüència de la crisi sanitària i econòmica són les preferències dels compradors d'habitatge. Ara, els usuaris demanen llars més grans, amb espais més oberts i més lluminosos. I, de vegades també, allunyats de les grans ciutats. "A Barcelona, durant l'any passat més de 40.000 persones van marxar de la ciutat a viure a pobles de menys de 20.000 habitants, i això és degut al teletreball. Cal destacar que el problema de l'habitatge existeix fonamentalment a Madrid i Barcelona, per la qual cosa és important descentralitzar els llocs de treball i les empreses", assenyala Bosch.
Què són les proptech
En els últims anys han sorgit nous termes dins del sector immobiliari que, a poc a poc, han anat guanyant protagonisme. Entre ells, destaca el de proptech, que fa referència a aquelles companyies que utilitzen la tecnologia per millorar o reinventar qualsevol servei dins de l’àmbit immobiliari. A finals de 2020, a Espanya hi havia un total de 256 empreses d'aquest tipus, segons les dades dels Col·legis i l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (API). I és que, encara que actualment, les proptech i les agències immobiliàries online només representen entre el 3 % i el 5 % del sector, la seva manera de treballar està revolucionant aquest àmbit.
Destacat: Les proptech intenten "fer un mercat més transparent i àgil, perquè les persones puguin accedir a l'habitatge d'una manera ràpida", Bosch, Housfy
Mitjançant aquest tipus de serveis, les companyies intenten "fer un mercat més transparent i àgil, perquè les persones puguin accedir a l'habitatge d'una manera ràpida i sense haver de passar per una burocràcia que és lenta i, de vegades, opaca", explica Bosch.
Les proptech se serveixen de les noves tecnologies per agilitzar els tràmits del procés de recerca i de compra d'un habitatge, al mateix temps que els fan més transparents. Com explica Bosch, "actualment, és difícil saber quant val un pis perquè no hi ha un lloc on anar i veure el seu preu real".
En aquest context, el CEO d’Housfy assenyala el big data com un gran aliat quan es vol vendre un immoble, però es desconeix el seu valor. "Amb el big data, coneixent les últimes transaccions que hi ha al voltant i el nombre de contactes que pugui tenir la teva visita es pot determinar quin és el preu de venda adequat per a l'habitatge", assenyala.
Per a aquest expert, un altre exemple el constitueixen els sistemes de reserves online, mitjançant els quals es pot concertar el dia i l'hora en què un potencial comprador visitarà l'habitatge en el qual estigui interessat. Una altra de les oportunitats que ofereix aquest model de negoci són les visites virtuals. Tot i que es tracta d'una alternativa que "culturalment encara costa, potser d'aquí a 10 o 15 anys es comprarà un immoble veient un vídeo 3D", afirma. Així mateix, destaca que també és possible connectar "tota la part burocràtica amb notaris perquè el procés sigui molt més àgil".
Tot i que el procés de digitalització s'està completant en el sector, encara hi ha barreres per superar. "Cal connectar l'agència amb el banc i amb la notaria de tal manera que gairebé amb un clic es pugui comprar un habitatge. Passarà, no sabem quan, però passarà", conclou Bosch.
Pot interessar-te: Comprar un habitatge, és un bon moment?