És un bon moment per comprar una farmàcia? Això és el que cal tenir en compte | EDE
movi-image-eleconomista-buen-momento-comprar-farma-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

És un bon moment per comprar una farmàcia? Això és el que cal tenir en compte

Wed Jul 07 08:29:15 CEST 2021

El context actual planteja la inversió en aquest sector com una opció atractiva a valorar amb l'assessorament adequat

Que la pandèmia provocada per la COVID-19 ha suposat un canvi sense precedents en els hàbits de consum no és cap secret. Un dels mercats que ha experimentat un creixement exponencial ha estat el de la salut, fruit d'un augment de la preocupació pel benestar i a una major demanda de materials de protecció enfront del virus.

Per això, el farmacèutic ha estat un dels sectors que més han vist impulsada la seva activitat: la facturació de les farmàcies espanyoles va créixer un 4,4 % el 2020, respecte de l'exercici anterior. Un augment explicat, en gran mesura, per l'increment dels productes relacionats amb la COVID-19 (gels hidroalcohòlics, màscares i guants) i la venda online, segons l’Informe de Evolución del Mercado de la Farmacia Española, elaborat per IQVIA.

Pot interessar-te: Les farmàcies, un segment a l'alça després de la crisi sanitària

En aquest escenari, l'augment de la preocupació dels ciutadans per la seva salut, juntament amb el fet que constitueix un servei essencial, planteja l'adquisició d'una farmàcia com una bona inversió. Segons les últimes dades de Statista, a Espanya hi ha més de 22.000 farmàcies i les seves obertures estan regulades i limitades per llei. D'aquí que l'adquisició d'una llicència en vigor sigui una de les alternatives més viables.

Precisament, sobre quins factors s'han de tenir en compte a l'hora d'adquirir una farmàcia i quines són les millors vies per fer-ho tractarà el webinar Reptes actuals de les farmàcies: les transmissions. Consultoria, gestió i finançament, organitzat pel HUB Empresa de Banc Sabadell i en què participaran Àngel Morán, director de Sabadell Col·laboradors; Gorka Calvete, director financer i del Departament d'Anàlisi de Farmaconsulting, i Koldo Gómez, director de Serveis Financers de Farmaconsulting.

Comprar una farmàcia és una de les decisions patrimonials més importants en la vida dels professionals d'aquest sector. La situació particular i els objectius personals, familiars i laborals de cada farmacèutic seran els que determinin en major mesura la idoneïtat del moment per fer aquest pas.

Tanmateix, també hi entren en joc una altra sèrie de factors que transcendeixen l'àmbit personal i que indiquen que actualment és un bon moment per invertir en una farmàcia. «És una activitat que gaudeix d'una estabilitat difícilment igualable en altres camps, amb una alta seguretat respecte de la predictibilitat dels seus resultats. Ho hem pogut comprovar en un any que ha estat terriblement dur per a moltes activitats, també per a la farmàcia en la seva tasca d'atenció sanitària en primera línia a la població, però no en la mateixa mesura en la seva vessant d'activitat econòmica», assenyalen des de Farmaconsulting, Gorka Calvete i Koldo Gómez, que participaran en el webinar esmentat.

De fet, l’augment de la preocupació de la ciutadania per la salut ha provocat que els comerços d'aquest sector hagin incrementat la seva activitat en els primers mesos del 2021, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. És més, si s'analitza l'evolució de la facturació de recepta mèdica, segons les dades publicades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, s'observen creixements compresos entre el 2,6 % i el 3 % de forma ininterrompuda durant els últims quatre anys.

Un altre dels factors que els experts de Farmaconsulting assenyalen com a favorable és el context financer actual, “amb tipus d'interès en mínims històrics que alleugen la càrrega financera que suposa l'endeutament”.

Cal no oblidar el potencial que té l'activitat farmacèutica a través de nous canals de venda com pot ser, tal com explica Jorge Tormo, director d'oficina de Banc Sabadell, “l’online amb productes, per exemple, de parafarmàcia”. Una altra de les opcions podria ser “la possibilitat d'oferir atenció farmacèutica domiciliària o la de tenir diversitat de serveis professionals”. El sector ofereix un ampli ventall de possibilitats per créixer.

Què cal tenir en compte abans d’invertir en una farmàcia?

Un dels aspectes primordials que s'ha de tenir en compte a l'hora d'afrontar aquesta operació és l'objectiu del comprador, ja que l'orientació del procés serà diferent depenent de si es tracta d'una adquisició enfocada a l'atenció farmacèutica, a la gestió comercial o a la vessant assistencial buscant nous serveis per als pacients.

“També serà important establir si es vol emprendre la compra de forma immediata o si es marca un període més ampli per iniciar el projecte. En aquest punt, caldria analitzar el perfil financer, que permetrà establir el volum d'inversió que pot plantejar-se de manera que tingui viabilitat i així buscar la farmàcia que millor s'adapti a totes aquestes variables”, apunten des de Farmaconsulting.

En aquest sentit, el plantejament del projecte serà vital a l'hora d'aconseguir finançament. Així, les entitats financeres tindran en compte dos aspectes essencials. D'una banda, el plantejament financer que fa l'inversor per a la compra i, de l'altra, la viabilitat de la inversió (capacitat de repagament). En aquest sentit, “l'entitat ha de tenir la seguretat que la inversió genera fluxos de tresoreria suficients per tornar el préstec i que, al seu torn, quedi un excedent per al farmacèutic que li permeti viure folgadament”, expliquen des de l'assessoria especialitzada en transmissions de farmàcia.

Pel que fa al comprador, el més habitual, és que, sobre la inversió total per a la compra de la farmàcia, s'aporti una quantitat en efectiu, que pot variar en funció d'aquesta inversió, de l'entitat i de l'inversor. “La resta l'ha de prestar l'entitat financera, però sempre quan la totalitat de l'import estigui garantida amb diferents béns (entre ells la mateixa farmàcia que s'està comprant)”, destaquen des de Farmaconsulting.

Tormo explica que, per saber si realment és rendible o no la inversió en una farmàcia, la clau rau a “tenir en compte el marge brut que té per saber si es pot millorar la rendibilitat”. També és important conèixer factors com “la gestió que fa el farmacèutic actual en comprar medicaments i la facturació de la farmàcia en els últims anys, per saber si ha anat creixent o decreixent; així mateix, cal investigar la zona on està ubicada per veure si la venda lliure es pot potenciar i comptar amb un nombre d'empleats d'acord amb la seva activitat”.

Pel que fa a la fiscalitat, Farmaconsulting subratlla que són moltes les variables a tenir en compte en un projecte d'aquestes característiques. Una de les més atractives és la possibilitat de deducció per amortització del fons de comerç, que pot arribar fins a un 7,5 % anual de l'import invertit, o fins i tot més en alguns territoris, i que alleuja la càrrega fiscal especialment en els primers anys.

Una altra variable important és l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) sobre la compravenda. L'aplicació d'aquest impost depèn de cada comunitat autònoma, però és possible que les conselleries d'Hisenda revisin les operacions i exigeixin als compradors pagar l’impost.

La importància de l'assessorament

Tenint en compte l'envergadura d'una operació d'aquest tipus, comptar amb assessorament és essencial per dur a bon terme el projecte. Com apunten des de Farmaconsulting, “les farmàcies són establiments sanitaris, però amb una característica diferencial: i és que són de titularitat privada. Per tant, en comprar una farmàcia s'ha de tenir la mateixa visió que en el cas que s’adquirís una empresa. Això suposa entrar en l'anàlisi de molts detalls tècnics, però sobretot de processos de negociació complexos, amb molta càrrega emocional per al farmacèutic i el seu entorn familiar”.

A més, “no totes les entitats financeres estan habituades a fer aquest tipus de finançaments. Per això és vital comptar amb un assessorament financer especialitzat”. Com afirma Tormo de Banc Sabadell, “hi ha molts assessors, però és fonamental confiar en el que estigui especialitzat en el sector i tingui experiència en aquest camp”.

Fotografia de César Baciero a Pexels
-Temes relacionats-
up