És un bon moment per internacionalitzar la meva empresa? | EDE
internacionalizar empresa
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

És un bon moment per internacionalitzar la meva empresa?

Tue Jun 28 12:38:47 CEST 2022

Obrir-se a nous mercats i aprofitar els avantatges competitius de la internacionalització ha esdevingut una necessitat per a moltes empreses

Fer el salt al mercat exterior és avui una oportunitat de negoci per a qualsevol companyia, amb independència de la seva mida, ja que gràcies a la digitalització, al comerç electrònic i a la innovació és possible per a qualsevol petita i mitjana empresa (pime) obrir-se camí a altres mercats. Però internacionalitzar una companyia és un procés que requereix anàlisi, planificació i assessorament.

És una alternativa que ha guanyat protagonisme entre els empresaris, que veuen aquest pas com a una oportunitat de negoci en un mercat globalitzat. Tal com explica Carlos Dalmau, director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell, «cal tenir present que és una gran opció a l'hora de diversificar el mercat i, per tant, assolir nous clients, allargar el cicle de vida del producte i augmentar la competitivitat. Però també cal entendre-la com una via per reduir el risc econòmic domèstic i poder operar en altres mercats més ben posicionats».

De fet, el 56 % de les pimes espanyoles ven els seus productes fora del país, segons confirma una enquesta recentment elaborada per Alibaba Group, i més del 50 % estan disposades a incrementar la seva oferta de productes i serveis al mercat internacional a curt termini. Entre les raons que motiven l'aposta pel comerç exterior de les pimes hi ha principalment la supervivència i el seu propi creixement com a companyies.

L'auge del comerç online és un dels factors decisius que ha animat i facilitat que moltes empreses optin per sortir fora. Els marketplaces possibiliten la venda per Internet més enllà de les fronteres nacionals i permeten comercialitzar articles a altres països a empreses de totes les mides i a particulars. Aquestes plataformes suposen una opció excel·lent per fer proves d'acceptació de producte en nous mercats abans de llançar-se a un projecte d'internacionalització més ambiciós; així com per liquidar stock o aconseguir ingressos addicionals. Plataformes com ara Amazon o AliExpress donen la possibilitat d'arribar a altres mercats. Tanmateix, cal tenir en compte que la competència és elevada.

Beneficis d'internacionalitzar el meu negoci

  • La internacionalització està lligada a valors positius, molt útils per donar publicitat a un producte o servei.
  • Els clients potencials es senten més atrets per les marques conegudes en l'àmbit internacional.
  • Les empreses que operen a diversos països són més competitives, compten amb un volum més gran de negoci i generen més ocupació i de millor qualificació.
  • Internacionalitzar serveix a una organització, a més, per diversificar i reduir riscos. La globalització permet aprofitar millor els cicles econòmics, que no són iguals a tots els països, i s'incrementen les possibilitats de creixement, alhora que es minimitzen les conseqüències de l'exposició a un únic mercat.
Internacionalitzar permet diversificar i reduir riscos

En aquest procés d'obertura a l'exterior, la innovació tecnològica i la capacitat per atendre les necessitats del consumidor i oferir productes i serveis nous són clau per triomfar. L'estudi Expansión internacional de la empresa española, elaborat per KPMG, revela que la qualitat del servei és per al 69 % de les companyies el principal factor d'èxit a la seva activitat fora d'Espanya, seguit pel reconeixement de marca (43 %) i altres aspectes com la R+D+i (21 %). A més, segons aquest informe, gairebé el 50 % de les empreses que opera fora del país va néixer amb aquesta vocació internacional, mentre que un 33 % s'han anat adaptant a les necessitats i a les oportunitats del mercat.

Pot interessar-te: Quatre maneres de trobar noves oportunitats per a un negoci

Què he de tenir en compte abans d'internacionalitzar el meu negoci?

Qualsevol negoci que es vulgui obrir a nous mercats necessita un pla adequat, ben dotat de finançament i amb uns terminis realistes. Una anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) permet valorar els avantatges o els possibles inconvenients que presenta el model de negoci i comprovar si el producte o el servei de l'empresa tindrà èxit al país de destinació.

Abans de fer el salt, la companyia ha de disposar d'eines suficients per internacionalitzar-se amb unes mínimes garanties i ha de respondre sempre a una estratègia ben dissenyada. Comptar amb un gestor expert com ara el de l'entitat bancària és de gran ajuda en el procés. Aquest analitzarà de forma estratègica el negoci i proporcionarà el punt de vista idoni que ajudi a la presa de decisions.

L'opció de vendre a l'exterior pot resultar complicada sobretot per a les pimes davant del desconeixement dels procediments i les vies per fer-ho. Un professional especialitzat pot facilitar tota la informació sobre els passos a seguir i fins i tot informar de les ajudes existents per fer-ho.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre quin li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

Fotografia de Julian Vera Film a Pexels
-Temes relacionats-
up