La importància de comptar amb un bon servei de paqueteria | EDE
movi-image-importancia-servicio-paqueteria-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

La importància de comptar amb un bon servei de paqueteria

Wed May 20 15:33:49 CEST 2020

L’auge del comerç electrònic fa que les empreses es replantegin implementar aquesta eina o optimitzar-la

Les empreses de logística i transport estan experimentant un creixement del 50 % en els enviaments procedents del comerç electrònic, un percentatge que situa el seu nivell de tensió en els pics que s’assoleixen durant el Black Friday. Ho confirmen des d’UNO Organización Empresarial de Logística y Transporte, i matisen que a l’elevat nivell de pressió cal sumar-hi que els fluxos ara són molt més tensos i complexos per les dificultats d’aquesta crisi sanitària (mesures de seguretat laboral, protocols de contacte zero, disponibilitat d’EPI, distància de seguretat als magatzems…), la qual cosa dificulta l’operativa al màxim.

«S’ha disparat el creixement del comerç electrònic durant l’estat d’alarma», afirma el president d’UNO, Francisco Aranda. Hi ha sectors com el tèxtil, la construcció i l’editorial, que han vist dramàticament reduïdes les seves vendes a través d’internet, però d’altres les han quadruplicat. El top ten l’encapçala el material esportiu, amb un increment del 200 %, seguit per les botigues de joguines, amb un 100 %; petites reformes de la llar, també amb un 100 %; el vi i la cervesa, amb un 60 %; la indústria farmacèutica i la parafarmàcia, amb un 54 %; els productes veterinaris i de mascotes, amb un 50 %; petits recanvis d’automoció, amb un 45 %; papereria, amb un 40 %, i electrònica i serveis informàtics, amb un increment del 36 %. 

Aquest canvi en els hàbits i les preferències del consumidor també es veu reflectit a Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real la reactivació econòmica del país. Un exemple clar en seria l’augment de la facturació del sector de l’electrònica, que esdevé un fidel reflex que confirma el procés de digitalització pel qual ha passat la societat en ple confinament. 

No obstant això, potser aquesta llista no serà l’habitual quan acabi la desescalada: «En el cas de la roba, la veritat és que normalment lidera el comerç electrònic, però amb la pandèmia la gent ha prioritzat coses que li feien falta just en aquell moment, per exemple, material esportiu, no tant roba, sinó maquinària, peses… Passa el mateix amb el menjar, que habitualment té una quota de comerç electrònic residual, però amb el confinament –per la por de la gent a sortir– se n’ha multiplicat la venda per cinc. En aquest cas, el creixement no serà estructural, sinó que quan tot torni a la normalitat –tot i que el comerç electrònic d’alimentació pot créixer una mica per aquesta maduresa que està experimentant ara– no es mantindran les xifres actuals, perquè als espanyols, per qüestió cultural i social, ens agrada anar a comprar, veure el gènere, triar en funció del color, l’olor, el tacte…», explica Aranda.

Augmentar serveis per incrementar el meu negoci

Arran de l’explosió del comerç electrònic i el repartiment, molts empresaris s’estan plantejant afegir aquests serveis als seus negocis, per exemple, signant un contracte amb una empresa de logística i de paqueteria en cas que no es disposi de magatzem i repartiment propis. Al mercat n’hi ha moltes i, per tant, haurien de seleccionar la que més s’ajusti a les seves necessitats. Per exemple, si es comercialitzen electrodomèstics, una paqueteria normal no valdrà; haurà d’estar especialitzada en grans volums, fins i tot, en el muntatge de l’electrodomèstic (i la posada a punt, si cal) i en la retirada del vell (i el trasllat a la deixalleria o on correspongui). El més habitual és externalitzar aquest servei, perquè augmenta la competitivitat i es delega en experts.

Molts restaurants, per exemple, han trobat la seva salvació en el servei de menjar a domicili. Però què passa amb la resta de sectors? El preu de la missatgeria per al comerç electrònic varia en funció del producte que es vulgui enviar, del pes i la fragilitat que tingui. Abans de triar, cal tenir en compte tres aspectes: la destinació dels enviaments, el tipus de servei i el preu. Aquest últim factor és difícil de calcular, ja que cada empresa s’especialitza en una tipologia d’enviament o en un àmbit geogràfic. Entre les companyies de transport més conegudes hi ha:

  1. Correos: es poden comparar els seus serveis i costos afegits en funció de les característiques de l’enviament. En general, es mouen en tarifes més assequibles que les empreses de missatgeria prèmium. Correos Express és la companyia de transport subsidiària especialitzada en missatgeria per al comerç electrònic urgent. Té plans específics per a empreses. 
  2. SEUR: és una de les que treballa millor amb tarifes internacionals; està molt orientada al comerç electrònic, amb el seu servei SEUR ecommerce i disposa d’un servei de predicció logística (SEUR Predict), a través del qual es pot saber amb antelació tant l’hora de lliurament com la ruta, per SMS o correu electrònic. 
  3. Nacex: té diferents costos en funció de variables com l’hora de lliurament i el tipus de servei que es contracti i, igual que SEUR, disposa del servei Nacex ecommerce. 
  4. MRW: amb el simulador de tarifes de paqueteria MRW, es pot obtenir una llista amb els diferents serveis que es poden contractar amb les dades facilitades i els seus preus. Tenen un servei MRW ecommerce. 
  5. DHL: és molt coneguda internacionalment, i per això el servei de missatgeria i venda en línia fora d’Espanya d’aquesta empresa funciona molt bé. Al seu web es pot consultar la disponibilitat de serveis de DHL i calcular les tarifes. 
  6. ASM (ara GLS): ha guanyat molta força en els últims anys per la seva política de preus low cost. GLS també té un servei orientat a logística en comerç electrònic. 

Et pot interessar: Com negociar el preu amb un proveïdor?

A més d’aquestes agències de transport, n’hi ha moltes altres, ja que és un sector amb molta competència i que ara mateix està en auge. També cal tenir en compte que les tarifes depenen molt del nombre de vendes que tingui el comerç en línia. Òbviament, els descomptes seran millors per a empreses amb molts enviaments que per a les que tenen enviaments mensuals més reduïts o que estiguin començant.

Et pot interessar escoltar les claus de Yaiza Canosa sobre logística al podcast de Banc Sabadell

-Temes relacionats-
up