La indústria del 'fitness', així s'ha vist afectada per la pandèmia | EDE
movi-image-industria-fitness-pandemia-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La indústria del 'fitness', així s'ha vist afectada per la pandèmia

Mon Mar 22 08:54:27 CET 2021

La crisi sanitària ha provocat una caiguda de les inscripcions als gimnasos, però ha impulsat la indústria del 'fitness digital '. El món post-COVID-19 dels entrenaments esportius passa per una coexistència d'entorns, el físic i l'online

La indústria del culte al cos no ha estat l'excepció. La situació derivada de la pandèmia ha canviat la forma en què les persones treballen, socialitzen o gaudeixen de l'oferta cultural. Però també ha alterat la seva relació amb les activitats esportives. Es calcula que en temps pre-COVID-19, els gimnasos veien augmentar el seu nombre d'inscrits un 50 % durant cada mes de gener, després dels excessos nadalencs i amb els nous propòsits.

Però això no ha estat així durant aquest any. Enmig de la tercera onada de coronavirus, els centres esportius de bona part d'Europa van arrencar 2021 amb les portes tancades. I així segueix sent en molts dels països comunitaris, que continuen amb fortes mesures restrictives per contenir l'expansió del virus. A Espanya, els gimnasos tenen les portes obertes amb mesures de distanciament social, obligatorietat de l'ús de mascaretes o aforaments limitats.

Tot i això, el sector esportiu espanyol és un dels més castigats per la crisi actual amb una caiguda dels seus beneficis el 2020 d'un 40 % respecte als nivells de l'any anterior. La mitjana europea de caiguda és del 30 %. La Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Esportives (FNEID) del país adverteix que si no es prenen mesures, el 44 % de les companyies del sector es podrien veure abocades a desaparèixer.

Una investigació realitzada per EuropeActive i Deloitte afirma que el repte immediat del sector passa per mantenir els seus empleats amb l'ajuda d'incentius fiscals o de mesures econòmiques impulsades pels governs. L'any passat hi havia a Espanya més de 4.700 centres esportius i gimnasos que generaven més de 214.000 llocs de treball.

Impuls i coexistència del 'fitness digital'

El tancament complet o les mesures restrictives instaurades en molts centres esportius han provocat una expansió de l'esport online a través de classes o de cursos professionals portats a la pantalla i realitzats en remot. Tot això ha donat lloc a un fort augment del 'fitness digital'.

Gegants com Apple han entrat amb força en el mercat, mentre que altres més petits intenten fer-se un forat amb una oferta competitiva i sostenible

Un estudi elaborat per la consultora Simon-Kucher & Partners apunta tres tendències claus que han transformat el sector en els actuals temps de pandèmia. D'una banda, la COVID-19 ha impulsat la transició virtual de la indústria del fitness; mentre que, de l'altra, el gran nombre d'alternatives en línia ha provocat una caiguda dels seus ingressos. A més, gegants tecnològics com Apple han entrat en aquest mercat amb força en un moment en què les firmes més modestes busquen adaptar-se a aquesta nova realitat amb una oferta competitiva i sostenible.

Les limitacions a l'activitat esportiva tradicional no han dissuadit les persones del seu interès per cuidar la seva salut i la seva forma física. El fre d'altres ofertes d'oci o l'increment del temps a les llars ha provocat que siguin molts els que no només traslladen l'oficina a casa, sinó també el seu gimnàs. De fet, segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica, l'activitat comercial de les botigues esportives a Espanya va disminuir només un 6 % el passat mes de gener, enmig de l'augment de casos de coronavirus i de mesures restrictives, en comparació amb la seva situació un any anterior, quan la pandèmia encara no s'havia detectat a Europa.

Set estratègies per impulsar el sector

Per fer front als desafiaments immediats i per estar preparats per als nous reptes, la consultora ha elaborat una estratègia amb set artèries per al futur de la indústria. En primer lloc, aposta perquè els gimnasos augmentin la fidelitat i la interacció amb els seus subscriptors, que han estat exposats a una gran oferta de possibilitats durant la pandèmia.

Pot interessar-te: L'esport després del confinament, un negoci a l'alça?

Subratlla també que és important mantenir l'opció de les classes virtuals, de manera que les empreses haurien d'aprofitar la situació actual per consumar la seva transició digital. Segons les dades recopilades per Virtuagym, els majors pics de nous usuaris en aquest tipus d'aplicacions es van registrar el març, coincidint amb la irrupció de la pandèmia i amb el confinament, i al juliol, moment de reobertura d'alguns dels centres. «Això reflecteix que les classes presencials i les digitals poden combinar-se en lloc de competir entre elles», assenyala.

Per a la consultora, en un moment d'excés en el nombre d'alternatives, els directius de la indústria han de tenir clara la seva estratègia d'optimització monetària, amb, per exemple, la combinació dels seus serveis amb la venda de productes esportius.

Per a les noves iniciatives empresarials és interessant apostar per una veta de mercat especialitzat

El document recull que per a les noves iniciatives empresarials és interessant apostar per una veta de mercat especialitzat, com podria ser el ciclisme. Un altre consell que dona és combinar la pràctica esportiva amb el sector de la moda, projectant-se com un model capdavanter i exclusiu per al client.

Així mateix, recomana tenir en compte que la combinació de forces amb altres sectors com el de les companyies d'assegurances sanitàries és una bona mesura per a la consolidació de les empreses. I, finalment, insta les companyies de la indústria a consolidar el seu número d’adscrits amb l'objectiu de tenir uns negocis resilients davant crisis com l'actual.

 

-Temes relacionats-
up