La moda intel·ligent: innovació i sostenibilitat s'uneixen per transformar el sector | EDE
movi-image-moda-inteligente-innovacion-sostenibilidad-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

La moda intel·ligent: innovació i sostenibilitat s'uneixen per transformar el sector

Tue Jul 13 08:28:46 CEST 2021

La moda sostenible ha deixat de ser un desig per convertir-se en una necessitat i cada vegada són més les marques que utilitzen la tecnologia per fer-ho realitat

La moda intel·ligent, també anomenada smart clothing o e-textiles són els teixits desenvolupats amb noves tecnologies que aporten un valor afegit a l'usuari. L'última aposta en aquest sentit la protagonitzava fa unes setmanes Nextiles, una empresa tèxtil recolzada per la National Science Foundation (NSF) l'aposta de la qual és aplicar el seu teixit intel·ligent en roba esportiva perquè els atletes puguin mesurar la seva velocitat, força, impuls o altres mètriques. Abans d'ella, Apple ja havia patentat els seus botons de tela intel·ligents, que podrien activar controls en rellotges Apple, iPhone i MacBooks, i Samsung, el seu disseny per una samarreta de tela intel·ligent que canvia de color a voluntat de l'usuari.

Però la tecnologia i la innovació no han arribat a la indústria tèxtil només per facilitar la vida a l'usuari, sinó també per fer un gir de 180º a la segona indústria més contaminant del planeta, només per darrere de la petroliera, segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU). «Cadascuna de les tecnologies suposen un gran pas cap a la sostenibilitat i la producció més eficient, i la combinació de totes farà que es produeixi el canvi real que necessita la indústria», assenyala Carmen Silla, directora de màrqueting i accionista de Jeanologia, al webinar El Món que Ve: La moda intel·ligent del futur, organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell.

«La combinació de totes les tecnologies farà que es produeixi el canvi real que necessita la indústria», Carmen Silla, Jeanologia

 

La tecnologia, abanderada de la transformació de la moda en un sector sostenible

El de la moda és un dels sectors més tradicionals pel que a mètodes de fabricació es refereix, el que genera una gran quantitat de residus químics i un innecessari consum d'aigua. Exemple d'això és la fabricació de texans: a l'any, es produeixen 5.000 milions d'unitats d'aquesta peça i només per aconseguir l'aspecte final (trencats, envellits, etc.) es consumeixen 105 litres d'aigua per peça, al que cal sumar-hi tots els químics, que acaben sent residus en els rius de la planeta, i als quals estan exposats els dos milions de persones que treballen en la indústria. En Jeanología, proveïdor de solucions tecnològiques per a la indústria tèxtil ubicat a València, gràcies a la seva tècnica de làser, Ozono G2 i e-Flow, han aconseguit reduir entre un 80 % i un 90 % el consum d'aigua en la producció e texans. «Aquesta peça que sempre va ser rebel, havia de ser-ho també per portar la sostenibilitat a aquest sector», comenta Silla.

Pot interessar-te: El sector de la moda haurà d'esperar fins al 2022 per a la seva recuperació

Un altre exemple d'una iniciativa empresarial que busca fer un pas més i unir moda sostenible amb tecnologia és Beston, la start-up espanyola de peces de roba amb calefacció. Tal com explica el seu CEO i cofundador, Ramón Acín, «volem aportar més valor que mai amb les nostres peces i ens regim per les tres 's' de smart, per la innovació en el producte; sostenibilitat i solidaritat, perquè creiem en l'impacte positiu i donem part dels nostres beneficis a causes socials».

La marca espanyola Sepiia ha aconseguit, també a través de la innovació, fabricar una peça de roba que no es taca, no s'arruga, és transpirable, d'assecat ràpid i conté activitat antibacteriana i antiviral. Gràcies a aquestes propietats, des de 2019 ha aconseguit estalviar més d’11,6 milions de litres d'aigua i 152.000 kg de CO2. En paraules del seu fundador, Fede Sainz de Robles, «aquesta marca sorgeix de la inquietud de fer peces que fem servir dia a dia, però que funcionin millor. A més, cuidem el procés des de l'origen, tot es fa de forma local i circular, aprofitant la potència de la indústria tèxtil que hi ha a Espanya».

Els usuaris demanen més sostenibilitat en les peces de roba

L'auge de la moda intel·ligent i l'acostament a una indústria més sostenible i respectuosa amb l'entorn i amb les persones ha estat, en gran part, incentivat per la pandèmia de la COVID-19. Com comenta Raúl González, CEO de Ecodicta, «aquests temes ja estaven abans, però la seva adopció s'ha accelerat. Molta gent ha tingut temps per pensar en la societat i en com vivim i s'ha adonat que l'important no és quant consumir sinó com fer-ho i amb quins valors».

«Molta gent s'ha adonat que l'important no és quant consumir sinó com fer-ho i amb quins valors», Raúl González, Ecodicta

De fet, després de la pandèmia, un 64,1 % dels consumidors europeus afirma que comprarà moda produïda amb materials sostenibles, mentre que un altre 30,1 % està disposat a pagar més si els productes són ecològics. De fet, a Europa, el 41,8 % dels consumidors afirma que el seu principal criteri a l'hora de comprar moda es basa en els materials de la peça, segons es desprèn d'una enquesta elaborada per la càtedra Première Vision a l'Institut Français de la Mode.

Pot interessar-te: Com ha canviat el consum després del confinament: més atents als preus i a la sostenibilitat

 

-Temes relacionats-
up