La restauració afronta l'any amb optimisme, tot i la caiguda de la facturació i de l'ocupació | EDE
movi-image-restauracion-ano-optimismo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La restauració afronta l'any amb optimisme, tot i la caiguda de la facturació i de l'ocupació

Tue Jun 01 11:36:31 CEST 2021

Vuit de cada 10 consumidors planeja seguir acudint a restaurants i les reserves online es posicionen com la principal prioritat per a aquest any, segons ElTenedor

Un any després de la declaració de l'estat d'alarma a causa de la COVID-19, les conseqüències de la pandèmia són ja més que evidents. Les dades reflecteixen la difícil situació que han afrontat molts dels sectors durant aquest temps però, sens dubte, el de la restauració ha estat un dels més afectats. En els últims 12 mesos s'han perdut 289.055 llocs de treball, és a dir, més de la meitat del total (413.362), segons les dades d'afiliació a la Seguretat Social publicades pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Els confinaments i les restriccions imposades per frenar el nombre de contagis pel coronavirus es posicionen com les principals causes d'aquesta situació. A causa d'això, molts establiments han hagut de tancar o limitar la seva activitat durant llargs períodes de temps, el que ha suposat el tancament de prop de 85.000 bars i restaurants durant 2020, segons xifres d'Hostaleria d'Espanya.

A més, 2021 tampoc ha començat de la millor manera possible. La majoria de les comunitats autònomes ha endurit les restriccions després de la tornada de Nadal per intentar frenar la tercera onada de contagis. Això s'ha vist reflectit en les dades de l'activitat dels restaurants, que durant els dos primers mesos de l'any han registrat caigudes superiors al 50 %, segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació econòmica de diversos sectors. Una situació que, a més, ha afectat de forma asimètrica a les diferents ciutats espanyoles, en funció de les mesures més o menys restrictives que ha imposat cada comunitat autònoma. A Madrid, per exemple, la caiguda de l'activitat del sector ha estat del 54 % en gener i del 47 % al febrer, mentre que a Barcelona, els descensos van arribar al 67 % al gener i al 63 % al febrer, segons Pulso.

 

 

 

 

movi-image-restauracion-ano-optimismo-grafico-1

 

 


 

Gràfic: Evolució de l'activitat en restaurants a Espanya, comparat amb el mateix període de l'any anterior segons Pulso

El 83 % dels comensals planeja seguir acudint a restaurants ja que se senten segurs, segons ElTenedor

 

Les dades de 2020 i un inici de 2021 no tan bo com el desitjat es reflecteixen en el sentiment generalitzat dels empresaris. El 93 % dels professionals de la restauració qualifica la situació actual de dolenta o molt dolenta, segons l'informe 'Perspectives Espanya 2021', elaborat per KPMG, en col·laboració amb la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE).

Pot interessar-te: Com afronta la restauració aquest 2021?

Tot i això, aquest sector és el que es mostra més optimista a l'hora d'afrontar el nou any, ja que el 77 % dels enquestats creu que la situació anirà a millor, sent només un 8 % els que consideren que empitjorarà. En la mateixa línia, un 30 % d'ells confia que la inversió en termes nets creixi al llarg d'aquests mesos, tot i que la restauració va reduir la seva facturació a la meitat l'any passat, segons els Indicadors d'Activitat del Sector Serveis de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això també dependrà, sempre que les mesures ho permetin, del comportament dels consumidors, cosa que sembla que serà positiu. Segons un estudi de ElTenedor, el 83 % dels enquestats planeja continuar acudint a restaurants, ja que se sent còmode gràcies a l'atenció que els professionals de sector posen en garantir la seguretat dels comensals.

Reptes per a 2021: la digitalització dels negocis de restauració

Servei a domicili, nous horaris, més espais a l'aire lliure... La restauració s'enfronta a diferents reptes i entre ells es troba el de la transformació digital. La pandèmia també ha posat en evidència que les companyies digitalitzades han mostrat una major resiliència al llarg de la crisi sanitària. Segons l'estudi de ElTenedor, el 88 % dels consumidors afirma que els seus hàbits han canviat a l'hora de sortir als restaurants i prop d'un 40 % assegura que reserva més online des de l'arribada de la COVID-19. De fet, pel que fa a les tendències que els comensals creuen que triomfaran el 2021, les reserves online són l'opció escollida en el 77 % dels casos.

 

El 77 % dels consumidors creu que les reserves online serà la tendència que triomfi durant aquest any, segons ElTenedor

 

Amb el consum digital disparat, la digitalització s'ha convertit en la principal prioritat estratègica per als empresaris. En aquest sentit, els professionals de la restauració atorguen una nota del 6,5 al nivell d'adaptació de les seves organitzacions, segons el citat informe de KPMG. A partir d'ara, els avenços de les empreses en aquest sentit també dependran en bona mesura de la capacitat que tinguin els seus empleats per actualitzar els seus coneixements i les seves habilitats i respondre així a les necessitats que la nova situació imposa.

Pot interessar-te: Els col·lectius professionals, un exemple d'adaptació en matèria de digitalització

 

 

Fotografia d'Anita Jankovic a Unsplash
-Temes relacionats-
up