Les assegurances resolen 140 milions d'imprevistos cada any, amb un desemborsament de 50.000 milions d'euros | EDE
movi-image-seguros-resuelven-140-millones-imprevistos-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Les assegurances resolen 140 milions d'imprevistos cada any, amb un desemborsament de 50.000 milions d'euros

Mon Jun 14 11:43:58 CEST 2021

El paper de les asseguradores consisteix a anticipar-se als riscos per poder oferir productes que s’adaptin a les necessitats dels ciutadans i de les empreses

El 97 % de les llars espanyoles té contractada, com a mínim, una assegurança. Entre els motius que expliquen aquesta forta penetració hi ha el fet que, avui dia, hi ha pòlisses que cobreixen gairebé qualsevol mena de circumstàncies i d'accidents. Tant és així que les assegurances resolen cada any més de 140 milions d'imprevistos, cosa que es tradueix en un desemborsament de gairebé 50.000 milions d'euros, segons l'informe Estamos seguros, elaborat per la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa).

I és que la funció de les assegurances és estar presents quan hi ha un contratemps, per aportar el servei necessari que ajudi a reparar-lo o per indemnitzar pels danys soferts. «Estan acompanyant la tranquil·litat de les persones en tot moment i donen confiança en el desenvolupament de moltes activitats», apunta María José Menéndez, sòcia directora del departament de dret mercantil i d'assegurances d’Ashurst Espanya, en el podcast de Banc Sabadell.

 

Les asseguradores s'anticipen als riscos per cobrir les necessitats

Es pot dir que, si no hi ha risc, no hi ha assegurança. I, d'alguna manera, contractar una pòlissa és fer col·lectiu aquest risc. «L'assegurança es basa en el fet que moltes persones paguem una prima petitona perquè les persones o entitats a les quals se'ls materialitza el risc no ho hagin de pagar-de la seva butxaca», explica Menéndez. Això es diu mutualitzar el risc, i es basa en un càlcul de probabilitats de quants casos de sinistres es produiran en el col·lectiu que s'està assegurant.

Un exemple d'això rau en les més de 60.000 famílies que, cada any, pateixen la pèrdua d'un ésser estimat i que, gràcies a l'assegurança de vida, equilibren la seva situació econòmica. D'aquest total, al voltant de 4.700 són famílies que no es corren el risc de deixar deutes perquè tenen una hipoteca gràcies al fet de tenir contractada aquesta mena de pòlissa, segons recull l'informe de la Unespa 

El paper de les asseguradores consisteix a anticipar-se als riscos perquè els seus productes s'adaptin a les necessitats de ciutadans i d’empreses

En aquest sentit, el paper de les asseguradores consisteix a anticipar-se als riscos per poder oferir productes que s’adaptin a les necessitats dels ciutadans i de les empreses. I això passa en escenaris tan imprevistos com el que ha generat la pandèmia de la COVID-19, que ha tingut un fort impacte econòmic i social. Per això, «aquest és el seu gran valor, anticipar-se mitjançant una actuació concertada i estructurada amb els governs i aguditzar l'enginy perquè, si no és possible cobrir-ho tot, molta part sigui assegurable», afegeix l'experta d'Ashurst Espanya. En aquesta línia, les companyies van desenvolupant productes a mida quan observen que hi ha necessitat de donar cobertures concretes, de manera que la tendència és que les assegurances es vagin especialitzant cada vegada més.

Les assegurances de salut baten rècord el 2020

2020 ha estat un any marcat per la crisi sanitària de la COVID-19. Això ha comportat que la població sigui més conscient dels aspectes relacionats amb el benestar. I, en aquest sentit, les assegurances de salut han marcat rècord. En concret, el nombre total d'assegurats es va situar en 11.056.850, cosa que suposa 469.750 assegurats més que el 2019, un increment que també constitueix una dada històrica, ja que mai s'havia donat un creixement tan fort, segons dades de la Unespa.

«Les assegurances de salut són algunes de les que han guanyat més visibilitat a causa de la pandèmia. En part, també, perquè moltes vegades són les mateixes empreses que les inclouen entre els beneficis socials que ofereixen als seus treballadors», apunta Menéndez. I així ho demostren les dades, ja que un 27 % dels espanyols va mostrar interès a contractar-ne durant l'any passat, segons una enquesta de Bain & Company.

D'aquesta manera, el percentatge de població assegurada en aquest camp se situa en el 23,4 %, una xifra que no ha parat de créixer en l'última dècada. El negoci també ha aconseguit dades de facturació positives, ja que, per primera vegada, va superar la barrera dels 9.000 milions d'euros el 2020, fet que suposa un increment del 5,1 % respecte de l'any anterior.

La importància de les asseguradores en l'economia de país

Encara que sembli menys evident, les companyies d'assegurances es posicionen també com a inversors institucionals de primer nivell, de manera que juguen un paper rellevant en l'economia del país. «Les asseguradores han de conservar en unes reserves les primes dels seus clients que, al seu torn, han d’invertir perquè en tot moment disposin dels recursos necessaris per fer front als sinistres que es produeixin», explica la professional d’Ashurst Espanya. «Aquestes reserves s'inverteixen de manera professional i reverteixen en la construcció d'infraestructures, per exemple, per la qual cosa es converteixen en un motor molt important en l'activitat inversora».

El sector assegurador espanyol se situa el cinquè en el ranking europeu d'inversions en deute públic, amb un 6,4 % del total

El total de la inversió en deute públic del sector assegurador europeu va superar els 2,2 bilions d'euros al tancament del 2019, segons dades de l'Autoritat Europea d'Assegurances i Pensions de Jubilació (EIOPA, per les sigles en anglès) recollits per la Unespa. Gairebé un terç d'aquestes inversions està invertit per asseguradors francesos, que són els que tenen una quota d'inversió més gran. En cinquè lloc hi ha el sector assegurador espanyol, que fa el 6,4% de les inversions de deute públic. A més, Espanya és també un dels estats membres en què la inversió de l'assegurança europea és més rellevant, ja que les inversions asseguradores europees suposen en conjunt un 20 % del producte interior brut (PIB) espanyol. Això fa que sigui el cinquè nivell més alt del continent.

Pot interessar-te:  Tendències que remodelaran la indústria de les assegurances de vida la pròxima dècada

Fotografia de kili wei a Unsplash
-Temes relacionats-
up