Les claus del primer PERTE centrat en el vehicle elèctric | EDE
movi-image-claves-perte-vehiculo-electrico-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Les claus del primer PERTE centrat en el vehicle elèctric

Tue Aug 03 10:02:44 CEST 2021

Modernitzar i digitalitzar el sector de l'automoció apostant per l'electromobilitat i la descarbonització. Aquests són alguns dels objectius d'un PERTE que pretén mobilitzar 24.000 milions d'euros fins al 2023 i crear al voltant de 140.000 llocs de treball.

L'automoció ha estat una de les indústries manufactureres més afectades per la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19. Segons dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), la facturació conjunta dels fabricants d'automòbils que operen al país va aconseguir el 2020 uns 59.987 milions d'euros, un 12,8 % menys que l'any anterior. Quant al seu resultat net, va patir una reducció del 78,8 %, fins als 189,8 milions d'euros. A més de recuperar les seves xifres de negoci en el menor temps possible, un dels reptes del sector és el de la penetració dels vehicles electrificats i l'extensió dels punts de recàrrega. D'acord amb el Baròmetre d’Electromobilitat, elaborat també per l’ANFAC, Espanya ocupa una de les últimes posicions a Europa, lluny de la mitjana del continent.

De cara a promoure una acceleració en el canvi de model energètic de la mobilitat, el Govern ha aprovat com a primer projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE), dins del pla d'ajudes del Fons Europeu Next Generation EU, el que se centra en el desenvolupament del vehicle elèctric i connectat. La seva missió principal és impulsar el clima industrial necessari perquè es creï a Espanya l'ecosistema adequat per a la fabricació d'aquest tipus de vehicles, generant, al seu torn, una sèrie d'impactes positius en l'economia, com ara l'increment de la inversió en innovació dins del teixit industrial, l'augment en l'autonomia i la resiliència davant potencials crisis, el foment de l'acompliment dels compromisos adquirits per Espanya per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 o la millora de la competitivitat de l'automoció, integrant a les empreses nacionals en les grans cadenes de valor industrials globals de la mobilitat.

Pot interessar-te: Des de rehabilitar un habitatge a comprar un cotxe elèctric: així es repartirà el Fons de Recuperació Europeu

 

L'automoció, un segment clau

Segons estimacions del Govern, el sector de l'automoció representa de forma directa, l’11,4 % del valor afegit brut (VAB) de l'economia espanyola i més de la desena part del total de la xifra de negoci de la indústria, el que el converteix en el segon en volum econòmic, només per darrere del de l'alimentació. A més, és clau en temes d'innovació, sumant al voltant del 10 % de les inversions en R+D que es realitzen al país.

El tractor de l'automoció es posa en relleu en el seu valor multiplicador, ja que per cada euro de demanda en aquest sector es generen altres 3,1 euros en el conjunt de l'economia. Pel que fa a l’ocupació, es calcula que prop de dos milions de llocs de treball estan lligats a aquest segment (300.000 de manera directa), el que significa que un de cada 12 professionals de la indústria hi opera.

Pot interessar-te: L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol

Espanya, amb 17 fàbriques repartides per tot el territori i més de 1.000 empreses actives, és el segon fabricant europeu de vehicles i el novè a escala mundial. Al voltant del 15 % de les exportacions de país cada any estan relacionades amb aquesta indústria.

Fites més rellevants del PERTE

Convertir Espanya en un hub europeu de l'electromobilitat mitjançant la col·laboració publicoprivada. Aquest és un dels reptes principals del PERTE que vol impulsar una mobilitat més neta i interconnectada, propiciant una participació activa de tots els agents de valor d'aquesta indústria. Entre els seus eixos més destacats es troba l’impuls al pla tecnològic d'automoció sostenible, la implantació d'una estratègia d'integració de la intel·ligència artificial (IA) en els processos productius o el desenvolupament d'un programa de dades sectorials, promovent que, en el futur, augmenti encara més el pes d'aquest sector en l'economia, fins a arribar a superar el 15 % del producte interior brut (PIB).

El Govern vol amb aquest PERTE que el sector de l'automoció superi el 15 % del PIB i que es complementi amb altres àmbits com ara la 5G o la millora de la formació

Aquest PERTE promourà, d'una banda, mesures transformadores d'impuls de la cadena de valor del vehicle elèctric i connectat, amb una altra sèrie de mesures facilitadores que afavoreixin tant una nova mobilitat com el desplegament d'aquest tipus d'automòbils. Per exemple, es treballarà activament en diferents àmbits com ara el Pla Moves III, el Moves singulars, la Llei de Canvi Climàtic, la regulació de serveis de recàrrega de vehicles elèctrics, el full de ruta de la 5G i un pla integral de formació professional. D'altra banda, hi haurà blocs obligatoris com ara la fabricació de bateries i d'equips d'hidrogen, o la producció d'equips originals i d'acoblament, així com microprocessadors, sistemes de recàrrega i altres components del vehicle elèctric intel·ligent.

Pot interessar-te: La ciberseguretat en el nou vehicle connectat: un negoci a l'alça

 

Per participar dins d'un PERTE, està prevista la constitució d'una agrupació d'empreses que tingui, almenys, a cinc actors diferents (amb un 40 % que siguin petites i mitjanes empreses), que involucri dues comunitats autònomes i que les companyies acreditin la inversió pròpia i el seu compromís amb l'ocupació.

Impactes estimats

Es preveu que aquest PERTE suposi una inversió total de 24.000 milions d'euros fins al 2023, amb una inversió privada de 19.700 milions d'euros, mentre que la contribució del sector públic serà de 4.300 milions. Un dels seus elements clau serà la creació d'una Aliança per al Vehicle Elèctric i Connectat, en la qual participaran els actors més rellevants del sector, així com la coordinació d'un grup de treball interministerial amb set carteres implicades i la participació de les comunitats autònomes, de les principals associacions de la indústria i dels sindicats.

Entre els objectius marcats, destaca que aquest PERTE generarà al voltant de 140.000 llocs de treball mentre que la seva contribució al PIB serà d'entre un 1 % i un 1,7 %. El 2023, es preveu que a Espanya s'assoleixin al voltant dels 250.000 vehicles elèctrics matriculats i una forquilla d'entre 80.000 i 100.000 punts de recàrrega operatius.

D'acord amb les previsions del Govern, es disposarà d'una convocatòria d'ajudes sobre l'actuació integral del PERTE i del Fons Europeu Next Generation EU al llarg del quart trimestre d'aquest any, mentre que la seva resolució està prevista per a febrer de 2022.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons Europeu Next Generation EU

 

 

 

 

 

 

Fotografia de Mike a Pexels
-Temes relacionats-
up