L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol | EDE
movi-image-lavanguardia-impulso-coche-electrico-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol

Fri Jun 11 09:28:41 CEST 2021

La instal·lació d'una potent i àmplia xarxa de punts de recàrrega a tot el territori marcarien un abans i un després, més enllà de l'oferta existent o dels incentius per a la compra

La mobilitat elèctrica està destinada a ser el futur; per aquest motiu, amb l'objectiu que es vagi consolidant, s'està apostant per ella a través de nous plans com el Moves III. Amb un parc automobilístic envellit i el gran objectiu de la descarbonització per afrontar, els vehicles electrificats haurien de ser els grans protagonistes de la carretera. Les vendes de vehicles elèctrics van pujar un 53 % durant el passat mes de març respecte al mateix període del 2019, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), que ha fet la comparació amb l'any 2019`perquè les dades del 2020 estan afectades per la declaració de l'estat d'alarma i el confinament. Això equival a 2.271 unitats matriculades el mes de març, un 2,14 % de la quota de mercat. Les vendes de vehicles híbrids endollables van arribar a les 3.562 unitats, un 344 % més que el mes de març del 2019, però amb una quota de mercat del 3,35 %. Les xifres han millorat, sobretot a causa de les ajudes que es van impulsar a partir de juny de 2020 per renovar el parc de vehicles, però encara són discretes.

Pot interessar-te: Vull comprar-me un cotxe elèctric, per on començo?

A diferència d'altres països, Espanya continua a la cua en aquest àmbit. Noruega i Països Baixos són al capdavant en l'ús de vehicles elèctrics i països com el Regne Unit o Alemanya dupliquen les vendes espanyoles. Dels més de 850.000 automòbils venuts a Espanya el 2020, només 17.925 models van ser elèctrics purs. Per als experts, un dels principals problemes és la falta de punts de recàrrega, menys de 8.500 en tot el territori nacional, tal com destaquen des de l’ANFAC.

No creiem que hi hagi un problema d'oferta, sinó de demanda i de recursos públics per donar suport a les decisions que es prenen en l’àmbit de la política. Fa 10 anys, a Espanya només es comercialitzaven 25 models, entre híbrids i electrificats. Actualment, hi ha a la venda 153 models electrificats i 125 híbrids convencionals». José López-Tafall, director general de l'ANFAC

«Una de les causes que provoquen que els consumidors no es decantin per la compra d'un vehicle electrificat és la dificultat que comporta fer-lo servir, a causa de l'escassa disponibilitat de punts de recàrrega», assenyala José López-Tafall, director general de l'ANFAC. Com la resta, el conductor del vehicle elèctric ha de tenir la seguretat que sempre en podrà disposar. Cosa difícil si no hi ha prou punts de recàrrega en el territori.

Pot interessar-te: On recarregar el cotxe elèctric? Les tasques pendents de la mobilitat sostenible

Si aquests no s'implementen, la demanda se’n ressentirà i els reptes seran inassolibles. Empreses energètiques com Iberdrola van anunciar l'any passat préstecs verds per finançar la instal·lació de 2.500 punts de recàrrega públics a Espanya i Portugal. Per la seva banda, l’ANFAC ha proposat un paquet de 16 mesures concretes de caràcter institucional, regulador i econòmic «per aconseguir una xarxa d'infraestructura de recàrrega d'accés públic de qualitat i amb capil·laritat a tot el territori».

Cinc milions de vehicles elèctrics el 2030

«No creiem que hi hagi un problema d'oferta, sinó de demanda i de recursos públics per donar suport a les decisions que es prenen en l’àmbit de la política. Fa 10 anys, a Espanya només es comercialitzaven 25 models, entre híbrids i electrificats. Actualment, hi ha a la venda 153 models electrificats i 125 híbrids convencionals», assenyala López-Tafall. El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) del Govern espanyol estima que el parc de vehicles elèctrics (turismes, furgonetes, autobusos i motos) arribi als cinc milions d'unitats el 2030, dels quals tres milions siguin turismes. Aquest impuls del vehicle electrificat podria augmentar el pes del sector de l'automòbil en el producte interior brut (PIB) fins a suposar un 15 % el 2030, segons les previsions de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. En l'actualitat, la indústria suposa el 10 % del PIB.

Pot interessar-te: Ha arribat el moment de comprar-me un cotxe elèctric?

Aquest mateix mes, l'Executiu va presentar el ja esmentat Pla Moves III, la tercera edició del pla d'ajudes estatals que busca fomentar i facilitar l'expansió del cotxe elèctric a Espanya. «Necessitem que es democratitzi el cotxe elèctric», va assegurar Ribera. El pla està compost per un total de 400 milions d'euros i ajudes per a la compra d'aquest tipus de vehicles, de fins a 7.000 euros en el cas dels turismes i de 5.000 euros per als híbrids endollables.

Si planifiquem bé aquesta transició energètica, podrem complir els nostres compromisos de descarbonització i, a més, elevar la nostra indústria com una hegemonia en la nova mobilitat». José López-Tafall, director general de l'ANFAC

El Pla Moves III, les ajudes i mesures del qual s'emmarquen dins del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, s'estén fins al 2023 i serà ampliable fins als 800 milions d'euros si així ho constata la demanda. A més, compta amb una partida destinada a incentivar la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. L'objectiu és que «el 2023, als nostres carrers i a les nostres carreteres hi hagi un mínim de 250.000 vehicles elèctrics i un mínim de 100.000 punts de recàrrega, comptant tant els públics com els privats», va afirmar la ministra. També va destacar que aquesta mesura «contribuirà a electrificar la mobilitat i a evitar més de 450.000 tones de CO2».

Pot interessar-te: La mobilitat del futur, ja és aquí?

Els imports de les ajudes es reduiran als 4.500 euros si no es lliura un cotxe de més de set anys per desballestar-lo. A més, l'import de compra del nou cotxe elèctric no podrà superar els 45.000 euros o els 53.000 si és de vuit o nou places. Aquestes noves mesures poden donar resposta als conductors que ja es mostraven escèptics amb el canvi. Segons l'enquesta Observatorio RACE Conductores de 2020, només el 7,5 % té la intenció de comprar un model elèctric pur, tot i les ajudes estatals.

Destinar més esforços a l'electrificació

Moltes veus advoquen per millorar les infraestructures. El març passat, a La Vanguardia, especialistes d'entitats com ECODES, Salvia, Energia, Derecho y Medio Ambiente i Transport & Environment España destacaven que el país «necessita desplegar ràpidament la infraestructura de recàrrega elèctrica per poder complir l'objectiu d'assolir la xifra de cinc milions de vehicles elèctrics per al 2030». Una cosa que, segons ells, va més enllà de l'obligació de punts de recàrrega en algunes estacions de servei, tal com estableix la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que s’acaba d’aprovar.

Pot interessar-te: Quant costa carregar un cotxe elèctric a casa?

«És imprescindible disposar d'una xarxa potent i eficaç, que vertebri tot el territori nacional, tant en entorns privats com públics, on es puguin recarregar les bateries d’aquests vehicles», afirmaven, a més de recomanar punts de recàrregues de 150 kW i no de 50 kW perquè és «una potència molt inferior de la que la majoria dels nous vehicles elèctrics poden carregar». Per a molts, la mobilitat elèctrica no només és un llarg camí, sinó que cal que es completi a passos de gegant.

Una de les causes que fan que els consumidors no es decantin per la compra d'un vehicle electrificat és la dificultat que comporta fer-lo servir, a causa de l'escassa disponibilitat de punts de recàrrega». José López-Tafall, director general de l'ANFAC

L'enorme desafiament de les zero emissions

El sector del transport per carretera a Espanya representa el 26,9 % dels gasos d'efecte hivernacle, per la qual cosa l'electrificació s'ha convertit en la punta de llança de la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat de les ciutats. «La contribució de la mobilitat elèctrica a la descarbonització és tan important que podem dir que sense mobilitat elèctrica no hi ha transició energètica», apunten des de Red Eléctrica de España.

«És un repte colossal. Si planifiquem bé aquesta transició, podrem complir els nostres compromisos de descarbonització i, a més, elevar la nostra indústria com una hegemonia en la nova mobilitat», remarca el director general de l'ANFAC. El marge de temps és escàs, però no només per aconseguir que el vehicle elèctric representi el 40 % de la quota de mercat en 2030. «L'altra marca està fixada per al 2050, i és la més ambiciosa: aconseguir un parc automobilístic 100 % zero emissions», afirma López-Tafall.

Fotografia de CHUTTERSNAP a Unplash
-Temes relacionats-
up