Moratòria hipotecària, lloguer i bo social: el Govern amplia fins a finals de setembre ‘l’escut social’ | EDE
movi-image-moratoria-hipoteca-alquiler-bono-social-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Moratòria hipotecària, lloguer i bo social: el Govern amplia fins a finals de setembre ‘l’escut social’

Thu Aug 06 11:09:46 CEST 2020

L’Executiu ha aprovat en Consell de Ministres la pròrroga fins a finals de setembre de la prohibició del tall de subministraments bàsics i el bo social, així com ajudes relacionades amb les hipoteques i els contractes de lloguer

El Govern ha donat llum verda a l’ampliació fins al 30 de setembre del període de percepció del “bo social” i de la garantia de subministraments d’energia elèctrica, gas i aigua, i d’aquesta manera prorroga les iniciatives que ja va posar en funcionament com a ‘escut social’ davant de la crisi de la COVID-19, durant la fase més aguda de la pandèmia. Unes mesures que van entrar en vigor per alleugerir l’impacte econòmic en la població més vulnerable i la vigència de la qual finalitzava un mes després de l’estat d’alarma.

El primer paquet de mesures establia la prohibició de tallar els subministraments bàsics a les llars vulnerables perquè cap habitatge es quedés sense aigua, llum o gas durant la vigència de l’estat d’alarma. Una mesura que, després de la finalització d’aquesta situació excepcional a finals de juny, queda ara prorrogada fins al 30 de setembre.

Com funciona la prestació de serveis bàsics i qui se’n pot beneficiar?

Així, es podran acollir a la consideració de persona en risc de vulnerabilitat totes aquelles que hagin passat a estar en situació d’atur, els treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) o reduccions de jornada, així com els autònoms que hagin vist reduïts els seus ingressos en més d’un 75%.

Et pot interessar: Quines novetats comporta l’ampliació d’ajudes als autònoms?

Els interessats hauran d’acreditar que, en el mes anterior a la petició d’aquesta consideració, els ingressos de tots els membres de la unitat familiar no assolien el triple de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), que actualment està en 537,84 euros mensuals, incrementat per fills o persones dependents a càrrec. De la mateixa manera, es contempla el supòsit que la renta de lloguer més les despeses comuns superin el 35% dels ingressos nets de la llar.

En paral·lel, per a aquells que no hagin pogut fer front a les factures d’aigua, llum o gas al seu habitatge durant l’estat d’alarma, no computarà a efectes dels terminis compresos entre el requeriment del pagament i la suspensió del subministrament per impagament.

El ‘bo social’ d’electricitat, per la seva banda, és una subvenció estatal del 25% de la factura elèctrica per a consumidors vulnerables, o d’un 40% per a consumidors vulnerables severs o, si s’és un consumidor en risc d’exclusió social perquè està sent atès pels serveis socials d’una administració autonòmica o local i ja s’està fent càrrec de només el 50% de la factura, no s’haurà de fer front a la factura elèctrica, gràcies a aquesta ajuda.

El ‘bo social’ té una vigència de dos anys, després dels quals cal tornar a tramitar la prestació que es concedeix sempre que es compleixin els requisits. Amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma, i per evitar que els beneficiaris que necessitessin renovar-lo deixessin de percebre aquesta ajuda, el Reial Decret-llei 8/2020 va prorrogar de manera automàtica tots els bons que expiraven fins al 15 de setembre de 2020. Període que el Govern ha ampliat en 15 dies, fins que finalitzi el mes de setembre.

Ajudes per a l’habitatge: qui i com les pot sol·licitar?

El Govern ha suspès, fins sis mesos després de la fi de l’estat d’alarma, tots els desnonaments sense alternativa residencial de llars vulnerables, per la qual cosa no es podrà expulsar ningú de casa seva mentre duri aquest període de temps. És a dir, serà possible sol·licitar la moratòria hipotecària sobre l’habitatge habitual, els immobles afectes a activitats econòmiques i els habitatges destinats al lloguer fins al 29 de setembre i tindrà una durada de tres mesos.

Et pot interessar: Sol·licita la moratòria hipotecària aquí

Des de Banc Sabadell, s’ha habilitat un simulador a través del qual es pot comprovar si es compleixen totes les condicions per sol·licitar aquesta moratòria sobre les hipoteques. Per comprovar si podem beneficiar-nos-en, cal introduir les condicions dels préstecs i crèdits, informació sobre les persones que resideixen a la casa i informació sobre les despeses d’aquesta.

En paral·lel, també quedaran prorrogats automàticament per sis mesos tots els contractes de lloguer en vigor que estiguin a punt de vèncer. Una mesura que, en la pràctica, suposa impedir que a cap inquilí d’Espanya amb un contracte vigent li puguin pujar el lloguer durant els pròxims sis mesos.

En els casos de les llars que s’hagin vist afectades per la crisi de la COVID-19 fins al punt que no els hagi estat possible pagar el lloguer, s’ha posat en funcionament, utilitzant l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), un sistema de microcrèdits, sense comissions ni interessos per a l’arrendatari, perquè totes les persones en situació de vulnerabilitat puguin fer front al pagament del lloguer del seu habitatge habitual.

Et pot interessar: Descobreix aquí com demanar el teu préstec ICO a Banc Sabadell

Els inquilins que es beneficiïn d’aquests microcrèdits, avalats al 100% per l’Estat, els podran tornar en un termini de sis anys, ampliables fins a 10 en cas que tinguin dificultats. Així, s’hi podran acollir totes les persones que estiguin a l’atur, els treballadors afectats per un ERTO, per reduccions de jornada, o els autònoms que hagin vist reduïts significativament els seus ingressos.

Et pot interessar: Les novetats legislatives en la nova normalitat

El procediment per sol·licitar aquests microcrèdits és, en primer lloc, posar-se en contacte amb l’entitat bancària per començar els tràmits i, seguidament, presentar la documentació corresponent que acrediti la situació de vulnerabilitat sobrevinguda a conseqüència de la crisi sanitària.

En el cas de no poder fer front a la devolució de les ajudes financeres públiques, l’Estat ha aprovat la creació d’un programa d’ajudes per fer front als pagaments del lloguer per a les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat. Una de les finalitats d’aquest programa és ajudar a pagar la devolució dels préstecs a aquelles persones que se segueixin trobant en aquesta situació i que, per tant, no puguin fer front a aquesta devolució.

 

Fotografia de Andrew Kambel a Unsplash
-Temes relacionats-
up