Operació 'salvar' l'estiu: així es prepara Espanya | EDE
movi-image-operacion-salvar-verano-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Operació 'salvar' l'estiu: així es prepara Espanya

Fri Jul 02 10:06:00 CEST 2021

L'acceleració del procés de vacunació, l'arribada dels fons europeus o el passaport COVID-19 jugaran un paper fonamental per reactivar recuperar el sector turístic espanyol de cara a l'estiu.

El sector turístic es prepara per salvar la temporada estiuenca després de tancar un primer trimestre amb una ocupació hotelera del 23 %, segons el baròmetre de STR i Cushman & Wakefield. La campanya de vacunació, la posada en marxa del passaport COVID-19, la contenció de les noves variants i l'aterratge del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, seran la clau per recuperar l'antiga normalitat.

Espanya comença a veure la llum al final del túnel. L'economia del país serà la que més creixi de la Unió Europea (UE) durant aquest i l’any vinent. Segons les previsions macroeconòmiques de la primavera, presentades recentment per la Comissió Europea, el producte interior brut (PIB) espanyol creixerà un 5,9 % el 2021 i un 6,8 % el 2022. No obstant això, també es posiciona com el segon país amb més atur, per darrere de Grècia, i el quart amb més dèficit.

Brussel·les anticipa que el país tornarà als nivells previs a la pandèmia a mitjan 2022, però el condiciona a la bona marxa en l'absorció del Fons de Recuperació Europeu. L'Executiu espera començar a rebre les primeres transferències del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a partir del juliol. Espanya rebria en aquest primer tram uns 9.000 milions d'euros.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

També al juliol i en línia amb el designat per la UE, el país espera arribar al llindar del 70 % de la població vacunada, el que li atorgaria la immunitat de grup. Una barrera que psicològicament i materialment suposaria l'extensió dels esdeveniments socials i culturals, l'amplitud de la llibertat de moviment i la progressiva reducció de les mesures de contenció i de prevenció contra el coronavirus.

Més enllà de les fronteres espanyoles, el certificat verd digital que preparen els 27 estats membres té previst veure la llum al juny. El seu objectiu és facilitar els desplaçaments dins de l'espai Schengen. Els portadors d’aquest passaport podran al·legar que tenen anticossos per haver superat el virus, que han rebut les vacunes o que s'han fet un test amb resultat negatiu. Per tant, quedarien exempts de quarantenes o de mesures addicionals a l'hora de visitar altres països europeus. A hores d'ara, el Parlament, la Comissió i el Consell Europeu debaten els detalls més delicats per fixar una postura comuna i poder posar-lo en marxa. Països com Espanya s'han mostrat reticents, almenys de moment, al fet que les PCR siguin gratuïtes; una condició que exigeix l'Eurocambra per evitar discriminacions entre ciutadans.

El sector hoteler, expectant

Després de mesos amb els ingressos en mínims històrics, la indústria hotelera ho té clar: el procés de vacunació serà l'element clau per començar a superar la crisi. L'ocupació dels hotels espanyols es va situar, durant el primer trimestre de l'any, en un 23 %; un 54 % menys que el detectat al mateix període del 2020. L'informe de STR i Cushman & Wakefield ho atribueix al fet que durant aquests primers mesos la campanya de vacunació va viure importants retrocessos i el nombre de casos de coronavirus es va mantenir alt; mentre que el mateix període de l'any anterior va ser l'últim amb activitat normal abans de la declaració de l'estat d'alarma. Tot això va impedir, durant l'arrencada d'aquest any, maximitzar l'oportunitat de Nadal i de Setmana Santa.

Saragossa va ser la ciutat amb una millor dada d'ocupació durant el primer trimestre (33,4 %), seguida de Madrid (26 %). Per la seva banda, durant aquestes dates les caigudes més fortes es van registrar a Còrdova i Barcelona, amb caigudes del 68 % i del 67 % respectivament. Segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar la recuperació econòmica, l'activitat dels hotels cordovesos va caure un 79 % i un 93 % al gener i febrer, respectivament, en comparació amb el mateix període de l'any passat. A la Ciutat Comtal, les caigudes van ser d'un 92 % al gener i d'un 91 % al febrer.

Pot interessar-te: Les previsions del turisme per a aquest estiu

"S'espera que la demanda domèstica, en primer lloc, i la internacional acumulada ajudin a un increment ràpid del rendiment hoteler a les destinacions de vacances. Tot això dependrà, però, del fet que es vagin aixecant les restriccions i que els programes de vacunació avancin a Europa i a nivell internacional", assenyala Paula Reinoso, Account Manager de STR per a Espanya i Portugal. Europa ja ha obert la porta a establir convenis bilaterals amb països que tenen una bona situació epidemiològica i amb alts índexs de vacunació com els Estats Units, Israel o el Regne Unit, el que beneficiaria el turisme espanyol de cara a l'estiu. Segons les previsions de Tourism Economics, la recuperació a nivells previs a la pandèmia en el sector s'entreveu per al 2023.

Per tant, Espanya es prepara per a un estiu crucial per a la recuperació de la seva economia. Platges, piscines, restaurants i hotels rebran amb els braços oberts els turistes nacionals i internacionals. Les mascaretes, les distàncies de seguretat i la limitació d'aforaments seran per segon any consecutiu una peça clau de la temporada estiuenca, però entre l'any passat i el pròxim arribarà un estiu de "transició", segons ha assenyalat fa unes setmanes Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme. Maroto va estimar en 45 milions els turistes internacionals que aterraran a Espanya entre el juny i el setembre, la meitat dels registrats el 2019. Per a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), al tancament del 2021, el sector haurà recuperat entre un 60 % i un 70 % de les visites estrangeres i aconseguirà una millora plena en els següents anys. Per això el turisme nacional continua jugant un paper especialment important.

 

Fotografia de Valentin B. Kremer a Unplash
-Temes relacionats-
up