Per què el posicionament en web d’una empresa és ara més important que mai | EDE
movi-image-elpais-posicionamiento-web-empresa-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Per què el posicionament en web d’una empresa és ara més important que mai

Tue Aug 11 14:04:33 CEST 2020

El confinament ha disparat el comerç electrònic i les consultes web de milers de clients. Aparèixer en els primers llocs dels cercadors ha esdevingut indispensable perquè un negoci funcioni. Com es pot aconseguir?

El descens de les vendes a les botigues físiques a causa de l’efecte de la pandèmia està conduint les empreses a invertir en l’àrea del negoci que, pel que sembla, ha patit menys les conseqüències i que, fins i tot, en molts casos s’ha convertit en un salvavides: el comerç electrònic. Aquesta àrea va arribar a experimentar un creixement acumulat del 86,6 % durant el confinament, segons dades de la consultora Nielsen.

Aquest nou canal de venda, segons que assenyalen els experts, creixerà encara més en els pròxims anys, cosa que marcarà el model de negoci de milers d’empresaris. Ara bé, una vegada immersos en el món de la digitalització, la cursa continua. És el moment de resoldre un altre tipus de dubtes: com s’aconsegueix convèncer més clients i que una marca tingui una bona posició en els cercadors? Com es gestiona la comunicació d’una empresa per Internet? I més important: com és el nou consumidor post-COVID al qual s’adrecen les companyies?

Posicionament SEO i SEM: fes que et trobin

Internet és un oceà immens i no estar ben posicionat per aparèixer en els primers resultats de les cerques de possibles clients és el mateix que estar naufragant enmig de les ones amb un flotador: hi ha molta competència i les possibilitats que trobin la teva empresa són molt minses. La majoria d’internautes utilitzen cercadors, principalment Google, que té el 92 % de la quota del mercat, segons dades de l’empresa de serveis d’e-commerce Trusted Shops. Els usuaris, a més, ja no fan cerques directes mitjançant URL i normalment accedeixen a les pàgines web dels primers resultats que apareixen al cercador, la qual cosa fa del posicionament un instrument essencial per als empresaris. Per no ofegar-se en l’intent, el primer que cal fer és conèixer el llenguatge que marca el posicionament web i les eines per millorar-lo.

El SEO (Search Engine Optimization) és l’optimització en els motors de cerca. És el que influeix en la posició de la teva pàgina als cercadors. Aquests cercadors valoren les pàgines web en funció d’uns paràmetres. Dominar-los és el que farà que la teva pàgina triomfi i que els internautes accedeixin a la teva botiga i no a una altra. Quines són aquestes operacions?

Accions senzilles que milloren el SEO

  • Aspecte de la pàgina web. Que la pàgina s’adapti automàticament al format del mòbil i de les tauletes (qualitat que en l’argot es coneix com a responsive). La majoria de cercadors, especialment Google, penalitzen els webs que no ho són.
  • Dissenyar una pàgina web lleugera. És a dir, crear un lloc web que no trigui gaire a carregar-se i que no tingui continguts duplicats. Que sigui tan accessible com sigui possible, per facilitar que els rastrejadors dels cercadors (coneguts com a spiders o aranyes) la processin ràpidament.
  • Redactar títols i descripcions senzilles. Utilitzar punts que estructurin el text, destacar contingut en bold o negreta i incloure enllaços són factors que els cercadors valoren i premien.
  • Publicitat i localització del contingut. Intentar que no hi hagi publicitat i que el contingut aparegui a la part superior de la pàgina.
  • Enllaços externs. Procurar que altres plataformes del sector incloguin en el seu contingut enllaços de la botiga en línia.
  • Participació activa. Escriure articles o continguts en altres webs per donar-se a conèixer a altres clients potencials. També, participar en fòrums aportant dades rellevants i esmentant l’empresa.
  • Presència a les xarxes socials. És imprescindible elaborar una bona estratègia a les xarxes socials que permeti crear una comunitat de seguidors fidels i de qualitat.

El SEM (Search Engine Marketing) és el màrqueting en motors de cerca. Aquest tipus de posicionament consisteix a pagar cercadors i xarxes socials perquè facin publicitat de l’empresa. Aquests anuncis sempre contenen un enllaç que adreça a la botiga en línia o a un producte o servei concret que l’empresari vol promocionar. Alguns mitjans socials com Facebook i cercadors com Google fan arribar aquesta publicitat a usuaris específics que, segons les seves cerques anteriors, hi poden estar interessats. És una bona eina, per exemple, quan es vol donar a conèixer un negoci o una oferta de manera ràpida.

Encara que moltes d’aquestes operacions les pot dur a terme qualsevol empresari sense que això impliqui un gran cost econòmic, pot ser que l’estratègia de posicionament no aconsegueixi els resultats desitjats si no es tenen els coneixements adequats. Per això mateix, el més recomanable és contractar una empresa amb la finalitat d’assessorar i gestionar el SEO i el SEM.

Els preus són molt variables i poden anar dels 250 euros als 2.500 euros al mes, depenent dels resultats que busqui obtenir l’empresa. Cal tenir en compte que, segons els experts, els resultats es comencen a veure al cap de quatre mesos de treball en posicionament i desemborsament, per la qual cosa la inversió ha de ser a mitjà termini.

El nou consumidor després de la COVID-19

Tanmateix, no n’hi ha prou d’estar entre els primers resultats de cerques a Internet. Per generar clics de compra és essencial conèixer els clients, especialment després de la pandèmia, els efectes de la qual han modelat un nou tipus de consumidor.

Els primers estudis post-COVID sobre què i com comprem en aquesta nova normalitat són clars: productes saludables, primordialment d’empreses nacionals i a través del comerç electrònic. Aquest nou client mira la procedència de l’article, si la seva elaboració o obtenció ha estat sostenible i, molt important, quines són les condicions de l’enviament: temps, preu, seguretat i higiene del paquet… Conèixer aquest perfil de comprador ha esdevingut més important que mai per a les pimes.

“Si tens una petita botiga, l’espai de què disposes és molt limitat i has de triar molt bé què vens, perquè el client entrarà i, si no tens el que vol, se n’anirà sense comprar. Això [conèixer el consumidor post-COVID], per a un petit botiguer, és cabdal”, explica Patricia Daimiel, directora general de la consultora Nielsen, al podcast de Banc Sabadell Nous hàbits de consum, noves oportunitats de negoci. Si el client no veu el producte a la botiga, com indica Daimiel, és molt probable que el compri per Internet, o fins i tot que el busqui directament a la botiga en línia.

Aquesta tendència, apunta també l’estudi Fooduristic, fa que els empresaris “hagin d’estar molt més atents a aquesta nova demanda per poder avançar-s’hi i satisfer-la d’una manera més eficient”, especialment a través de l’e-commerce. Cal destacar que, després del confinament, l’edat mitjana del comprador en línia ha pujat: el 40 % dels nous compradors tenen més de 54 anys, segons Nielsen. La por d’adquirir productes per Internet, fins i tot aliments frescos, està desapareixent entre els ciutadans. D’aquí la importància de disposar de les millors eines de posicionament, però també de màrqueting i comunicació en l’entorn digital.

Posicionament a les xarxes socials, el nou imprescindible

A diferència del que passava al segle passat, el paper de l’empresari no és esperar que els clients entrin a la seva botiga. Ara, el més habitual és que l’emprenedor vagi a la recerca dels clients, faci publicitat a les xarxes socials i aconsegueixi no tan sols vendre, sinó també generar un comentari positiu a la xarxa que l’ajudi a captar nous clients. L’usuari ha evolucionat i ha passat de ser un simple consumidor a ser un consumidor actiu. Cal recordar que, com més opinions d’aquesta mena hi hagi, més bon posicionament tindrà l’empresa als cercadors.

Instagram, Facebook i fins i tot YouTube s’han convertit en un canal molt important on els usuaris consulten ofertes i llegeixen els comentaris d’altres clients. De fet, aquestes plataformes donen la possibilitat als empresaris de crear un compte business, és a dir, un espai per al seu negoci (amb informació rellevant de la seva adreça, botiga en línia, productes…). Facebook ofereix la possibilitat de gestionar vendes a través de la pàgina en aquesta xarxa social. Estar ben posicionat en aquestes xarxes i crear-hi contingut específic, especialment vídeos, és una bona aposta per captar clients i desenvolupar un altre canal de venda a baix cost.

Per desenvolupar aquesta branca del negoci cal crear un departament de comunicació que vetlli constantment per la imatge de l’empresa i perquè els clients se sentin segurs comprant a la botiga electrònica. Cal no oblidar que les vendes per Internet generen més devolucions (a causa que el producte no convenç el comprador o arriba amb desperfectes) i, per això, l’atenció al client esdevé indispensable. De fet, una devolució feta satisfactòriament o un malentès poden marcar la diferència entre aconseguir fidelitzar un client o no.

GOOGLE MAPS, UNA EINA OBLIGATÒRIA

Les cerques a Google Maps de botigues i serveis han esdevingut una acció constant entre els ciutadans, especialment a través dels mòbils. Per això, aparèixer en aquest programa és obligatori per a qualsevol empresa que tingui botiga física. Fer-ho és gratuït i només requereix disposar d’una adreça de correu electrònic de Gmail i crear un compte a Google My Business en el qual l’empresari inclou informació com ara el nom del negoci, l’adreça i la pàgina web. És important revisar periòdicament aquesta informació i respondre a les crítiques dels clients que fan comentaris sobre la marca a Google Maps. És una manera de conèixer l’acceptació de l’empresa entre el públic i, també, una estratègia de posicionament.

 

-Temes relacionats-
up