Què és la nota simple i com es sol·licita? | EDE
movi-image-nota-simple-como-solicita-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Què és la nota simple i com es sol·licita?

28/10/2021

Abans de comprar un habitatge cal conèixer la situació jurídica de l'immoble que es vol adquirir per evitar posteriors sobresalts. Per a això, s'ha de sol·licitar la nota simple corresponent al Registre de la Propietat

La nota simple del Registre de la Propietat és un document que conté la informació de la situació jurídica d'un immoble determinat. Per a què serveix la nota simple? Amb la nota simple una persona interessada en la compra d'un habitatge pot conèixer les circumstàncies en què es troba la propietat i saber, per exemple, si té limitacions d'ús o si està lliure de càrregues. Les entitats financeres solen demanar aquest document per a estudiar-la prèviament abans de concedir una hipoteca.

Com sol·licitar la nota simple d'un habitatge?

La nota simple és un document públic i informatiu que es pot sol·licitar al Registre de la Propietat. Tan sols cal demostrar que hi ha un interès legítim per a la consulta com és la compra de l'habitatge.

La nota simple es pot sol·licitar de forma presencial o bé online a través de la pàgina web del Col·legi de Registradors seleccionant l'opció «Demana una nota simple de propietat» i omplint el formulari i indicant el motiu de la sol·licitud.

Per identificar el bé sobre el qual es demana la nota simple, cal comptar amb alguna d'aquestes dades:

  • Dades registrals de la finca: el número de Registre de la Propietat, el municipi i la ubicació concreta.
  • Identificador únic de finca registral (IDUFIR): cada habitatge disposa d'un IDUFIR únic. En disposar d'aquest identificador, no serà necessari cap dada més per localitzar l'immoble.
  • Dades del titular: el nom complet del propietari i el seu número d'identificació fiscal (NIF). En aquest cas, caldrà també aportar el municipi en el qual es troba l'habitatge, així com la seva localització exacta. Cal tenir en compte que una mateixa persona pot tenir en propietat diversos immobles.
  • Altres dades: es pot intentar accedir a la nota simple a través de la localització, introduint l'adreça exacta de l'immoble. El risc en aquest cas és que la direcció pot no coincidir amb la que està en el Registre de la Propietat. Una altra dada que pot ser útil són les coordenades de l'immoble, a través de les quals és possible trobar l’IDUFIR de l'habitatge.

Quant costa demanar una nota simple?

Per accedir a una nota simple, tant si es demana de forma presencial com online, cal pagar una taxa d'uns nou euros més els impostos corresponents.

Quina informació hi ha en una nota simple?

La la següent informació sobre la propietat:

  • Tipus d'immoble: la referència corresponent a la finca registral, si l'immoble és rústic o urbà, la seva extensió, l'orientació, els límits, de vegades, els usos d'aquesta finca i el seu IDUFIR.
  • Dades del titular de la finca: la titularitat de l'immoble i la seva forma d'adquisició, el notari autoritzant i la data d'escriptura.
  • Càrregues i gravàmens: un immoble pot tenir càrregues o gravàmens en forma d'hipoteques i/o limitacions a l'ús, com ara servituds o usdefruits, i fins i tot poden figurar inscrits els arrendaments de l'immoble. Les càrregues inscrites permeten conèixer, d'una banda, la responsabilitat econòmica de l'immoble en cas d'incompliment del gravamen (hipoteca), i, de l'altra, les obligacions que té el titular de l'immoble gravat i que adquireix el nou propietari (per exemple, servituds de pas, de llums o de vistes).
  • Assentaments secundaris: les notes marginals accessòries a la informació principal amb indicacions o circumstàncies que permeten aclarir o concretar la informació continguda en la nota simple. Poden indicar correlacions amb altres finques registrals (per exemple, determinen l'existència de segregacions i enumeren les finques segregades), canvis en els drets inscrits, cancel·lacions de càrregues o gravàmens, etc.

Pot interessar-te: Què necessito saber abans de comprar una casa?

A més de la nota simple hi ha un altre document públic, el certificat d'immoble, que conté el domini o la titularitat i totes les càrregues o els gravàmens existents sobre la finca que estiguin vigents. A diferència del que succeeix amb les notes simples que tenen un caràcter merament informatiu, el certificat d'immoble és un document que dona fe, en judici i fora d'ell, del contingut dels assentaments del Registre de la Propietat.

El certificat d'immoble serveix per acreditar el contingut relatiu a una finca tant de les titularitats actuals com de les antigues, i dels drets vigents i els extingits per fer valer i provar aquests drets davant de terceres persones, físiques, jurídiques, tribunals i institucions i organismes públics. A més aquest document és, legalment, l'únic mitjà per fer-ho.

 

 

-Temes relacionats-
up