Servei personalitzat i digital: la transformació del sector bancari a Espanya | EDE
movi-image--servicio-personalizado-digital-bancario-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Servei personalitzat i digital: la transformació del sector bancari a Espanya

Tue Jul 20 10:38:12 CEST 2021

El servei personalitzat a un client digital dibuixarà el futur entre els consumidors i la banca. La consolidació dels pagaments digitals en detriment de l'efectiu i l'aposta per les noves tecnologies marquen les tendències del sector

Harmonització i digitalització seran les paraules que marcaran el futur del sector bancari a Espanya, segons l'informe 'Transició digital i transformació del negoci bancari a Espanya impulsat per la COVID-19', elaborat per KPMG en col·laboració amb Banc Sabadell. La pandèmia ha impulsat latransformació tecnològica en bona part dels hàbits i les pràctiques del dia a dia. Des del treball fins a l'oci i la relació amb la banca, el que és virtual i les pantalles han fet el seu salt d'efecte durant els últims mesos.    

La COVID-19 ha consolidat el telèfon mòbil com el mitjà favorit per controlar i fer el seguiment de les finances personals. Durant el confinament estricte, la banca digital va saber adaptar-se, ja que era l'únic mitjà per realitzar moltes de les gestions, com ara la contractació de productes financers. En resposta, el 50 % de tots els productes financers es va adquirir de manera virtual el 2020, aconseguint el 60 % en alguns pics del confinament. En aquesta línia, els productes que han experimentat un impuls més notable són els comptes corrents, els comptes de valors, els préstecs al consum, els productes d'estalvi, els plans de pensions i els fons d'inversió, segons l’estudi mencionat.

El 50 % dels productes financers es va adquirir de manera virtual el 2020

Tot això fa que la meitat dels clients de les entitats bancàries siguin digitals avui en dia. Els nadius digitals passaran a Espanya de representar el 9 % al 62 % el 2050, la qual cosa presenta una oportunitat en aquesta nova conjuntura, encara que l'informe adverteix de la necessitat de "no deixar a ningú enrere". És a dir, d'evitar l'exclusió financera mitjançant l'aposta per un sistema híbrid "que durarà anys". "Una de les paraules claus del futur serà harmonitzar", destaca el document.

Igual que molts altres sectors, el bancari s'ha vist obligat a adaptar-se a aquesta transformació digital en temps rècord per seguir oferint els mateixos serveis durant el confinament. La banca digital ha crescut al 9,47 % anual en els últims anys i es pronostica que la tendència continuarà a l'alça.

El resultat ha estat un canvi en els hàbits dels clients i dels models de negocis bancaris. De forma indirecta, la pandèmia també ha accelerat algunes tendències que ja s’havien consolidat abans de la irrupció del coronavirus, com ara l'augment dels pagaments digitals en detriment de l'efectiu. Així, el 70 % dels espanyols aventura que en el futur tots els pagaments es realitzaran mitjançant targetes, mòbils, veu o reconeixement facial. Per exemple, l'aplicació Bizum ja ha revolucionat la forma de fer transferències i pagaments immediats.

Pot interessar-te: Podria l’euro digital arribar a substituir els diners convencionals?

 

Assessorament personalitzat: així es projecta el futur

En el nou ecosistema que deixa la pandèmia, el client pren el relleu del producte i es posiciona en el centre d'atenció. El nou usuari és "menys impulsiu i més planificador" i busca "comoditat, immediatesa i experiència al millor preu", argumenta el document de KPMG i Banc Sabadell. Per això, conèixer-lo per oferir-li el servei que més s'ajusta al seu perfil i a les seves necessitats serà la clau en el futur dels negocis bancaris. El futur passa, destaca l'esmentat informe, per aportar un assessorament proper i de confiança en remot com a valor afegit. Així, l'assistència mitjançant xatbots, la definició d'algoritmes, l’automatització de processos de back office o el pronòstic de preus seran algunes eines que dibuixaran la nova relació entre la banca i els seus clients.

Destacat: El futur implica aportar un assessorament proper i de confiança en remot com a valor afegit.

Per a això, jugaran un paper fonamental les noves tecnologies com ara el Distributed Ledger Technology (DLT) per a l'emmagatzematge de dades o la intel·ligència artificial (IA). Noves tecnologies com la biomètrica es troben en fase de prova pilot, tot i que el risc sobre els que coneixem com deepfake la fan encara molt sensible. No obstant això, l'abast d'aquests processos transformadors és encara difícil de quantificar a causa del buit legal generalitzat que existeix al voltant d'aquestes tecnologies. "No hi ha dubte que la tecnologia està transformant els mercats regulats. No obstant això, res tindrà un potencial disruptiu equivalent a la irrupció de les criptomonedes", resumeix l'informe.

A més, el sandbox es presenta com un pilar fonamental en la transició digital de la banca. Aquest camp de proves per mitjà del qual les companyies tecnològiques poden experimentar amb nous serveis i productes financers de forma segura i legal ajudarà a "catalitzar la innovació en els serveis financers i a traslladar nous serveis digitals als clients". També és més actiu a l'hora de buscar i comparar ofertes: el 97 % dels espanyols busca ressenyes abans d'adquirir nous productes.

Al costat de la transformació digital, un altre dels grans reptes que el sector de la banca afronta en el curt i el mitjà termini és la gestió de l'aterratge del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. Els bancs tindran un paper determinant per canalitzar les ajudes que arribaran a Espanya durant els pròxims cinc anys i cofinançar les inversions.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

Fotografia de Vadim Artyukhin a Unsplash
-Temes relacionats-
up