Estalvia en el teu habitatge amb energies renovables | EDE
movi-image-ahorro-vivienda-energias-renovables-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Estalvia en el teu habitatge amb energies renovables

Thu Oct 17 09:50:10 CEST 2019

En comunitat o de manera individual, l’ús de recursos naturals com el sol, el vent o la matèria orgànica per proveir el teu habitatge d’energia només et portarà coses bones: un planeta més net i un estalvi considerable en la teva factura.

Les energies renovables són recursos nets i gairebé inesgotables que proporciona la pròpia natura. Segons les últimes dades facilitades per la Subdirecció General d’Energies Renovables i Estudis, aquestes van subministrar el 32% de l’electricitat consumida a Espanya el 2017. Això significa que l’electricitat produïda amb gas natural, carbó i fuel/gas va ser substituïda, en aquest percentatge, per energia elèctrica d’origen renovable. Un any abans, el 2016, les renovables van cobrir el 39,7% de la demanda elèctrica peninsular, segons dades de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA): un 19,2% l’eòlica, un 14,1% la hidràulica, un 3% la solar fotovoltaica i un 2% la solar termoelèctrica. La biomassa, el biogàs, la hidroeòlica i les energies marines, agrupades en ‘altres renovables’, van aportar l’1,4% restant.

No només en el sector industrial i a gran escala, sinó també a nivell domèstic, és possible l’ús d’energies renovables. Una aposta personal que tindrà dos efectes immediats.

El primer, el mediambiental: no contaminen. “Instal·lar tecnologies renovables a l’habitatge és positiu tant a escala local, en relació a la reducció dels contaminants de l’energia convencional, que tenen efectes sobre la salut, com de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que van a parar a l’atmosfera”, explica Sergio Tirado Herrero, investigador Marie Curie de l’Institut de Ciències Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En segon lloc, hi ha el component econòmic: estalviarem en la nostra factura. “Calcular l’estalvi és molt complicat, perquè depèn de la mida dels habitatges i de la rutina de cada un. No obstant això, substituint sistemes tradicionals per sistemes renovables es pot arribar a estalviar fins a un 90% de la factura, sempre acompanyats de mesures passives per millorar l’eficiència de l’edifici o habitatge (aïllament tèrmic, bones finestres, etc.). Una combinació és la millor manera d’aconseguir el màxim estalvi”, aconsella Julio A. Romero Alonso d’Arrevol Arquitectes.

Actualment, les principals energies renovables amb les quals podem proveir les nostres llars són la solar (fotovoltaica o tèrmica), la minieòlica i la biomassa. “En general, si aquestes instal·lacions es fan a nivell de la comunitat de veïns (com a instal·lació comú, posant-se tots d’acord), es pot arribar a solucions més eficaces i completes”, apunta Jorge Sanfulgencio Tomé d’Arrevol Arquitectes. Passar-nos a les renovables de manera individual, a la nostra pròpia casa, també és possible. “Abans de realitzar qualsevol instal·lació al nostre habitatge, el millor és consultar amb la comunitat de propietaris i amb l’ajuntament corresponent per evitar problemes”, adverteix l’arquitecte. En un cas o altre, haurem de tenir en compte factors com la disponibilitat d’espai, l’orientació de l’habitatge, la seva ubicació i les característiques climatològiques del lloc on vivim, entre altres.

Plaques solars fotovoltaiques

Segons dades de la Comissió Europea, combinar a casa la instal·lació d’una placa solar fotovoltaica de 4,5 kW i una bateria podria portar a una taxa d’autosuficiència en el consum del 75 %, la qual cosa suposaria un gran estalvi a l’any en llum. “Si es combina l’energia fotovoltaica amb unes bateries, podem disposar d’energia renovable durant tot l’any, fins i tot en els mesos d’hivern, ja que l’energia excedent de l’estiu hi quedaria acumulada per quan hi hagués necessitat”, assenyalen els arquitectes especialitzats en habitatge d’alta eficiència d’Arrevol Arquitectes.

El consum d’aquesta renovable no ens sortirà car, ja que, en set anys, s’ha produït una reducció del seu cost del 85 %, tal i com apunta l’APPA, per la qual cosa avui en dia suposa una alternativa molt competitiva davant de formes de generació contaminants. A nivell científic, consisteix en la transformació directa de la radiació solar en electricitat. I és que, en un país com el nostre, amb tantíssimes hores de llum al dia, el sol té un gran potencial com a generador d’energia. Per això una excel·lent solució és instal·lar a la nostra teulada (si vivim en un habitatge unifamiliar) o al nostre terrat o balcó (si vivim en un pis) plaques solars fotovoltaiques. Per això és ideal una orientació sud, sud-est o sud-oest.

 

movi-image-ahorro-vivienda-energias-renovables-2

Plaques solars tèrmiques

L’energia solar tèrmica ens permet escalfar aigua per a diversos usos i pot reduir la nostra factura fins a un 70 %. Des de 2007, és obligatori que tots els habitatges de nova construcció incloguin panells solars per subministrar aigua calenta sanitària a les llars. No obstant això, si la teva casa és més antiga, també tens l’opció de fer ús d’aquesta energia. “Aquest tipus d’instal·lació consisteix en plaques planes (d’aspecte similar a les fotovoltaiques), situades en coberta, per les quals circula un líquid (de vegades, directament l’aigua de consum). En estar exposades a la radiació solar, el líquid s’escalfa i, llavors, s’utilitza aquesta temperatura per aconseguir ACS i calefacció”, concreten des d’Arrevol Arquitectes. L’espai i les ubicacions necessàries seran les mateixes que les que necessita l’energia solar fotovoltaica.

Minieòlica

És l’aprofitament dels recursos eòlics mitjançant la utilització d’aerogeneradors de potència inferior als 100 kW. Pot ser la millor opció si vius en una zona on hi bufa el vent amb freqüència. “Una petita turbina eòlica genera energia suficient per alimentar un habitatge de baix consum. Encara que certament depèn del vent que faci, els sistemes actuals estan molt optimitzats, són lleugers, silenciosos i eficients. Els sistemes més compactes generen fins a 5 kW i només necessiten una velocitat de vent de 2 m/s per començar a generar energia, que es podria arribar a comparar amb la velocitat d’una persona quan va caminant ràpid”, explica Julio A. Romero Alonso. I afegeix: “A les grans ciutats és difícil fer-ne un bon aprofitament, perquè els mateixos edificis suposen una barrera”. Per a la instal·lació d’aquesta tecnologia és necessari disposar d’un espai obert, com una teulada, una terrassa o un jardí, per instal·lar el generador i la torre. “Abans és recomanable comprovar si existeix alguna normativa urbanística al respecte, ja que parlem d’instal·lacions de diversos metres d’altura i que, segurament, afectin a la imatge de l’edifici”, especifica l’arquitecte.

Biomassa

Fins a un 66% d’estalvi davant del gasoil pot generar la calefacció amb biomassa (matèria orgànica), segons dades de l’Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa (Avebiom). Les estufes o calderes transformen aquesta matèria d’origen vegetal o animal (incloent residus i rebutjos orgànics) en energia neta i econòmica. A través de la combustió de la biomassa, obtenim energia calorífica que s’utilitza per calefactar l’habitatge i generar aigua calenta sanitària. Si vius en un pis, només podràs beneficiar-te’n si el teu habitatge compte amb una sortida de fums independent fins a la coberta de l’edifici. “Aquestes sortides de fums es poden arribar a fer si l’edifici no en disposa, però s’ha de demanar permís a l’ajuntament i a la comunitat de veïns”, puntualitza Jorge Sanfulgencio Tomé. Si es tracta d’un habitatge unifamiliar, la instal·lació no comporta cap obstacle. Tots els habitatges que en el seu dia van tenir una caldera de carbó compten, avui en dia, amb les instal·lacions que una caldera de biomassa necessita. En aquest cas, la transició és més senzilla.

Fotografia de Jadon Kelly a Unsplash
-Temes relacionats-
up