Així és el nou inversor de després de la COVID-19 | EDE
movi-image-lavanguardia-nuevo-inversor-covid-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Així és el nou inversor de després de la COVID-19

Thu Sep 17 09:20:43 CEST 2020

Els experts subratllen que, en la situació actual marcada per la incertesa, s’han de conèixer bé els actius en els quals s’inverteix, i adverteixen que la calma i la paciència han de guiar la presa de decisions financeres.

La crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ha fet que la població es preocupi més per les finances. Fins i tot Google Trends ha recollit com a termes més cercats a Espanya aquells relacionats amb la planificació de l’economia personal, com ara estalvi i pensió de jubilació. I és que la incertesa actual ha fet que els espanyols hagin reduït la seva despesa com a mesura de prevenció i que, per tant, la seva capacitat d’estalvi hagi augmentat. En aquest context no és estrany que la moderació sigui l’eix sobre el qual giri la nostra actitud com a inversors de després de la COVID-19.

“Com que no sabem quan acabarà la crisi, els inversors han d’aplicar la màxima prudència”, afirma Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “En èpoques de crisi, i això passa a tot el món, els inversors es tornen més conservadors i tenen més adversitat al risc. Però, alhora, en temps de crisi és quan hi ha grans oportunitats per a aquells que tenen recursos. En les crisis, els rics acaben sent més rics; i els pobres, més pobres”, explica.

Amat reclama prudència i defensa “un enfocament d’inversió sempre a llarg termini (diversos anys), ja que a curt termini els mercats són impossibles de predir”.

On cal invertir i quins riscos es poden assumir

Prevenir és clau, però també ho és saber en què s’empren els diners. “L’inversor de després de la COVID-19 hauria de ser més cautelós i actuar de manera més arriscada només quan tingui una convicció plena i els coneixements i l’assessorament adequats. De la mateixa manera que ningú no jugaria al blackjack sense saber-ne les regles, perquè la probabilitat de perdre seria molt elevada, amb les inversions passa el mateix. S’hauria de saber en què s’inverteix i quins riscos s’assumeixen”, adverteix Elisabet Ruiz Dotras, professora de Finances de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Per a Ruiz Dotras, “si no s’és expert en els mercats financers, la meva recomanació és sortir del mercat —si no hi ha grans pèrdues— fins que les coses siguin més clares. Si es tenen coneixements, llavors es pot invertir amb cautela, tenint en compte el doble risc —de l’actiu i del mercat— que s’assumeix”. Malgrat la crisi, sempre hi haurà oportunitats, encara que no per a tothom. “Els qui saben aprofitar-les són coneixedors dels mercats, són cautelosos i disposen de liquiditat per invertir quan hi ha bones alternatives”, afirma. A més, és necessari fer èmfasi principalment en la importància de deixar-se assessorar per experts, sobretot en temps de crisi com l’actual.

Millor un enfocament a llarg termini

“Actualment, hi ha bones oportunitats en immobles i en empreses. A la borsa n’hi tornarà a haver quan es vegi més clar el futur; i això dependrà del fet que es trobi una manera efectiva de combatre el coronavirus”, afirma el catedràtic de la UPF, que defensa “un enfocament d’inversió sempre a llarg termini (diversos anys), ja que a curt termini els mercats són impossibles de predir”. En aquest sentit, també sorgeix un altre factor que cal valorar més que mai: la volatilitat.

Et pot interessar: Volatilitat: què és i com reduir-ne l’impacte en les nostres inversions

Hem de tenir en compte si un actiu financer és estable i tot el que hi influeix. “Hi ha actius que no tan sols presenten més risc per la seva naturalesa, sinó perquè, a més, són més volàtils, ja que els seus preus poden patir canvis més explosius, tant a l’alça com a la baixa”, destaca Federico Servetto, director d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell. “Per això, en moments com l’actual, és important mantenir la calma, ja que en el llarg termini la volatilitat desapareix”, assegura.

“No és fàcil mantenir el cap fred, però si comptem amb un bon assessorament i respectem els terminis d’inversió, els mercats acaben recompensant l’inversor constant”. FEDERICO SERVETTO, director d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell

 

Els sectors en línia i el 5G: el futur

Per a molta gent, el laboratori farmacèutic que aconsegueixi la vacuna de la COVID-19 serà una bona opció per invertir, però no l’única. Les empreses que ofereixen productes i serveis en línia competitius o estan vinculades a la sostenibilitat “poden tenir molt bones perspectives de futur”, vaticina Amat. “En el sector 5G també s’espera que les empreses evolucionin positivament, però cal saber quines són bones i quines estan sobrevalorades”, afegeix, d’altra banda, la professora de la UOC.

Els experts recomanen seguir de prop gegants tecnològics com ara Apple, SpaceX, Huawei i similars perquè podrien apostar per canvis i projectes ambiciosos, a més d’informar-se sobre les absorcions empresarials, ja que aquestes operacions fan que el valor de l’empresa compradora augmenti. També cal tenir en compte l’or, que és un valor refugi en temps d’incertesa. “Encara que avui el valor de l’or ja és molt elevat, no deixa de ser segur”, destaca Ruiz Dotras.

“L’inversor de després de la COVID-19 hauria de ser més cautelós i actuar de manera més arriscada només quan tingui una convicció plena i els coneixements i l’assessorament adequats”. ELISABET RUIZ DOTRAS, professora de Finances de la UOC

Amb tot, l’inversor de després de la COVID-19 ha d’afegir als seus coneixements una dosi extra de sensatesa. “No és fàcil mantenir el cap fred, però si comptem amb un bon assessorament i respectem els terminis d’inversió, els mercats acaben recompensant l’inversor constant. Això sí, fa falta paciència i, sobretot, que no hi hagi una necessitat urgent de disposar dels recursos invertits”, conclou Servetto. I és que cap inversió, amb pandèmia o sense, no és amiga de la pressa o l’ansietat.

 

Fotografia de Ryan Grady a Unsplash
-Temes relacionats-
up