Així és el nou ús de les xarxes socials | EDE
movi-image-lainformacion-nuevo-uso-redes-sociales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Així és el nou ús de les xarxes socials

Mon Jul 12 08:23:24 CEST 2021

Gairebé la meitat de la població espanyola es connecta diàriament a les xarxes socials. Conèixer quins perfils estan a cada plataforma és clau perquè les marques arribin fins a ells

Avui, 30 de juny, se celebra el Dia de les Xarxes Socials, una cita proposta l'any 2010 pel portal de notícies i tecnologia Mashable, per destacar el fenomen cultural i social que va suposar la seva aparició, i ressaltar el paper d'aquestes plataformes en el desenvolupament d'un món més i millor comunicat.

El 2020, plataformes com ara Instagram, Twitter, YouTube, Twitch o TikTok van experimentar un creixement notable a causa de la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19, i malgrat la fi del confinament estricte, així com de bona part de les restriccions, la intensitat d’ús de les xarxes socials es manté: una hora i 21 minuts aquest any enfront d'una hora i 19 minuts el 2020, segons l'estudi Xarxes Socials 2021 d'IAB Spain.

Aquest document revela que un 85% dels internautes d'entre 16 i 70 anys és usuari d'alguna xarxa social, el que representa uns 27 milions d'espanyols. L'ús és similar entre homes i dones (49% ells, 51% elles) i es concentra especialment a la franja d'edat dels 25 als 40 anys, amb un 35% dels usuaris. Sobre els continguts que generen més interacció, aquest informe apunta, en primer lloc, als sortejos (50%), seguit de les novetats i les característiques dels productes (15%) i de les receptes o els consells (11%).

TikTok, la xarxa social amb més creixement

WhatsApp, Facebook, Instagram, YouTube i Twitter són les xarxes socials més populars a Espanya, encara que si hi ha una xarxa social que mereix una especial menció i que sobresurt per sobre de totes les altres pel que fa a ús, aquesta és TikTok. Segons l'informe State of Mobile 2021, realitzat per l'empresa d'analítica App Annie, el consum mensual en aquesta plataforma va créixer un 94,1% el 2020 pel que fa a l'any anterior, mentre que l'augment d'altres xarxes socials, com ara Facebook o Instagram, va ser al voltant de l’11%. A més, aquest estudi apunta que TikTok va ser l'aplicació més descarregada entre gener i novembre de 2020, i s'estima que el nombre d'usuaris supera ja els 800 milions a tot el món.

El format audiovisual i la varietat de contingut que recull, des de receptes a reptes o challenges, semblen ser la fórmula de l'èxit d'aquesta plataforma, que s'espera que segueixi creixent notablement durant aquest any. De fet, un altre informe de la companyia WARC assenyala que més de dues cinquenes parts, és a dir, el 44%, dels professionals experts en màrqueting preveu augmentar la seva despesa en TikTok el 2021, el que la convertiria en la quarta plataforma amb més demanda, fins i tot per davant de Facebook.

Connectar marques i usuaris a través dels influencers

L'elevada penetració de les xarxes socials -la mitjana és d'un 85%, encara que entre els perfils més joves (dels 16 als 24 anys) arriba al 92%, segons IAB Spain- les converteix en un canal potencial per a les marques. De fet, aquestes plataformes són una important font d'informació en el procés de compra i fins a un 45% declara que han influït en la decisió final de compra. Un 48% dels usuaris les utilitza per investigar abans de comprar un producte i fins a un 37% deixa comentaris sobre els productes i els serveis adquirits, opinions que al seu torn impacten positivament en altres usuaris (63%) i generen una elevada influència en les compres que aquests realitzen.

Pot interessar-te: Com puc vendre a través de les xarxes socials?

No obstant això, el seguiment de les marques a les xarxes socials porta anys en descens: si el 2018 un 81% dels usuaris declarava seguir-les a les plataformes digitals, el 2020 només ho feia un 52%. Aquesta tendència posa el focus en els influencers com el canal d'unió entre marques i consumidors. Un 48% dels usuaris declara seguir aquest tipus de figures, especialment a Instagram i YouTube. A TikTok, ho fa un 9% dels usuaris. D'aquests, fins a un 33% dels usuaris considera els influencers creïbles, encara que un altre 43% apunta que els continguts d'aquests són massa publicitaris.

Pot interessar-te: Com influeixen realment els «influencers» en els nostres hàbits de consum?

 

Una xarxa social per a cada perfil

S'ha demostrat que els negocis que compten amb presència a les xarxes socials experimenten un creixement notable pel que fa a coneixement de la marca i a les seves vendes. Aconseguir-ho requereix elaborar una estratègia definida sobre la base del perfil dels usuaris presents a cada xarxa social.

Així, Instagram, on l'audiència dominant és la generació dels millennials (dels 25 als 34 anys), és la plataforma idònia per al sector del turisme i per al dels viatges, el de la restauració i el de la indústria tèxtil. TikTok, per la seva banda, on preval la generació dels centennials (dels 18 als 24 anys), és el canal perfecte per al sector dels videojocs, dels aparells electrònics o de les aplicacions mòbils. Les xarxes socials amb una major trajectòria, com ara Facebook, els usuaris corresponen majoritàriament a perfils de major edat, es perfilen com les plataformes més adequades per al sector energètic o el de la salut i el benestar.

Pot interessar-te: Quins sectors han invertit més en xarxes socials durant la crisi i per què

 

Fotografia d'Oladimeji Ajegbile a Pexels
-Temes relacionats-
up