Així són els professionals més buscats pels headhunters | EDE
movi-image-profesionales-buscados-headhunters-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Així són els professionals més buscats pels headhunters

21/06/2021

Al nou mercat laboral, tan importants com els estudis acadèmics seran el desenvolupament d'habilitats socials, la capacitat de solucionar situacions crítiques, la gestió emocional o el pensament crític

Medi ambient, tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i turisme. Aquests són, previsiblement, els tres sectors que tindran un pes creixent en l’ocupació en els anys vinents, si bé la tecnologia serà present a totes les branques. Així ho revela l'estudi Trabajar en 2033, elaborat per la consultoria PwC, que també assenyala quines seran les carreres més sol·licitades en el futur a mitjà termini.

D'una banda, els estudis relacionats amb les tecnologies, la comunicació i Internet tindran una demanda creixent, «ja que la indústria IT (sigles d’information technology) és una de les més grans del món pel progrés continu de la tecnologia», expliquen.

Pot interessar-te: Captar talent digital: només una de cada sis ofertes de feina troba el perfil capacitat

De l'altra, també estaran molt sol·licitats els enginyers ambientals, davant la conscienciació creixent pel medi ambient i les noves exigències legislatives en aquesta matèria; i els enginyers civils, que hauran de desenvolupar estructures per a aquesta nova forma d'entendre el planeta, tant en entorns ja assentats com en llocs en vies de desenvolupament.

En una altra línia, els professionals amb estudis de medicina o psicologia també estaran molt sol·licitats tenint en compte l'evolució demogràfica i els nous hàbits de vida: «L’envelliment de la població, una creixent preocupació pel benestar físic i una societat que cada vegada té més problemes vinculats a l'estrès, les fòbies i les addiccions», apunta l'informe.

Finalment, aquells que hagin realitzat estudis vinculats al món financer i a la creació, la gestió i l'assessoria d'empreses seguiran copant bona part de les ofertes d'ocupació, així com els traductors i intèrprets, per donar resposta a les necessitats d'un món cada vegada més globalitzat.

Pot interessar-te: E-learning: formar-se o reciclar-se per millorar l'ocupabilitat

Quines habilitats són les més ben valorades?

Tan importants com la formació acadèmica, coneguda com a hard skills, són les habilitats socials o soft skills, que fan referència a la personalitat de l'empleat i a la seva aptitud per desenvolupar-se treballant en equip, a la seva capacitat de comunicació, de lideratge, de compromís, de gestió del temps, de treballar de manera autònoma, etc.

Pot interessar-te: Hard i soft skills, la clau per contractar el candidat ideal

Carlos Royo, professor de Direcció de Persones i Organitzacions a Esade, assenyala al Podcast de Banc Sabadell que hi ha tres qualitats que qualsevol professional ha de desenvolupar en aquest sentit: tenir pensament crític, ser resolutiu i tenir capacitat per gestionar les emocions: «Les màquines ja saben fer la feina automàtica, així que l'empleat ha de tenir l'habilitat de pensar d'una altra manera. Això està molt relacionat amb la resolució de problemes: un no pot arronsar les espatlles davant d'un problema, sinó plantejar opcions. Els treballadors han de desenvolupar la seva autoresponsabilitat, tant a nivell personal com professional», apunta.

 

En relació amb el fet de gestionar les emocions, l'expert apunta que és un aspecte essencial; encara més amb la consolidació del teletreball. «Les cafeteries de les empreses tenien una gran tasca social, és aquí on es generava la cultura corporativa. Amb el teletreball, hem de reconfigurar la nostra manera de parlar i comunicar-nos perquè si no mai hi haurà aquesta sensació de compromís i de pertinença a l'organització», declara. Per això, afegeix, «és molt important que ens coneguem a nosaltres mateixos, que sapiguem quan estem tristos o enfadats i com ens influirà el fet d’estar dos dies a la setmana treballant en remot, desconnectat emocionalment dels meus companys».

Per a Royo, no només els treballadors han de cultivar aquestes habilitats, sinó que les empreses també han de reconfigurar el seu funcionament per ser atractives i tenir capacitat de reclutar talent. «En primer lloc, una empresa no pot tractar totes les persones de la mateixa manera: no és una qüestió de jerarquia, però cal oblidar-se de l'enfocament transaccional de 'jo li dono diners i vostè em dona feina feta'. Hi ha d'haver un enfocament més emocional», apunta. «També han de cultivar la capacitat d'inclusió i integrar diferents formes d'entendre el món, perquè la societat cada vegada és més global, i ser exigents en els resultats, però donant confiança al treballador», conclou.

Pot interessar-te: Tenir cura del talent, clau per mantenir el valor afegit de les empreses

 

Els perfils més sol·licitats

És indubtable que la tecnologia i la digitalització són el punt comú dels treballs del segle xxi. Psicòleg d’intel·ligència artificial (IA), pilot espacial comercial, director de drons, vigilant de seguretat online o electromèdic són algunes de les professions que moltes publicacions i investigacions assenyalen ja com els llocs de treball del futur.

No obstant això, encara queden algunes dècades perquè aquests nous professionals formin part del mercat laboral. Això sí, els llocs relacionats amb la IA, el big data, la ciberseguretat o el desenvolupament de software ja estan marcant tendència i es troben entre els més sol·licitats.

Pot interessar-te: Com serà el mercat laboral del 2030?

Segons apunta l’XI Informe Adecco: ¿Dónde encontrar empleo si estás en paro?, la figura del data analyst és una de les més requerides a sector TIC a tot Espanya. La principal funció d'aquest professional consisteix a inspeccionar, netejar i transformar dades amb l'objectiu de fer ressaltar informació útil per suggerir conclusions i suport en la presa de decisions de les companyies.

Així mateix, i segons el Fòrum de Recursos Humans, que aglutina diferents empreses i consultories d'aquest àmbit, els perfils més sol·licitats en aquesta àrea són els següents:

  • Responsable de comerç electrònic (e-commerce manager). «L'índex de demanda d'aquest perfil tan especialitzat creixerà fins a l'any que ve un 28 %», assenyalen. El salari pot arribar als 70.000 euros anuals.
  • Chief information security officer (CISO). Es tracta del càrrec més alt pel que fa a ciberseguretat. El sou pot superar els 100.000 euros anuals en el cas de les grans companyies.
  • Customer success manager. «És la persona responsable d'executar una estratègia que tingui com a finalitat superar les expectatives del client respecte del producte o servei per fidelitzar-lo», expliquen des d'aquest fòrum. «El sou que perceben aquests professionals supera els 70.000 euros anuals, depenent de la seva experiència i dels objectius complerts», afegeixen.
  • Chief digital officer (CDO). És l'encarregat de la transformació digital de les empreses; una figura cada vegada més necessària dins de les organitzacions. «És el lloc professional més sol·licitat per les companyies i el que té una remuneració més alta del sector. El seu salari pot superar els 100.000 euros anuals i la demanda d'aquesta figura professional ha augmentat un 62 %», assenyalen.
  • Especialista en intel·ligència artificial. La demanda d'aquests professionals és creixent i s'espera que encara ho sigui més l’any vinent. «Les competències acadèmiques que s'exigeixen per a aquests professionals són moltes, però també s'exigeixen habilitats relacionades amb la resolució de problemes i amb la capacitat d'anàlisi en aquest camp», expliquen. «Els sous d'aquests perfils laborals solen ser d’aproximadament 120.000 euros anuals», afegeixen.
  • Data scientist. Responsable de gestionar i analitzar dades, és una de les especialitats més sol·licitades a Espanya, amb una demanda creixent davant la manca de personal qualificat. El sou pot arribar als 70.000 euros anuals.
  • IT director. És el màxim responsable de la infraestructura IT d'una organització. Molt sol·licitat també per l'escassetat de formació i d'experiència. El sou pot arribar als 90.000 euros anuals.

 

Pot interessar-te: Quines competències dominaran l'ocupació el 2021?

 

Fotografia d'Ono Kosuki a Pexels
-Temes relacionats-
up