Aquestes són les ajudes que rebran les pimes i els autònoms afectats per la pandèmia | EDE
movi-image-lavanguardia-ayudas-pymes-autonomos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Aquestes són les ajudes que rebran les pimes i els autònoms afectats per la pandèmia

Wed Jul 07 14:04:03 CEST 2021

En els mesos vinents, els negocis afectats pels estralls de la COVID-19 obtindran les ajudes directes del paquet de 7.000 milions d'euros aprovat pel Govern per a totes les comunitats autònomes. D'aquest paquet, Catalunya rebrà 993,3 milions d'euros. L'import de l'ajuda va dels 3.000 euros als 200.000 si els sol·licitants compleixen, entre altres requisits, haver perdut un 30 % de la facturació respecte de l'any anterior.

Davant la prolongació dels efectes de la pandèmia, més ajudes esperen sufragar un teixit empresarial especialment afectat per la crisi. En un principi, negocis de 95 activitats podran beneficiar-se de les ajudes directes que el Govern començarà a repartir els mesos vinents a través de les comunitats autònomes. L'objectiu és que les petites i mitjanes empreses (pimes) i els treballadors per compte propi puguin costejar el pagament de proveïdors, subministraments, salaris, arrendaments o reduir el seu deute financer.

El Govern va publicar al Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial. Aquest decret mobilitza 11.000 milions d'euros en inversió pública, dels quals es destinen 7.000 milions d'euros com a transferències directes per a les autonomies, que en el cas de Catalunya suposen 993,3 milions d'euros. “Les ajudes estan centrades en les empreses afectades per la COVID-19 i no en les que ja arrossegaven problemes prèviament”, explica Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell i que va liderar el passat 12 de maig el webinar: Ajudes directes a empreses i autònoms: informació pràctica, organitzat pel HUB Empresa de Banc Sabadell.

“És important que els fons es reparteixin amb celeritat i que els mecanismes de repartiment siguin simples i transparents”. Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell

Quins sectors podran optar a aquestes ajudes?

Entre el gairebé centenar de branques d'activitat contemplades per la mesura, es troben les relacionades amb la restauració, el turisme i la cultura, el comerç a l'engròs d'alimentació i subministraments de restauració, comerços minoristes, companyies de transport i de lloguer de vehicles i la indústria tèxtil, entre d'altres. Tanmateix, n'han quedat fora unes 443 branques d'activitats; és a dir, el 82,3 % de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE).

“En nombres són 355.713 societats mercantils d'un total de 2,2 milions. És a dir, una de cada sis. En el cas dels autònoms, n’hi ha 397.281 d'1,3 milions, un de cada tres”, detalla Anindya Saha, professor de l'EAE Business School. “Si no pretenen estendre els beneficis a altres sectors, la fi i l'efecte de les ajudes no seran equitatius per a l'economia espanyola”, adverteix l'expert.

Pot interessar-te: Ajudes directes per a empreses: les comunitats autònomes podran ampliar els sectors beneficiaris

Després de l'aprovació d'aquest paquet d'ajudes, el Govern va modificar el Reial decret llei que permet a les comunitats autònomes incloure criteris addicionals als ja establerts i, de manera excepcional, atorgar ajuts a empreses viables que hagin tingut un resultat negatiu el 2019 a conseqüència de circumstàncies inusuals. “Els ajuts podran arribar, a més de les activitats assenyalades explícitament, a altres activitats que s'hagin vist particularment afectades en l'àmbit de cada territori”, destaca Urraca. 

Banc Sabadell compta amb un simulador que permet a empreses i autònoms calcular l'import de les ajudes que podrien obtenir

La majoria de les comunitats autònomes ja ha fet els tràmits necessaris per rebre els diners de l'Estat i activar les convocatòries per als empresaris i professionals del seu territori. Cada administració autonòmica establirà com se sol·liciten els ajuts, la gestió, el tràmit i la resolució. La gestió es podrà realitzar a través de les pàgines web de cada comunitat.

Pot interessar-te: Ajudes directes a empreses i a autònoms: preguntes i respostes

En el cas de Catalunya, la pàgina web Canal Empresa de la Generalitat anuncia que, en breu, hi haurà més informació al respecte. S'ha de tenir en compte que la data límit per a la concessió dels ajuts és el 31 de desembre del 2021 o fins que s'esgoti el fons de la línia d'ajuts. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir recentment que confia que les ajudes arribin a les pimes i als autònoms durant aquest estiu.

“També seria desitjable que a les ajudes es tinguessin en compte els costos empresarials i no només la pèrdua d'ingressos”, declara, per la seva banda, la directora de Fons Europeus de Banc Sabadell. “Així mateix, l'assignació de recursos a cada segment empresarial hauria de ser consistent amb la severitat de la crisi en cada un d’aquests sectors”, afegeix. Per a ella, “la política econòmica ha de seguir salvaguardant el teixit productiu mentre duri el shock”. 

Quines quantitats es podran rebre?

Amb aquest pla podran beneficiar-se empreses i autònoms que hagin tingut una caiguda dels seus ingressos de, com a mínim, el 30 % el 2020 respecte de l'any anterior. Els ajuts cobriran fins a un 40 % de la caiguda addicional d'ingressos de les microempreses i els autònoms (amb fins a 10 empleats), i un 20 % de les pèrdues per a la resta de les organitzacions. Els autònoms que tributen en règim d'estimació objectiva rebran una quantitat fixa de 3.000 euros i la resta obtindrà una quantia d'entre 4.000 i 200.000 euros. 

“Si no pretenen estendre els beneficis a altres sectors, la fi i l'efecte de les ajudes no seran equitatius per a l'economia espanyola.” Anindya Saha, professor de l’EAE Business School 

Un exemple pràctic: Un autònom que es dedica a la distribució de begudes a l'engròs i que té cinc treballadors a càrrec seu, va registrar el 2020 un resultat de 25.000 euros, enfront dels 100.000 assolits el 2019. És a dir, que va patir una caiguda en la facturació del 75 % (superior al requisit del 30 % per rebre l'ajuda). Segons el simulador de Banc Sabadell , que permet calcular i sol·licitar aquests ajuts directes, a aquest autònom li correspondria una ajuda de 18.000 euros. 

Requisits imprescindibles per als sol·licitants

“Podem assumir que, en molts dels sectors greument afectats, hi haurà diverses ocasions d'incompliments. Jo em preguntaria si és raonable no donar-los la possibilitat de reflotar el seu negoci i portar-los al precipici del tancament”, afirma el professor de l'EAE Business School. Entre altres criteris, les empreses i els autònoms han de comprometre’s a mantenir la seva activitat fins al 30 juny del 2022. Tampoc no es podran repartir dividends el 2021 i 2022, ni incrementar les retribucions dels alts directius durant dos anys des de l'aplicació de les mesures. Per poder optar a aquests ajuts, les empreses i els autònoms hauran de tenir el domicili fiscal en territori espanyol, no estar en concurs de creditors ni tampoc haver cessat la seva activitat quan es faci la sol·licitud. A més, els sol·licitants hauran d'estar al corrent de pagaments de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social. Sobre aquest últim aspecte, alguns experts es mostren una mica crítics amb el requisit.

Són mesures 100 % eficaces?

“Els ajuts seran efectius si permeten evitar el tancament d'empreses que no són solvents només a conseqüència de la pandèmia i que, un cop superat aquest procés, poden obtenir rendibilitats positives; cosa que té un nivell d'incertesa elevat. Té més sentit llistar condicions que no llistar sectors”, considera Pedro Aznar, professor d'Economia d'Esade i director del grau en Global Governance, Economics i Legal Order.

 

Fotografia de Karolina Grabowska a Pexels
-Temes relacionats-
up