Augment de la inflació: quins actius d'inversió hem de triar? | EDE
movi-image-eleconomista-aumento-inflacion-activos-elegir-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Augment de la inflació: quins actius d'inversió hem de triar?

Mon Jun 21 13:05:50 CEST 2021

La renda variable es beneficia d'un repunt d'aquest indicador, ja que sol anar associada a un creixement econòmic i a un augment dels beneficis

La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar a l'abril a l'1,6 %, tres dècimes per sobre de la lectura del març; el que representa la major pujada dels preus en dos anys, segons l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat). Aquest indicador, que assenyala un augment generalitzat dels preus dels béns i serveis durant un període de temps, és el principal 'enemic' dels estalviadors.

I és que la pujada de la inflació produeix una reducció del poder adquisitiu dels ciutadans. En altres paraules, el que es pot adquirir avui amb 100 euros no és el mateix que el que es podrà comprar d’aquí a un temps amb la mateixa quantitat, ja que els diners van perdent valor i, per tant, la persona va perdent poder adquisitiu. És en aquest punt on entra el joc el concepte de la rendibilitat real; és a dir, el resultat de restar al rendiment nominal d'un actiu l'efecte de la inflació. Com més gran sigui aquesta rendibilitat, més interès haurà d'oferir un producte perquè sigui rendible.

Pot interessar-te: D’estalviador a inversor, un gran pas per a les finances personals

«La magnitud de les grans injeccions de liquiditat no s'ha vist des de la Segona Guerra Mundial i, donades les dimensions d'aquestes polítiques, és probable que vegem una inflació substancialment diferent durant els pròxims mesos i, potser, anys», assenyala Federico Servetto, director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell. Per combatre el risc de la inflació, els especialistes recomanen incorporar-la com un element més a tenir en compte a l'hora de construir i gestionar una cartera d'inversions, alineant-la amb les expectatives sobre l'evolució dels preus en un horitzó temporal determinat.

Renda variable

Una pujada dels preus moderada acostuma a beneficiar la renda variable, ja que sol anar associada a un creixement econòmic i a un augment dels beneficis. «La renda variable és un actiu d'inversió que es beneficia de l'actual context de recuperació, amb una inflació que tendeix a l'alça», assenyala Servetto.

Tal com indica aquest expert, si els preus pugen, els beneficis de les empreses també ho fan i, encara que de forma associada però no directa, també augmenten els costos. «D'aquesta manera, els marges es mantenen i la renda variable no experimenta canvis substancials ni directes per l'augment o la baixada de l'índex de preus».

Un dels sectors que sol actuar d'escut davant de la inflació és l'energètic. Segons una anàlisi de Schroders, aquestes empreses superen la inflació el 71 % de les vegades i ofereixen una rendibilitat real anual del 9 % de mitjana. Els ingressos dels valors energètics estan lligats naturalment als preus de l'energia, un component clau dels índexs d'inflació. Així que, per definició, obtindran bons resultats quan la inflació augmenti.

Així mateix, les Real Estate Investment Trust (més conegudes com a REIT) també poden oferir protecció. Superen la inflació el 67 % de les vegades i obtenen una rendibilitat real mitjana del 4,7 %. Les REIT posseeixen actius immobiliaris i proporcionen una cobertura parcial de la inflació a través de la transmissió dels augments de preus en els contractes de lloguer i dels preus de les propietats.

Una altra de les opcions que cada vegada té més popularitat són les megatendències, ja que l'actual crisi derivada de la situació de la COVID-19 no ha canviat moltes de les preferències de la societat que ja s'estaven imposant. És més, les ha accelerat. Acostar-se a aquest món és sinònim de llarg termini, atès que són forces transformadores que provoquen canvis estructurals a la societat i a l'economia —cosa que requereix anys—i, a més, posa de manifest que no és tard per invertir-hi.

Així, els fons temàtics constitueixen una tipologia d'inversió amb molt potencial. No en va, els fluxos d'entrada en aquests vehicles han passat de poc més de 1.000 milions de dòlars el 2019 a més de 20.000 milions el 2020. «Aquests fons, que aposten per macrotendències amb un potencial alcista superior al del mercat, inclouen estratègies com la inversió en canvis sociodemogràfics, mediambientals o tecnològics», destaca Servetto.

Pot interessar-te: Com seran les inversions amb més potencial del 2021?

 

Matèries primeres

Per la seva banda, el valor de les matèries primeres està lligat al cost marginal de la seva extracció que iguala l’oferta i la demanda i que és independent de la divisa en què s’expressi. «Si es deprecia el valor dels diners (inflació), l'únic que es percebrà és que es necessitaran més dòlars (o la divisa que correspongui) per comprar un barril de petroli o una tona de coure. En altres paraules, el valor de la commodity es manté, però el seu preu puja perquè la divisa es devalua», explica el director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell. D'aquesta manera, l'inversor no percep l'efecte de la inflació en la inversió.

La manera més assequible de guanyar exposició als recursos naturals és a través dels fons d'inversió temàtics que, amb un prisma de gestió activa, estan administrats per professionals que rastregen, identifiquen i avaluen accions d'empreses que participen en diferents punts de la cadena de valor d'aquests béns, amb un enfocament global tant des del punt de vista geogràfic com sectorial. D'aquesta manera, els partícips poden incrementar la diversificació de les seves carteres en un segment que ofereix unes bones perspectives de futur, tenint en compte que sempre hi haurà demanda.

Pot interessar-te: Fons d'inversió centrats en els recursos naturals. Una oportunitat d'inversió?

 

Renda fixa

El cas de la renda fixa, els anomenats bons lligats a la inflació, està indicada per a aquells moments del cicle econòmic en què s'espera que la inflació vagi a l'alça, ja que ofereixen una protecció addicional respecte de la resta de bons. Es tracta de «bons dels governs el nominal dels quals està lligat a la inflació, de manera que els increments d'aquesta variable macro no repercuteixen de forma directa en una caiguda del preu dels bons, com passa amb els bons tradicionals. Hi ha bons similars al món dels bons corporatius, encara que el seu univers és més reduït», apunta Servetto.

En aquest sentit, continua l’expert, «aquest tipus de bons mostra un bon potencial de creixement en períodes com l'actual en què s'espera un repunt de la inflació, especialment en el cas dels Estats Units. Així, en perfils d’inversió més conservadors, en què la renda fixa i els actius monetaris suposen prop del 75 % de la cartera, aquesta mena de bons es presenta com una bona opció i pot guanyar un cert protagonisme».

En el cas de carteres amb perfils més agressius, on la renda fixa té un pes molt més residual, hi ha alternatives per blindar-se contra la inflació que, encara que tinguin un risc associat més alt, ofereixen un retorn més atractiu. Alguns exemples d'aquestes alternatives són la inversió en borsa o en actius reals com les matèries primeres, la inversió en infraestructures o la immobiliària.

Pot interessar-te: El que cal saber abans d'invertir en deute públic

 

Confiar en un assessor financer

Qualsevol de les vies que l'inversor triï per combatre la inflació, i que dependrà en gran manera del seu perfil, ha d’anar acompanyada per l'assessorament financer.

«L'assessor analitza les coses amb una certa distància, que li aporta perspectiva i l'ajuda a plantejar d’una manera racional les decisions d'inversió. A més, compta amb la formació i l'experiència específiques, que són la base professional indispensable per a la tasca que realitza», sosté Servetto.

Al voltant d'una de cada tres persones confia en els assessors financers abans de prendre cap decisió relativa als seus diners. Una xifra encara baixa si es té en compte que el 70 % de les decisions econòmiques es prenen sota la influència de les emocions.

Pot interessar-te: L’assessor financer, clau per navegar amb èxit en els mercats el 2021

 

Fotografia de Bon vivant a Unsplash
-Temes relacionats-
up