Cobertura de danys per neu: fins on arriben les assegurances? | EDE
movi-image-cobertura-danos-nieve-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Cobertura de danys per neu: fins on arriben les assegurances?

Tue Jan 19 09:10:20 CET 2021

Les assegurances poden fer front, segons les seves cobertures, als danys del temporal de neu; mentre que el Consorci de Compensació d'Assegurances només es fa càrrec dels efectes derivats de la neu, com les inundacions pel desglaç

Caos. Una paraula que defineix amb claredat el pas de la borrasca Filomena per Espanya aquest mes de gener i que s'ha traduït en milers d'arbres destrossats, pobles totalment aïllats, talls en el servei de la llum, conductors atrapats per la neu, etc. I tot això per no parlar de les persones que han patit contratemps físics greus o dels danys que s'han produït en habitatges i vehicles. Precisament, és aquest últim punt el que preocupa moltes famílies, tenint en compte que sovint no saben què és possible reclamar a les companyies asseguradores el relacionat amb els seus béns materials.

Quines garanties ofereixen les pòlisses de llar i les de cotxe

Les dues assegurances més habituals per cobrir els principals actius personals de les famílies són les de la llar i les del cotxe; tenint en compte que, amb independència que es sigui realment posseïdor d'algun d'aquests béns, estar assegurat significa disposar, almenys, de la garantia de responsabilitat civil. 

Algunes pòlisses de la llar i de cotxe incorporen cobertures que es poden utilitzar després del pas de la Filomena

Després del pas de la Filomena, per regla general, tant l'assegurança de la llar com la del cotxe compensaran els danys ocasionats si tenen lloc dues circumstàncies: que el dany estigui cobert per la pòlissa i que un esdeveniment climatològic d'aquestes característiques no estigui exclòs del contracte d'assegurança, explica José Manuel Veiga, director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances. Per exemple, els desperfectes causats per la neu a les façanes i a les teulades dels edificis, la recollida del vehicle per la grua, els accidents en desplaçaments per zones nevades o gelades i, fins i tot, per pèrdues d'ingressos o lucre cessant poden estar inclosos dins de les garanties de les assegurances, però supeditats sempre al fet que un esdeveniment climàtic com el de la Filomena no estigui exclòs de la cobertura.

És en circumstàncies com aquestes, recorda Veiga, quan de veritat es posa en valor la importància de tenir una assegurança com la de la llar que, sense ser obligatòria com la del cotxe, serveix per ajudar qualsevol persona davant d'un imprevist. 

Pot interessar-te: Què s'ha de tenir en compte abans de contractar una assegurança de la llar?


Què s’ha de fer després de la Filomena

Un cop ha passat la borrasca Filomena i l'activitat al país ha recuperat una certa normalitat, qualsevol persona propietària de béns que hagin patit alguna mena de deteriorament, el primer que ha de fer és dur a terme les tasques raonables i necessàries per minimitzar els danys. Per exemple, a la llar això vol dir netejar la neu, en la mesura del possible, en zones exteriors per evitar que es formi gel. És important, a més, recopilar totes les proves per poder demostrar l'origen i les conseqüències del dany: a més de fotografies, poden ser importants els informes meteorològics o els que elaboren els serveis d'emergència que es presenten a la zona.

Després d'haver fet això, cal revisar les garanties que inclouen les pòlisses de la llar i del cotxe, per exemple consultant online els contractes respectius a les pàgines webs de les entitats asseguradores. En el cas que siguin a tot risc, es recomana posar-s’hi en contacte directament per confirmar si ho cobreixen i de quina manera davant d’un esdeveniment meteorològic d'aquesta magnitud

No obstant això, qui tingui assegurances que, simplement, cobreixin la responsabilitat civil el més probable és que no tingui dret a cap compensació econòmica per part de les seves asseguradores, llevat que, de manera expressa, tingui incloses garanties com contra el trencament de vidres (en el cas de les de cotxe). El següent pas, en cas de no haver tingut èxit, és consultar-ho amb el Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), tot i que, entre les catàstrofes naturals que indemnitza aquest organisme públic, curiosament no es troben les nevades; el que significa que, en principi, no s'ocupa de cobrir els danys personals ni materials derivats de la Filomena. No obstant això, «sí que actuarà en els casos en què el pas de la borrasca hagi derivat en inundacions o temporals de vent importants», explica Veiga. En concret, entre els danys que sí que cobreix aquest organisme públic es troben les inundacions, els embats de les ones, les tempestes de vent amb ràfegues amb una velocitat superior als 120 quilòmetres per hora, els tornados i els terratrèmols, però no les nevades. És important, en tot cas, subratllar que el termini per reclamar a les asseguradores i al CCS és de només set dies des que es produeix el fenomen natural.

El termini per reclamar a les asseguradores i al Consorci és de set dies des que es produeix el fenomen natural

Altres vies alternatives

Si res d'això ha funcionat, encara hi ha l’esperança d'obtenir alguna compensació econòmica. En aquells municipis on, a causa de la magnitud de les destrosses, es decideixi declarar-los com a zona catastròfica serà l'Estat el que estigui obligat a satisfer completament les indemnitzacions.

Una altra possibilitat és que si l'habitatge o el cotxe han patit desperfectes perquè, per exemple, un arbre de la via pública hi ha impactat, és factible reclamar a l'ajuntament com a responsable patrimonial per allò que ha passat ha passat. Encara que implica un camí judicial que pot allargar-se en el temps, potser pot suposar una alegria després d'una borrasca que ha deixat una empremta significativa a tot el país. En aquest sentit, de nou, la millor opció és posar-se en contacte amb l'entitat asseguradora, ja que és molt probable que entre les garanties de la pòlissa s'inclogui la representació jurídica, o, fins i tot, si és a tot risc, decideixi compensar econòmicament el seu client i després el client pot iniciar la reclamació judicial.

Com a recomanació final, Veiga assenyala que és convenient acudir a l'asseguradora i deixar-se aconsellar sobre quina és la millor via per solucionar problemes i protegir els béns assegurats, «en cas que passin fets especials com nevades però, també, sobre qüestions que poden afectar el dia a dia, com que es rebenti una canonada o un accident d'automòbil».

 
Fotografia d'Alvaro Araoz a Unsplash
-Temes relacionats-
up