Com arribarà el Fons de Recuperació Europeu a les pimes? | EDE
movi-image-fondo-recuperacion-europeo-pymes-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com arribarà el Fons de Recuperació Europeu a les pimes?

Wed Aug 11 12:12:36 CEST 2021

A Espanya, les petites i mitjanes empreses (pimes) suposen el 99,8 % de les companyies i ocupen el 66 % de l'ocupació total. Amb més de vuit milions de treballadors, les pimes han estat les més exposades i les més vulnerables davant la crisi derivada de la situació provocada per la COVID-19, però també són les que presenten una gran oportunitat de transformació i de reactivació gràcies als ajuts del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. «Les pimes seran les grans beneficiàries del Pla de Recuperació espanyol», va comentar Manuel de la Rocha, secretari general del Departament d'Afers Econòmics i G20 en el Gabinet de la Presidència del Govern d'Espanya, en el fòrum Cómo llevar los fondos europeos hasta la última pyme, organitzat per elDiario.es.

Durant els dos anys vinents, Espanya s'enfronta a l'enorme repte d'executar i assignar els prop de 70.000 milions d'euros que li corresponen com a part del Fons de Recuperació Europeu. Tots els Estats membres han conclòs el seu procés de ratificació i els primers ajuts podrien arribar al país en qüestió de setmanes. La Comissió Europea preveu acudir als mercats per emetre deute massiu durant aquest mes de juny.

«El 90 % dels espanyols treballen a les pimes i, per tant, es beneficiaran de moltes formes», va afirmar de la Rocha, que, al seu torn, va explicar que totes les licitacions i les convocatòries per accedir als ajuts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol tindran espai per a les petites empreses, a les quals s'insta a formar aliances i consorcis per tenir «potencial d'arrossegament». A més, també podran formar part dels projectes estratègics per a la recuperació i la transformació (PERTE) de l'economia espanyola.

Pot interessar-te: Els 20 programes tractors d'inversió del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya

La col·laboració publicoprivada serà clau

El sector bancari es perfila com a un actor clau per cofinançar les inversions, canalitzar els ajuts i exercir un efecte d'amplificador davant d’allò que l'Executiu central ha descrit com «el pla econòmic més ambiciós i transcendental de la història recent d'Espanya». La banca, explica Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, té un «paper sectorial» per cohesionar el teixit productiu i compta amb un valor afegit d'una xarxa de contactes en administracions, empreses i distribuïdors que s'anticipa clau per descongestionar les càrregues burocràtiques.

Destacat: La banca jugarà un paper determinant en el cofinançament dels projectes, molts dels quals no estaran coberts al 100 % pel paraigua del PRTR

Un dels grans reptes que té al davant el país és absorbir aquesta quantitat de diners sense precedents. Davant d’aquesta fita de transició i transformació cap a una economia i una societat més resilients, la banca jugarà un paper determinant en el cofinançament dels projectes, molts dels quals no estaran coberts al 100 % pel paraigua del PRTR. En paral·lel, compta també amb la capacitat tecnològica i tècnica necessària per a la canalització d'aquests ajuts. «La banca té un paper primordial en promoure el finançament necessari per completar la inversió en els projectes i en aprofitar la seva capil·laritat amb les pimes per assessorar-les i apropar-les als ajuts. És un paper fonamental», coincideix de la Rocha.

De l'absorció a la gestió: els reptes pendents

El Govern prepara una bateria de reformes per ajudar les pimes a mitigar l'impacte que ha deixat la pandèmia. Entre elles, destaca la normativa de creació i creixement empresarial, l'objectiu de la qual és eliminar obstacles administratius i financers als emprenedors; la llei de morositat, que vol reduir el temps dels pagaments pendents; i la llei de start-ups per accelerar la transformació tecnològica. No obstant això, en el curt termini, les pimes s'enfronten a la seva falta de capacitat per presentar projectes competitius i amb l'impacte suficient davant de les grans corporacions. «Tenim un repte important en la gestió del disseny, de l'execució i de la justificació dels ajuts», afirma José Moisés Martín Carretero, director de Red2Red.

El Govern va anunciar recentment la creació d'un paquet per valor d’11.000 milions d'euros d’ajuts per a les pimes i els autònoms més afectats per la COVID-19. Al voltant de 7.000 milions d'euros arribaran de forma directa a les pimes. No obstant això, encara està pendent formalitzar el procediment de repartiment d'aquests ajuts, que tenen com a un dels seus grans reptes definir com arribar als comerços amb dimensions més petites. «Hi ha un problema i un repte en fer arribar a través de les administracions públiques aquests diners a les pimes i en què aquestes siguin capaces de generar projectes de suficient qualitat per tenir l'impacte que s'espera», apunta Martín Carretero.

Pot interessar-te: Aquests són els ajuts que rebran les pimes i els autònoms

Fomentar la cultura de la digitalització

El PRTR espanyol destinarà 4.066 milions d'euros per fer les pimes més digitals i competitives. Això suposa el 71 % de tots els ajuts dirigits a aquestes empreses, tot i que fins a la data els projectes destinats a la transformació tecnològica continuen sense tenir l'èxit esperat.

Destacat: «La pandèmia ha deixat molts projectes de sostenibilitat i de digitalització al calaix perquè l'objectiu primari era subsistir», Urraca, de Banc Sabadell

Marta Becerra, directora d'Afers Públics de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), ho atribueix a una manca de cultura digital en el teixit empresarial. «En les pimes costa molt implementar-la perquè en moltes ocasions estan en estat de supervivència i, per tant, la digitalització queda en segon pla», explica. «La pandèmia ha deixat molts projectes de sostenibilitat i de digitalització al calaix perquè l'objectiu primari era subsistir. Aquest és el moment de posar-los de nou sobre la taula i d'abordar aquesta reflexió estratègica», coincideix Urraca.

Per tallar aquests obstacles i consumar el camí cap a la modernització, Becerra insisteix en la necessitat que els directius captin i fomentin el talent i advoca perquè les pimes uneixin ambició amb realisme en aquest camí.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

Fotografia de Kampus Production a Pexels
-Temes relacionats-
up