Com es crea un business plan? | EDE
¿Cómo crear un ‘business plan’?
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com es crea un business plan?

Fri Dec 16 09:10:35 CET 2022

Un business plan ha de recollir la identitat, el funcionament, el finançament i els objectius d’un projecte empresarial.

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme defineix un business plan (pla d’empresa en català) com “un document interactiu que identifica, descriu i analitza una oportunitat de negoci, n’examina la viabilitat tècnica, econòmica i financera, i desenvolupa tots els procediments i estratègies necessàries per convertir aquesta oportunitat en un projecte empresarial concret”. Es tracta d’un mapa del negoci, del full de ruta que portarà l’empresa a bon port o, al contrari, farà que encalli.

Per a què serveix un business plan?

  • Permetre al promotor del projecte analitzar totes les variables que puguin afectar l’entitat. I amb informació necessària per determinar-ne la viabilitat. Quan s’hagi començat l’activitat, el business plan serveix com a eina interna per avaluar la marxa de l’empresa i les possibles desviacions sobre l’escenari previst.
  • Servir com a carta de presentació del projecte. A l’hora de sol·licitar qualsevol mena de col·laboració o suport econòmic a entitats bancàries o inversors per obtenir finançament.

Què ha de contenir un business plan?

  • Resum executiu. Recull l’essència del projecte de manera clara i directa: idea, avantatges, característiques, mercat i inversió.
  • Presentació de l’empresa. Incorpora les senyes d’identitat del negoci, una explicació sobre els aspectes més importants i generals de l’empresa (denominació social, forma jurídica, localització, el producte que es comercialitzarà, en quin públic se centrarà i amb quins recursos compta).
  • Model de negoci. Explica quina és la proposta de valor de l’empresa, la seva estratègia per competir, el mètode per generar ingressos i els recursos necessaris per aconseguir-ho.
  • Producte o servei. Defineix la necessitat a què respon el projecte, quins problemes soluciona i quina novetat aporta respecte de l’actual oferta del mercat; és a dir, descriu les característiques que el fan diferent davant la competència.
  • Missió, visió i valors. Indica el propòsit de l’empresa, cap a on es dirigeix, i fa referència a la responsabilitat social corporativa (RSC), és a dir, la seva aposta per la sostenibilitat, la cura dels empleats, etc.
  • Anàlisi DAFO.  És l’acrònim que fa referència als quatre paràmetres bàsics en tota estratègia empresarial: debilitats (els desavantatges propis davant la competència), amenaces (els problemes externs que es trobarà l’empresa en començar a operar en un mercat), fortaleses (diferència l’empresa de la resta dels seus competidors) i oportunitats (nínxols de mercat que encara no s’han explotat).
  • Estudi de mercat. Recapta i analitza la informació que serveix per identificar les característiques d’un mercat i comprendre com funciona. És clau per conèixer, per exemple, les tendències, les expectatives i les necessitats dels clients, els canvis a la dinàmica de la indústria, etc.
  • Perfil de client. Serveix per conèixer millor el consumidor final a què va dirigit el producte o el servei que s’ofereix. Un business plan ha d’identificar quin tipus de persona és el client potencial (quina edat té, què li agrada, què necessita, què valora en un negoci, etc.).
  • Entorn competitiu. Analitza qui són els competidors, quines són les barreres d’entrada per a un producte o servei nou i com superar-les.
  • Equip de treball. Inclou l’organització jeràrquica de l’empresa, quins són els llocs de treball que cal cobrir i quines habilitats calen per a cada lloc.
  • Pla de màrqueting. Conté els objectius, les campanyes que cal fer, els canals o el pressupost que fa falta, així com els indicadors per monitorar les fites aconseguides i el benefici aconseguit.
  • Pla financer. Reflecteix la solvència econòmica i la viabilitat financera de l’empresa. Entre altres paràmetres, avalua d’on venen els ingressos, qui aporta el capital inicial i quines despeses fixes hi ha. Diferència entre les despeses de capital (s’han fet servir per adquirir els béns de la companyia) i les despeses operatives (permeten mantenir i millorar els actius físics).
  • Anàlisi de riscos. Avalua els riscos de l’empresa i les eines que s’utilitzaran per fer-hi front, així com possibles plans alternatius.
  • Pla d’implementació. Defineix com es posarà en marxa el negoci, els temps i les fases per aconseguir l’objectiu final.

Buscar finançament empresarial extern

En finalitzar el pla de negoci, un emprenedor pot donar a conèixer el seu projecte empresarial a les persones o a les entitats que el poden ajudar a posar-lo en marxa. A més de la inversió interna, proporcionada pels socis de l’empresa, és important comptar amb finançament extern per emprendre un negoci.

Un pla de negoci és una eina que pot ajudar a aconseguir un préstec bancari o animar un inversor a implicar-se en l’empresa. Per això, cal tenir molt en compte que ha de respondre a tot el que un possible inversor necessita saber per confiar i finançar el projecte.

Per fer correctament un business plan és clau comptar amb l’assessorament d’un professional com el gestor del banc, que acompanya l’emprenedor en la cerca de finançament i l’orienta per aconseguir la millor opció segons les seves necessitats.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Startup Stock Photos a Pexels
-Temes relacionats-
up