Com es pot alleugerir la càrrega fiscal en el segon semestre de l’any | EDE
movi-image-aligerar-carga-fiscal-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com es pot alleugerir la càrrega fiscal en el segon semestre de l’any

Tue Sep 01 16:33:40 CEST 2020

Planificar amb temps la manera de reduir les obligacions de pagament en la pròxima declaració de la renda pot afavorir l’assoliment de més liquiditat per fer front a potencials deutes o, fins i tot, per aprofitar oportunitats d’inversió

La segona part de l’any acostuma a ser el moment idoni, segons els experts, per millorar la fiscalitat, pensant que el resultat de la pròxima declaració de la renda (que, per norma general, se sol presentar d’abril a juny de l’exercici següent) sigui tan positiva per als interessos del contribuent com sigui possible. A més, dins del context actual de crisi, tot allò encaminat a millorar la liquiditat és una cosa que, molt probablement, la salut financera de cadascú agrairà a llarg termini, tant per poder atendre possibles despeses i deutes imprevistos com pensant en potencials oportunitats d’inversió que puguin sorgir. Tant és així que, segons els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), si es planifica i s’analitza la situació d’ingressos i pagaments és possible estalviar-se fins a 3.000 euros de mitjana en l’IRPF per persona.

La càrrega fiscal és, en realitat, tota aquella bateria d’impostos que ha d’abonar cada contribuent, sigui un particular o una empresa. Per això, el primer àmbit en què cal fixar-se per intentar reduir l’impacte impositiu és el de les retencions. En cas de treballar a compte d’altri, és important ajustar-ne efecte al llarg de tots els mesos de l’any per minorar-ne el pes. En el model 145 d’Hisenda es poden sol·licitar els ajustos de la declaració, incloses les modificacions que permetin pagar més (com ara haver acabat de pagar un habitatge) o menys (com és el cas d’haver tingut un fill) per ajustar la retenció i intentar igualar-la al llarg de tot l’exercici.

La càrrega fiscal és tota aquella bateria d’impostos que ha d’abonar cada contribuent

Continuant en el pla laboral, si durant aquests mesos s’ha estat teletreballant com a autònom, cal analitzar si despeses com ara la compra de material d’oficina, la llum, l’aigua i el telèfon, totes relacionades amb l’exercici professional, es poden desgravar per pagar menys IVA. En aquest cas, l’assessorament dels gestors especialitzats és clau per complir escrupolosament la legislació. A més, si s’han fet encàrrecs per a alguna empresa establerta a l’estranger, s’està exempt de tributació fins a un màxim de 60.100 euros, sempre que s’hagi pagat un impost similar a l’IRPF al país estranger. Si es cobra part del salari en gasolina per al transport o en tiquets de restaurant, també s’haurà de pagar menys a Hisenda, perquè aquestes fórmules estan exemptes del pagament d’IRPF.

Et pot interessar: Despeses de viatge: què val i què no val per a Hisenda

En el cas específic dels professionals autònoms, convé tenir present que les declaracions mensuals o trimestrals d’IVA presentades han de ser coherents i quadrar fins a l’últim cèntim, per evitar que l’Agència Tributària pugui decidir iniciar un procediment d’inspecció. En aquest sentit, també han d’estar en línia amb l’impost sobre societats i amb les autoliquidacions d’IRPF i els corresponents resums anuals que es duguin a terme.

D’altra banda, l’actual cicle borsari de caigudes que ha comportat la crisi sanitària també pot tenir un efecte positiu en la càrrega fiscal. Vendre a pèrdues unes accions genera el que es coneix com a minusvàlues, que al final de l’any es poden compensar amb els guanys patrimonials que s’hagin obtingut, malgrat que, això sí, la llei estableix que no es podran adquirir aquests mateixos valors o valors similars en els dos mesos posteriors a la venda. També es permet traspassar el capital dipositat en un fons a un altre fons sense risc per consolidar el guany i fer la venda en un exercici econòmic més convenient.

Et pot interessar: Inversions i impostos

 

L’estalvi desgrava

Les aportacions que es facin als plans de pensions i altres productes d’estalvi, com els plans de previsió, permeten deduir-se fins a una aportació màxima de 8.000 euros, sempre que no superi el 30 % dels rendiments del treball i de les activitats econòmiques, amb independència de l’edat. També és possible deduir-se fins a 2.500 euros en la base imposable sobre les aportacions a plans que faci el cònjuge, quan percebi rendiments del treball inferiors als 8.000 euros. Així mateix, cal recordar que un altre element que s’ha de tenir en compte és la manera com es rescata el pla de pensions, atès que si es fa com a capital, és a dir, tot de cop, l’impacte fiscal sol ser més elevat que si es fa en forma de renda, per mitjà d’una assignació periòdica, per exemple, mensual. En qualsevol cas, el més convenient és consultar l’entitat bancària per analitzar de quina manera es poden fer aportacions extraordinàries per alleugerir la càrrega fiscal de la declaració de la renda.

La manera de rescatar un pla de pensions pot tenir un impacte fiscal molt elevat, per la qual cosa abans de fer res convé consultar l’entitat bancària

A més a més, en el cas de les assegurances de salut, rebre-les com a retribució en espècie per part de l’empresa fa que estiguin exemptes d’IRPF les primes o les quotes satisfetes a entitats asseguradores per a la cobertura de malaltia, si no excedeixen els 500 euros anuals.

Et pot interessar: COVID-19: els plans de pensions s’adapten a les noves necessitats

 

Fills i llar

Si s’ha adquirit un habitatge habitual o s’ha fet algun pagament per a la seva construcció abans de l’1 de gener de 2013, es té dret a desgravació, sempre que s’hagin tingut deduccions per l’habitatge el 2012 o en anys anteriors, amb un límit d’inversió de 9.040 euros. És a dir, es poden fer amortitzacions anticipades d’hipoteca amb una deducció del 15 %.

En aquest context, si es vol transmetre un habitatge, a partir dels 65 anys el guany que s’obtingui per la donació o la venda de l’habitatge és lliure d’impostos, sempre que s’hi hagi viscut els tres anys anteriors. També gaudeixen d’aquesta exempció les persones que estiguin afectades per una dependència greu o una gran dependència. A més a més, si es té una discapacitat del 33 % o superior, es pot obtenir un certificat de discapacitat, que permet gaudir de certs beneficis fiscals.

D’altra banda, tenir un fill o, després de divorciar-se, haver de pagar una pensió alimentària acostumen a generar modificacions en la quantitat de les retencions en l’IRPF, que depenen de cada comunitat autònoma. Per tant, convé consultar periòdicament les deduccions autonòmiques que hi ha a cada moment, atès que cada any solen variar.

Et pot interessar: Les principals deduccions en la declaració de la renda

 

Solidaritat i empreses emergents

Hi ha unes despeses determinades que redueixen la càrrega fiscal, com ara els donatius a ONG i fundacions sense ànim de lucre, el pagament de quotes a sindicats i col·legis professionals i l’abonament d’honoraris a procuradors i advocats. En el cas de les entitats solidàries, és possible deduir-se un 75 % dels 150 primers euros i un 30 % de la resta. També està previst per a l’afiliació a un partit polític que les quotes i les aportacions que es facin tinguin una deducció del 20 % limitada a un màxim de 600 euros.

Pel que fa a l’emprenedoria, és possible reduir la càrrega de l’IRPF si s’inverteix en empreses emergents (start-ups) incorporant-s’hi com a soci. Aquestes inversions permeten deduir-se el 20 % en la quota de l’IRPF de la inversió realitzada en subscriure les accions, amb una base màxima de deducció de 50.000 euros anuals, limitada a una participació, juntament amb el seu cònjuge i familiars fins a segon grau, que no pot superar mai el 40 % del capital de l’entitat. També està previst que s’eviti tributar per la plusvàlua en sortir de la societat si es reinverteixen els fons en una altra companyia.

Et pot interessar: Vull invertir en una ‘start-up’: per on començo?

 

-Temes relacionats-
up