Segons dades de l’OCDE, Espanya és el segon país del món per darrere de Japó amb més esperança de vida, amb 83 anys de mitjana, una xifra que s’espera que continuï augmentant en els propers deu anys i converteixi el país en el més longeu del món el 2040. Si es té en compte que la jubilació se situa entorn dels 67 anys, és important disposar d’una planificació dels estalvis per gaudir de tots aquests anys posteriors sense problemes econòmics. Així, es poden evitar dues circumstàncies: viure més que els teus estalvis (i no tenir prou diners per afrontar aquests anys) o que els estalvis visquin més que tu (vivint per sota de les teves possibilitats
Et pot interessar: Calcula com serà la teva pensió de jubilació
A l’hora d’administrar els diners, l’ideal és gestionar els ingressos percebuts seguint la norma 50-30-20: destinar el 50 % a les despeses bàsiques, com ara el menjar, l’habitatge, etc.; un 30 % a l’oci, i un altre 20 % a l’estalvi. És important gestionar aquesta quantitat estalviada i invertir-la per treure’n rendibilitat, ja que si es tenen els diners aturats perden valor, a causa de la inflació.
Mètodes de desacumulació
Una opció interessant per gestionar els estalvis i evitar que et sobrevisquin són els productes de desacumulació, que permeten convertir un estalvi passat en un flux de pagaments periòdics a futur. Els tipus més comuns de desacumulació de capital són:
- Rendes vitalícies: es tracta d’una assegurança a través de la qual s’abona un cert capital estalviat i a canvi es rep una renda vitalícia fins al moment de la defunció.
- Hipoteca inversa: consisteix a hipotecar part del patrimoni immobiliari per rebre un pagament mensual. En aquest cas, quan la persona mor, els hereus han d’assumir el deute si es volen quedar amb l’immoble, encara que el capital no està subjecte a l’IRPF.
- Venda de la nua propietat: aquesta operació es basa en la venda d’un immoble però conservant-ne l’usdefruit fins al moment de la defunció, de manera que s’hi pot viure o fins i tot llogar-lo a tercers.
Et pot interessar: La hipoteca inversa o com pots convertir el teu patrimoni en una renda mensual
Encara que la tria de qualsevol d’aquestes opcions o d’altres dependrà del perfil econòmic de cada usuari, és important escollir l’opció que permeti millor evitar el problema de viure més que els estalvis.