movi-image-elmundo-empieza-ahorrar-menos-cafe-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Comença a estalviar amb menys del que val un cafè

22/10/2019

L’estalvi personal ve dels petits detalls, gestos que s’incorporen a la rutina i que, amb el temps, passen a convertir-se en accions que es fan d’una manera gairebé inconscient

La constància és una de les claus per aconseguir les fites més llunyanes i, aplicada a l’economia domèstica, genera beneficis de vegades inesperats. Amb pràcticament només un euro al dia és possible aconseguir un bon coixí monetari en un termini raonable.

Presentem aquí algunes claus per aconseguir-ho:

Per a algunes persones, l’esmorzar fora de casa és el millor moment del dia. No cal privar-se’n, però pot ser bona idea prescindir d’algun dels cafès que es consumeixen diàriament gairebé de manera automàtica. Les màquines de venda automàtica de les oficines i d’alguns establiments juguen en contra d’aquest petit estalvi inadvertit.

Detectar i esquivar la compra compulsiva d’aquest o altres aperitius té premi i es nota a la butxaca, i també en la salut, ja que la majoria de vegades es menja sense realment tenir necessitat de fer-ho. Pot ser tan senzill com emportar-se un termos de cafè o te a la feina o tenir sempre a mà una bosseta de fruita seca o de fruita per si el cos et demana picar entre hores.

Un dels trucs més utilitzats tradicionalment era el de buidar els butxaca en arribar a casa i posar les monedes directament a la guardiola. Una versió més evolucionada, més divertida i relacionada amb l’atzar, és la de guardar un tipus de moneda concret. Per exemple, fica cada moneda de dos euros que caigui a les teves mans en un compartiment diferent i amb una destinació final: la guardiola. Aquí, la voluntat no hi participa, sinó que és la sort més aviat la que determina el nivell d’estalvi.Una medida similar, aunque algo más predefinida, es la del cambio de efectivo. Sólo hay que escoger el tamaño de los billetes al sacar dinero en el cajero, y el importe que irá a la hucha al cambiar cada uno de ellos. Por ejemplo, sacar sólo billetes de veinte y reservar un euro de cada uno reporta un ahorro considerable en un plazo medio de tiempo.

Una mesura semblant, encara que una mica més predefinida, és la del canvi d’efectiu. Només cal triar la grandària dels bitllets en treure diners del caixer, i l’import que anirà a la guardiola en canviar cadascun dels bitllets. Per exemple, treure només bitllets de 20 i reservar un euro de cadascun reporta un estalvi considerable en un termini mitjà de temps.

El transport transport públic i el cotxe compartit són alternatives interessants al vehicle privat individual  per a alguns desplaçaments a la ciutat i, també, per a viatges. Deixar el cotxe a casa un dia a la setmana i agafar l’autobús, el tren o el metro pot suposar un bon estalvi en uns trajectes determinats. A més, és un regal de temps per a la lectura (atenció a aquests llibres que et recomanem si vols estalviar de debò), per contemplar el paisatge o, simplement, per relaxar-se.

L’aigua és un bé preuat, però Espanya gaudeix d’un producte de qualitat directament des de l’aixeta. Apostar per un bon termos o una ampolla isotèrmica contribuirà a reduir el consum de plàstics, que tanta falta fa al planeta, i servirà per estalviar tots aquests euros gastats en ampolles d’aigua mineral, que moltes vegades ni tan sols es consumeixen del tot.

Ves amb compte l’energia de la casa. Quantes vegades encenem el llum quan en realitat en tindríem prou d’obrir una mica més les persianes o deixem que l’aigua de l’aixeta s’escorri mentre ens entretenim fent altres coses? Fixar-se en aquests gestos i canviar-los no tan sols afavoreix el medi ambient, sinó que també pot fer que les factures de la llum, el gas i l’aigua siguin més assequibles a final de mes.

Targetes de client. Cada vegada hi ha més establiments que ofereixen als seus clients targetes de fidelització. Els descomptes que es poden aconseguir amb aquestes targetes sempre aniran a favor del compte d’estalvi.

Hi ha molts petits gestos que ajuden a estalviar sense fer grans esforços, sense desatendre necessitats i sense privar-se, si més no, de cap desig fora del que és comú. L’èxit rau en la perseverança.

-Categories i etiquetes-
up