Confiança i compromís: les claus de l'èxit per al desenvolupament professional | EDE
movi-image-confianza-compromiso-claves-exito-profesional-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Confiança i compromís: les claus de l'èxit per al desenvolupament professional

Mon Jul 05 08:23:12 CEST 2021

La situació derivada de la COVID-19 està reconfigurant la cultura de la feina. Treballadors i empreses estan cridats a emprendre un camí de compromís mutu, en el qual la inclusió i la confiança jugaran un paper clau per al desenvolupament professional

El gegant tecnològic Google va començar a gestar-se el 1998 al garatge de Susan Wojcicki. La primera dona treballadora de la companyia i la seva directora de màrqueting és avui també CEO de YouTube. 23 anys i cinc fills després, Wojcicki és un clar exemple de visió de futur i de conciliació. La pandèmia del coronavirus ha posat aquests factors de nou en relleu. El teletreball ha modificat les claus de les empreses i dels treballadors per mirar l'endemà i n’ha canviat la mentalitat de bona part en el fons i en les formes. El control mutu està deixant pas a la confiança.

"El teletreball és un canvi que va més enllà del tema laboral. És un canvi transversal. Hi ha un canvi sociològic molt interessant en la capacitat que tinguem d'organitzar el nostre temps perquè les fronteres temporals s'han diluït", explica Carlos Royo, professor de Direcció de Persones i Organitzacions a Esade, al Podcast de Banc Sabadell. El confinament i el treball en remot han eliminat les limitacions temporals i espacials que fomentava l’oficina. En aquest context, s'ha desenvolupat el que per a Royo és l'actiu més preuat per al nou món laboral post-COVID-19: la confiança bilateral entre empleats i empresaris.

 

El contacte directe i les relacions personals juguen un paper determinant a l'hora de forjar aquesta confiança i desenvolupar el sentiment de pertinença i de compromís amb l'empresa, una pràctica molt més complicada de teixir a través de les videotrucades. Tanmateix, aquest expert estima que "no ens dirigim cap a una societat on el teletreball sigui el 100 %". El futur del món laboral passarà per un model híbrid. "A les cafeteries es treballaven temes molt més transcendentals del que creiem. Les cultures de les empreses no les generen les estratègies ni els comunicats corporatius, sinó aquestes converses de cafè. Ara és difícil fer-ho a distància, però no impossible", apunta subratllant que la situació actual obligarà les companyies a reconfigurar la forma de comunicació interna.

Pot interessar-te: Què reclamen els professionals després d'un any de teletreball?

Però l'entorn laboral del futur viurà altres metamorfosis que es plasmaran des de la primera fase d'aterratge a una empresa: la contractació. Perquè la crisi actual també està deixant la seva empremta en la forma en què les companyies valoren als seus treballadors i prioritzen les seves qualitats.

L'adaptació i la inclusió seran les capacitats cada vegada més requerides en un món globalitzat

"Comença a canviar la selecció del personal basant-se només en les competències i a incorporar el concepte de valors, el concepte d'actituds", detalla Royo. Capacitats com l'adaptació i la inclusió seran cada vegada més requerides en un món globalitzat on cada vegada és més comú compartir despatx amb persones de diferents nacionalitats i cultures. Juntament amb la recerca de professionals amb competències digitals o tecnològiques, també ha augmentat la caça de talent amb soft skills (habilitats toves) i cada vegada són més les companyies que valoren actituds relacionades amb la gestió de les emocions.

Pot interessar-te: De la intel·ligència emocional a la gestió de l'ansietat: les 'soft skills' més demandades

En paral·lel, comença a despuntar una tendència, progressivament popular en els departaments de recursos humans, coneguda com l’employee centricity. El seu objectiu és contemplar i tenir en compte les diferents situacions personals i circumstancials de cada un dels treballadors. La finalitat és crear un ambient laboral més humanista que, al seu torn, repercuteixi en la productivitat de l'empresa amb empleats que se senten motivats i valorats.

Tres qualitats d'empleats i ocupadors

Tres qualitats per als treballadors i per a les empreses marcaran el mercat laboral del futur, segons Royo. El desenvolupament del pensament crític serà un valor afegit de les persones enfront dels robots en un moment en què segons el Fòrum Econòmic Mundial, l'automatització destruirà 85 milions de llocs de treball el 2025. També hi jugaran un paper determinant la seva capacitat a l'hora de proposar solucions davant dels problemes i la seva gestió de les emocions.

El pensament crític, la capacitat per proposar solucions davant dels problemes i la gestió de les emocions marcaran el mercat laboral del futur, segons Royo

"Les interrupcions creades per la pandèmia, com el canvi a gran escala a la feina en remot, han exigit nous enfocaments per a l'experiència, el compromís i la motivació dels empleats, des de la incorporació de nous talents en endavant", explica l'informe del Fòrum Econòmic Mundial Restableciendo el futuro de Agenda de trabajo: disrupción y renovación en un mundo postCOVID, que destaca que durant la pandèmia es va disparar el nombre de treballadors que van sentir que les seves empreses es preocupaven per ells. El repte ara, diu el document, es mantenir aquests nivells.

Per la seva banda, les empreses caminen cap a un estat en el qual tindran més cura del benestar dels seus treballadors. "Cal passar d'un enfocament transaccional a un més emocional en el qual es concebi l'empresa amb els valors emocionals", assenyala el professor d'Esade, que incideix en la capacitat d'inclusió i en la confiança de les firmes cap als seus empleats com les millors qualitats que poden oferir a l'hora d'assegurar-se resultats i garantir el compromís i la confiança del seu equip.

 

Fotografia d'Alexander Suhorucov a Pexels
-Temes relacionats-
up