D’ansiolítics a vitamínics: com ha influït la pandèmia en les compres a les farmàcies | EDE
movi-image-ansioliticos-vitaminicos-pandemia-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

D’ansiolítics a vitamínics: com ha influït la pandèmia en les compres a les farmàcies

Mon Jul 05 08:52:43 CEST 2021

La COVID-19 deixa canvis molt significatius en el consum de les farmàcies espanyoles. En plena fatiga pandèmica es registra una alça d'antidepressius i valerianes

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la fatiga pandèmica com «la desmotivació per seguir les conductes de protecció recomanades que apareix de manera gradual en el temps i que és causada per diverses emocions, experiències i percepcions, així com pel context social, cultural, estructural i legislatiu». El shock de la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 i la perpetuació de les mesures restrictives han tingut un efecte immediat en la salut mental de moltes persones de tot el món. En conseqüència, s'ha consolidat una tendència a l'alça en la demanda de productes antidepressius.

Des de l'esclat de la crisi sanitària el març del 2020 fins al novembre d'aquest mateix any, el consum d'aquest tipus de fàrmacs va créixer un 4,8 % respecte del mateix període de l'any anterior, segons l'informe La farmacia en tiempos de pandemia, elaborat per COFARES. Aquest augment és encara més significatiu, i se situa en el 5,9 %, durant el període que va de setembre a novembre, coincidint amb la segona onada de contagis per coronavirus. Segons els experts, es tracta d'una conseqüència directa d'aquesta fatiga pandèmica. “La situació emocional durant la pandèmia ha posat llum a molt del sofriment psíquic i ens ha provocat estrès per la incertesa, el canvi, l'adaptació a una situació nova, el teletreball o la conciliació”, afirma Marta de Prado, terapeuta familiar i psicoterapeuta d’EuroPsy.

La limitació dels contactes socials, la impossibilitat de visitar els familiars i els éssers propers o l'obligació d'unir espais de convivència, treball i oci han provocat en moltes persones, especialment en les que viuen soles, una sensació d'angoixa que es va traduir en un augment del 23,3 % de la demanda de valerianes i somnífers entre el març i el novembre de l'any passat. A més, des del 15 de març fins al 14 d'abril del 2020, període en què tot Espanya es trobava sota el confinament domiciliari, el consum de productes multivitamínics es va incrementar un 34,5 %.

En contrast, un altre dels canvis de paradigma que deixa la pandèmia a la indústria farmacèutica és la disminució dels antibiòtics. Entre el setembre i el novembre del 2020, el seu consum va decréixer un 27,8 % respecte dels nivells detectats durant el mateix període de l'any anterior. La reducció de consultes en hospitals o en centres de salut i l'efecte de les màscares i els gels hidroalcohòlics en les infeccions bacterianes expliquen en bona part aquesta tendència.

Pot interessar-te: La nova indústria digital de la salut, un segment ple d'oportunitats per a la telemedicina i les visites virtuals

 

Mascaretes i gel: imprescindibles en el dia a dia

Sortir de casa amb la mascareta posada o desinfectar-se les mans abans d'entrar a un establiment s'han convertit en pràctiques quotidianes. La COVID-19 ha canviat molts aspectes de la vida: des de la forma en què les persones es relacionen entre si fins a la seva manera de treballar. I també ha tingut un impacte significatiu en les prioritats dels consumidors a les farmàcies.

La compra de productes de prevenció del coronavirus com guants, màscares, termòmetres i gels hidroalcohòlics va augmentar el 2020 un 1.250 % respecte de l'any anterior, segons l'informe Pharmalive d'Alliance Healthcare sobre les tendències a les farmàcies espanyoles.

Per la seva banda, la màscara ha passat de ser un complement gairebé desconegut a imposar-se com el producte farmacèutic més demanat. D’ús obligat en llocs públics, s'espera que encara formi part del dia a dia tot i l'avanç en les campanyes de vacunació. El Govern espanyol ha aprovat recentment una llei que n’endureix l’ús i que exigeix portar-la als més grans de sis anys que es trobin a l'aire lliure o al transport públic, independentment de si hi ha o no la distància de seguretat d'1,5 metres.

Pot interessar-te: Els productes per a la COVID-19 i la venda online impulsen el creixement de la facturació de les farmàcies

Una altra de les troballes que destaca l'estudi és la imposició de les mascaretes FFP2 i FFP3 sobre les quirúrgiques a les més de 22.000 farmàcies del país. Entre el desembre del 2020 i el febrer del 2021, l'ús de les mascaretes FP2 va augmentar un 38,5 % i un 1.956 % respectivament, impulsades pels missatges de les autoritats que ofereixen un ajust i un nivell de protecció més alt respecte de les quirúrgiques, l’ús de les quals va disminuir un 29,68 % durant aquest període.

2021: continua la tendència

El 8,5 % de la població espanyola està vacunada amb la pauta completa. No obstant això, l'impuls de la campanya de vacunació després d'un inici d'any precipitat i la fi de l'estat d'alarma, a curt termini, no suposaran una relaxació en el consum d'aquests productes de protecció i prevenció dels contagis. Alliance Healthcare preveu que, aquest segon trimestre de l'any, el comportament del consum en farmàcies amb prou feines pateixi modificacions respecte del primer trimestre a causa de l'encara difícil situació epidemiològica i la continuïtat del teletreball i de les distàncies socials.

La salut ha estat dels pocs sectors que ha mantingut el ritme de la seva activitat comercial durant el passat any de pandèmia, segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació. Una tendència que es manté des que va començar el 2021. Durant els tres primers mesos d'aquest any, l'activitat d'aquest sector ha estat superior a la registrada en el mateix període de l'any anterior.

“Comprendre els canvis de tendència en el consum ens permet entendre quins productes necessitaran els farmacèutics en la seva tasca assistencial com a peça fonamental dins del sistema sanitari espanyol i, en conseqüència, donar-los suport en la protecció de la salut de la ciutadania”, resumeix Remedios Parra, Manufacturers and Farmàcies Director d’Alliance Healthcare.

 

Fotografia de Pixabay a Pexels
-Temes relacionats-
up