El ‘boom’ pel bricolatge: un efecte del confinament o una nova tendència que es consolida? | EDE
movi-image-lainformacion-boom-bricolaje-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
5 min del teu temps

El ‘boom’ pel bricolatge: un efecte del confinament o una nova tendència que es consolida?

Mon Aug 10 08:24:16 CEST 2020

El sector del bricolaje experimentó un gran aumento en sus ventas en la cuarentena, inclinación que continúa creciendo en la nueva normalidad.

La quarantena ha suposat un canvi en els hàbits dels espanyols, que, confinats en les seves llars, han recorregut a la imaginació per suportar de la millor manera possible uns moments plens d’incertesa. Des de practicar esport a casa i desenterrar els jocs de taula fins a fer pa, passant pel consum de cultura en streaming a través de plataformes de contingut digitals i xarxes socials, qualsevol activitat ha estat benvinguda per encarar l’estat d’alarma.

“Estar en confinament ha modificat la nostra rutina, el ritme que portàvem fins llavors i les activitats a què dedicàvem temps”, resumeix la psicòloga Paloma Fernández Villar. “Això pot explicar la cerca d’altres maneres de cremar energia com el bricolatge, la pintura i l’exercici físic”. Durant la quarantena s’ha popularitzat la tendència do it yourself (DIY), és a dir, “fes-ho tu mateix”, per reforçar els treballs manuals i el desenvolupament creatiu. I entre aquests nous entreteniments destaca el bricolatge, a causa del vincle tan especial que s’ha establert entre els ciutadans i casa seva.

Et pot interessar: La despesa en electrònica, salut, bricolatge i mascotes es va disparar durant el confinament

 

Un ‘multiespai’ per reformar

En estar tant de temps confinada, la gent ha tingut moltes hores per fixar-se amb detall en l’estat de casa seva i, a més, ha pogut aprofitar cada espai, sobretot les persones que disposen de zones exteriors. Una taula i unes cadires per a la terrassa que abans del confinament pràcticament no es feia servir, una aixeta amb mala pressió, una porta que grinyola, una finestra que no tanca bé… Totes aquestes coses que abans del confinament sempre quedaven relegades als últims llocs de la llista de tasques pendents han escalat aquests mesos a les primeres posicions.

Un canvi a casa que ha vingut motivat per aquest mateix tancament, tal com explica la psicòloga: “El que ens ha tocat viure durant el confinament ha pogut motivar que mirem de cuidar millor el nostre espai com una manera d’adaptar-nos. El nostre habitatge s’ha convertit en un ‘multiespai’ en el qual la casa ja no tan sols és un entorn de descans i oci, sinó també de teletreball, d’atenció dels altres…”.

El ‘boom’ del sector

A conseqüència de la quarantena, el negoci del bricolatge al nostre país ha experimentat un repunt en les seves xifres de vendes i, sobretot, en el comerç online, que ningú no s’esperava per a aquest any 2020.

“Les vendes s’han disparat de manera exponencial”, expliquen des de la xarxa de ferreteries Cadena 88, que apunten que el confinament i el tancament del comerç tradicional “han derivat les compres cap al canal online de manera important”. En concret, la cadena ha acumulat uns beneficis d’1.065.000 € en les seves vendes per Internet del gener al maig, és a dir, un increment del 812 % respecte al mateix període de l’any anterior.

El sector ha experimentat un repunt en les seves xifres de vendes, sobretot en el comerç ‘online’

El mes de maig, el creixement de l’activitat comercial d’aquest sector ha estat d’un 333 % en comparació del mes d’abril. Així ho reflecteixen les xifres de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l’activitat comercial del país a partir de les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) de l’entitat.

Segons un estudi d’idealo.es, al març la demanda d’alguns articles va créixer de manera destacada: trepants, amb una demanda superior al 101 % respecte al febrer; tornavisos elèctrics, amb un 99 %, i polidores i esmoladores, que juntes van sumar un 169 %. Entre l’abril i el maig, es va incrementar la cerca online de capses d’eines (130 %) i de martells (138 %) per estar equipats i reparar tot el que poguessin en plena quarantena.

Si s’analitza la situació del sector abans de la declaració de l’estat d’alarma, ja s’observava en els últims cinc anys un creixement progressiu del sector, que va tancar el 2019 amb un augment de la facturació conjunta de gairebé el 5 %, segons les dades del baròmetre de l’Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC). A més, en aquells dies s’intuïa que la venda en línia s’incrementaria i des de l’AECOC ja apunten que el futur del sector es troba en aquest canal, que abans del confinament representava entre un 6 i un 10 %.

El tiquet mitjà per compra va arribar als 65 € de mitjana durant l’estat d’alarma

Però no sols les vendes en línia i la cerca d’altres fórmules de venda no presencial han comportat un canvi dins de les companyies de bricolatge. Els nous hàbits de consum dels clients han tingut un paper fonamental en les bones dades que el sector està obtenint. D’acord amb l’AECOC, la limitació dels desplaçaments ha fet que les ràtios de conversió de venda per cada visita s’hagin multiplicat: al març, el 80 % de la facturació total es va fer per mitjà de compres en línia. A més, el tiquet mitjà per compra també va augmentar: va arribar als 65 € de mitjana durant l’estat d’alarma i va mantenir la despesa en la desescalada i en la nova normalitat, segons les dades de Pulso.

 

Pintura i mobles de jardí: els més buscats

Pintura, eines, maquinària i mobles de jardí han estat els més buscats durant la quarantena. Aquestes categories han completat el gruix de les vendes de bricolatge durant el confinament, segons C de Comunicación, en un estudi conjunt amb les grans companyies del sector com ara Leroy Merlin, ManoMano, Bauhaus i Optimus, les quals han notat un repunt de cerca i posterior compra d’aquests productes a les seves botigues virtuals.

Però si hi ha un producte que ha sobresortit per damunt dels altres, ha estat la pintura, les vendes de la qual van augmentar un 25 %, segons les xifres aportades per l’Asociación Nacional de Fabricantes Españoles de Ferretería y Bricolaje (ARVEFER-COFEARFE). Sostres, parets i fins i tot mobles han estat l’objectiu de la brotxa durant el confinament, moment en què els espanyols han aprofitat per redissenyar i personalitzar la seva llar donant-li un toc de color.

Pintura, eines, maquinària i mobles de jardí han estat els productes preferits

La pintura i tots els productes que hi estan relacionats han estat la joia de la quarantena: corrons, brotxes, segelladors i silicones. Elements pensats per tapar qualsevol defecte recent o que havia passat desapercebut fins a estar a casa uns quants dies seguits.

Des de Cadena 88 comparteixen que els productes més venuts a les seves botigues han estat: “Productes relacionats amb les reparacions de la llar (pintura i accessoris de pintor, eines manuals i elèctriques, bombetes, productes de lampisteria…) i articles relacionats amb la cura personal (assecadors, tallacabells, depiladores…). També, per raó del canvi d’hàbits alimentaris, s’han servit molts productes relacionats amb el món de la cuina i la rebosteria (petits electrodomèstics, paelles, motlles…)”.

Segons l’estudi de C de Comunicación, els productes de ferreteria i bricolatge més venuts a les botigues online durant la quarantena, a més de la pintura i els seus accessoris, van ser: mobles i casetes de jardí, elements d’ocultació, reg, barbacoes i accessoris, articles de protecció individual, escriptoris, cadires d’oficina, prestatgeries i sistemes d’emmagatzematge, entre d’altres.

Una llista que aporta molta informació sobre les necessitats dels espanyols durant aquesta etapa. Els productes per a l’exterior, com les casetes i les barbacoes, demostren que la societat s’estava preparant mentalment per a la ‘nova normalitat’, en què prevalen els espais oberts. Les vendes de productes relacionats amb la terrassa i el jardí també han “sorprès” la xarxa de ferreteries de Cadena 88.

El mobiliari i els elements per a ús exterior han acaparat el rànquing de vendes

Els qui tenen una casa amb jardí, balcó o terrassa han gaudit d’aquests espais en més mesura, i això s’ha vist reflectit en l’augment de la facturació del mobiliari i els elements per a ús exterior.

Un altre dels preferits, com es pot veure a la llista, ha estat el mobiliari d’oficina, com ara escriptoris, cadires i prestatgeries. Una conseqüència clara del teletreball i la urgència de transformar una estança de l’habitatge en una oficina.

 

El futur del bricolatge en la ‘nova normalitat’

“Des de l’inici de la reobertura d’establiments, la categoria de jardí presenta creixements de tres dígits”, comenta el responsable de l’àrea de ferreteria i bricolatge d’AECOC, Alejandro Lozano, que assegura, així mateix, que “la resta de famílies de productes també registren pujades de dos dígits, cosa que està portant el sector a rècords històrics de facturació”.

Sembla que el bricolatge ha arribat amb força a les llars dels espanyols per quedar-s’hi: segons les últimes xifres de Pulso, el creixement de l’activitat comercial a Espanya ha estat d’un –4,74 % durant les últimes quatre setmanes, cosa que indica una lleugera caiguda. No obstant, les xifres de facturació dels últims set dies encara són més que optimistes, ja que representen un 142 % respecte al mateix període de l’any anterior.

Les dades de l’eina de Banc Sabadell confirmen que el sector segueix una tendència ascendent. D’acord amb el seu indicador del rànquing dels 10 sectors amb més activitat, el bricolatge al març representava l’1 % de la quota de mercat, i, amb la desescalada i l’inici de la ‘nova normalitat’, ha anat pujant posicions fins a arribar a un 10 % i situar-se com a segon sector amb més quota, tan sols per darrere del sector de l’alimentació.

 

 

movi-image-lainformacion-boom-bricolaje-grafico

 


 

Com a resultat d’aquesta nova passió pel bricolatge, des de Cadena 88 afirmen que el seu portal e-commerce “ha deixat de rebre comandes online de baix import sotmeses a despeses d’enviament i, tanmateix, s’estan mantenint els d’alt valor econòmic, on el moble de jardí i els articles de piscina i platja estan sent els protagonistes”.

Perdurarà aquesta tendència en el futur? “Espanya no és un país de grans amants del bricolatge, encara que és cert que el confinament a les nostres llars ha variat la nostra manera de relacionar-nos amb l’habitatge i moltes persones han aprofitat per millorar-lo en la mesura que sigui possible”, comparteixen des de la xarxa de ferreteries.

Els rebrots i una possible segona onada de la COVID-19 poden forçar una altra quarantena, però, de moment, en el sector creuen que la tendència “es mantindrà en la mateixa línia, si més no durant el període de vacances”, segons Cadena 88.

Fotografia de Sneaky Elbow a Unsplash
-Temes relacionats-
up