El Govern destina més de 1.600 milions d'euros a ajudes per al sector audiovisual | EDE
movi-imag-gobierno-ayudas-sector-audiovisual-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

El Govern destina més de 1.600 milions d'euros a ajudes per al sector audiovisual

Fri Jun 11 09:07:32 CEST 2021

L'objectiu és que el país sigui líder en la producció audiovisual, pol d'atracció de la inversió i el talent, i que tingui un ecosistema reforçat per exportar i competir en els mercats internacionals

El Govern ha presentat un pla d'ajudes per al sector audiovisual dotat de 1.603 milions d'euros per al període 2021- 2025. L'objectiu és que la producció audiovisual augmenti un 30 %. El pla, anomenat 'Espanya, Hub Audiovisual d'Europa', es finançarà a través dels pressupostos generals de l'Estat i dels fons procedents de la Unió Europea -principalment, el Fons de Recuperació Europeu o Next Generation EU, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Programa Europa Creativa per al període 2021- 2027-.

El sector audiovisual ha experimentat una gran transformació en els últims anys. Es tracta d'una indústria en constant creixement i els canvis d’hàbits derivats de la pandèmia de la COVID-19 han impulsat el consum de material audiovisual. Segons l'informe de PwC Entertainment and Media Outlook 2020- 2024, en els pròxims cinc anys s'espera que aquest sector creixi un 2,8 % en tot el món. A Espanya, l'augment previst serà del 3,3 %, fins als 35.567 milions d'euros.

Pot interessar-te: La recuperació en 'K' de la indústria de l'entreteniment i els mitjans

 

Digitalitzar, internacionalitzar i atreure inversions

El principal eix d'aquest pla, que forma part de l'agenda Espanya Digital 2025, compta amb una inversió prevista de 240 milions d'euros per digitalitzar la producció i el seguiment d'audiències, així com per posar en marxa i millorar les plataformes dedicades a la producció audiovisual espanyola i la seva distribució, que n’afavoreixin la comercialització internacional, especialment la d'aquells projectes que generin ecosistemes de col·laboració entre pimes.

El pla compta amb 240 milions d'euros per digitalitzar la producció i el seguiment d'audiències

En aquest sentit, es posarà en marxa el denominat 'Spain Audiovisual Hub Bureau', per tal de proporcionar informació i acompanyament a potencials inversors, tant per a inversors estrangers interessats en el país com per a empreses espanyoles que es vulguin internacionalitzar. En aquest eix es desenvoluparà un programa d'internacionalització del sector audiovisual, a través del Ministeri de Cultura i Esport i ICEX Espanya Exportació i Inversions, i un programa d'atracció de rodatges i inversió exterior.

Millora de l'accés al finançament i fiscalitat

A més, el pla compta amb una dotació prevista de 1.330 milions d'euros per facilitar l'accés al finançament i per aplicar incentius fiscals. En aquest sentit, s'amplia el tipus de projectes susceptibles de rebre finançament de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i de l'Empresa Nacional d'Innovació (ENISA) a projectes innovadors en l'àmbit de l'animació, els videojocs o els efectes visuals.

Així mateix, el pla inclou facilitats d'accés al finançament bancari i reforç dels instruments financers de suport a la internacionalització a través de la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació (CESCE), de la Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (COFIDES ) i del ja esmentat ICO.

Impuls del talent i reformes reguladores

El pla preveu destinar 15 milions d'euros a l'impuls de la formació i a la captació de talent. Per a això, fomentarà l'adequació dels plans de formació a les competències demandades per la indústria i donarà suport a la formació que les mateixes empreses ofereixen als seus treballadors. A més, en col·laboració amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional i el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme es posarà en marxa un programa de formació per a l'ocupació en economia digital.

Finalment, el pla compta amb una partida de 18 milions d'euros destinats a millorar la regulació -com els projectes de Llei General de la Comunicació Audiovisual i de Llei del Cinema- i eliminar barreres administratives.

Amb l'objectiu de fer un seguiment sobre les mesures d'aquest pla, s'elaborarà un informe anual del sector audiovisual que haurà de recollir una descripció dels diferents subsectors (cinema, sèries, animació, videojocs, eSports, publicitat cinematogràfica, efectes visuals, etc.), la seva evolució i les seves perspectives de creixement.

Pot interessar-te: La cultura per streaming ja no serà gratis a l'era post-COVID-19

 

Fotografia d'Avel Chuklanov a Unsplash
-Temes relacionats-
up