El sistema tributari espanyol, millor que l'estatunidenc i l'alemany al rànquing mundial | EDE
movi-image-sistema-tributario-espanol-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

El sistema tributari espanyol, millor que l'estatunidenc i l'alemany al rànquing mundial

Mon Jul 13 08:58:13 CEST 2020

Espanya ocupa el lloc número 34 al rànquing que reflecteix la qualitat dels sistemes tributaris de 190 països, per davant dels Estats Units (37), Alemanya (43), França (53) o Itàlia (118)

El sistema tributari espanyol es troba entre els més moderns del món i ocupa el lloc 34 del rànquing dels 190 països analitzats per davant dels, sempre envejats, Estats Units (37), l'exemplar Alemanya (43), França (53) o Itàlia (118). I, en comparar la fotografia fiscal d'Espanya amb la mitjana de la resta del món, la imatge també és positiva: si actualment al món, de mitjana, una empresa necessita 237 hores per complir amb Hisenda, a Espanya aquesta xifra és de 148 hores. Si, a més, per fer-ho necessita fer 23,8 pagaments, al nostre país aquesta xifra es redueix a nou.

Ser empresari és una forma de vida i una actitud que comença amb la decisió d'emprendre i continua amb la perseverança i l'esforç que comporta mantenir a flotació un negoci i sortir-se'n, que no és poc. Per això, les obligacions fiscals dels autònoms mai han de suposar una trava, sinó oferir facilitats als que representen la força motriu de l'economia. Concretament, Espanya és un país de microempreses (aquella que té menys de 10 treballadors), ja que suposen el 94,48% del teixit empresarial privat espanyol a data de gener del 2020.

Però, quins altres factors fan del sistema tributari espanyol un dels més moderns del món? Doncs bé, si parlem de l'IVA, aquí també els empresaris espanyols guanyen temps. Mentre que les empreses de tot el món dediquen, de mitjana, 19,6 hores per pagar aquest tribut, a Espanya, després de la introducció del Subministrament Immediat d'Informació, conegut per les seves sigles SII, el temps per complir amb els impostos relacionats amb el consum s'ha reduït de 35 a 31 hores. També a l'hora d'obtenir la devolució de l'IVA, les empreses espanyoles necessiten menys dedicació: 16,4 setmanes en comptes de les 29 de mitjana que tarden a la resta del món, segons l'Informe anual Paying Taxes de PwC i el Banc Mundial.

Et pot interessar: Les principals deduccions en la declaració de la renda

L'estudi també reflecteix un índex anomenat Post filing Index, on es mesura l'eficàcia de les administracions tributàries un cop que les empreses han realitzat el pagament dels seus impostos, obtenint un 100% les més eficaces i un 0% les que menys. En aquest aspecte, Espanya apareix entre les vuit administracions més eficients del món, amb una puntuació del 93,6%, molt per sobre de la mitjana, que se situa en 59,6%.

Com han millorat les noves tecnologies la qualitat del sistema tributari espanyol

L'arribada de les noves tecnologies també ha agilitzat processos que abans podien resultar lents o fins i tot tediosos. Així, des que el 2004 les autoritats fiscals van començar a fer-ne ús, les empreses han reduït en 84 hores, de mitjana, el temps dedicat a aquests tràmits i, en 10,3, el nombre de pagaments que les empreses han de fer per complir amb el fisc.

Això té a veure, sobretot, amb la posada en funcionament en economies avançades com la Xina, Hong Kong o Noruega de sistemes de reporting fiscal en temps real o d'altres que permeten la devolució automatitzada d'impostos.

No obstant això, l'estudi també considera que la tecnologia per ella mateixa no és suficient per millorar els sistemes fiscals i insisteix en el fet que una economia, a més de comptar amb la infraestructura tecnològica adequada (disposició de connexió de banda ampla, de xarxes mòbils 4G, etc.) i amb una població suficientment alfabetitzada informàticament, ha de superar una sèrie d'obstacles culturals i polítics, especialment rellevants en aquells països amb sistemes tributaris manuals o amb un nivell significatiu d'economia informal.

No hi ha dubte que el compliment amb les obligacions fiscals és una tasca intrínseca a la condició d'empresari. No obstant això, també és un fet que facilitar aquest procés i agilitzar-lo perquè no suposi una pèrdua de temps és un al·licient per als autònoms de llarg recorregut i una motivació per als que s'estan plantejant emprendre.

Fotografia de Fabio Ballasina a Unsplash
-Temes relacionats-
up