Les startups liderades per dones encara són menys nombroses que les encapçalades per homes, però, afortunadament, les emprenedores van trobant el seu propi espai en el sector. Cada vegada són més els exemples d’empreses creades i dirigides per dones que destaquen en aquests temps marcats per la incertesa i que estan demostrant tenir un estil propi per tirar endavant els seus negocis i fer-los créixer.
Et pot interessar: Invertir en empreses liderades per dones, una oportunitat de negoci.
«La falta d’enginyeres o programadores és evident, com també l’absència de fundadores. Les dades reflecteixen que en l’ecosistema startup encara hi ha una bretxa important, però hi ha una tendència que aquesta bretxa es comenci a tancar», analitza Camila Polensvaig, experta en startups i exvicepresidenta de l’acceleradora Tetuan Valley.
La capacitat de creixement ràpid i el seu alt component tecnològic situen les startups en situació d’avantatge en el moment de trampejar situacions d’incertesa. «Són bons ingredients per a fer front a la nova realitat», apunta Diana Morato, directora general de diverses startups i unicorns tecnològics (companyies del sector que assoleixen un valor de mercat superior als 1.000 milions de dòlars), i fundadora de Deliveroo a Espanya, al podcast de Banc Sabadell. «No sé si n’hi ha prou amb ser innovador i saber adaptar-se, però sí que és una bona base per a fer front als reptes de mercats canviants», assegura.
Però si les peculiaritats de les startups permeten que es mantinguin més estables en temps turbulents, què és capaç d’aportar el lideratge femení? Muriel Bougeois, cofundadora de l’empresa de llibres personalitzats MiCuento, està convençuda que qualitats com l’empatia, la capacitat d’escoltar, la visió global i la predisposició a la col·laboració, que solen ser més característiques de les dones, «són fonamentals per poder passar de la millor manera la situació derivada de la pandèmia».
Elena Peyró, cofundadora de Joinup, una empresa de gestió de la mobilitat, creu que les dones estan més disposades a perseverar. «Ens toca bregar amb situacions més complicades, o sigui que estem acostumades a lluitar. I molt ben preparades per a no rendir-nos».
Això és el que deu emprenedores d’èxit opinen sobre ser dona i empresària.
Muriel Bougeois, directora general i cofundadora de MiCuento
Empatia, visió global i col·laboració constant
La seva startup MiCuento té els nens com a públic objectiu, els mateixos que esdevenen protagonistes dels llibres personalitzats que ofereix des de 2014. Atès que la crisi afecta de ple l’economia de les famílies, amb l’inici de la crisi, ella i el seu equip van pensar que rebrien menys comandes. No obstant això, s’han trobat amb un augment de les sol·licituds i les vendes. Muriel Bougeois considera que les setmanes de confinament van servir per unir-se més com a equip. «Va ser molt bonic perquè van començar a sortir moltes iniciatives. Per exemple, fer les reunions setmanals amb disfresses temàtiques: un dia de bruixots, un altre de superherois… Convertíem l’estrès en una riallada», recorda.
L’empresària creu que les dones sabran donar un tomb a les noves situacions sorgides en aquesta època plena d’incerteses, aprendre’n, escoltar les persones i trobar les oportunitats. Ara bé, «per a les llars on hi ha nens i nenes, cal que hi hagi una divisió clara de tasques si torna un confinament dur», reclama.
Yaiza Canosa, directora general i fundadora de Goi Travel
Fa falta una exposició més gran de les emprenedores
Fa quatre anys, amb poc més de vint, Yaiza Canosa va crear l’únic operador especialitzat en transport, muntatge i instal·lació de productes voluminosos a la llar. Gràcies a clients com Amazon, lkea o Leroy Merlin, té previst facturar el 2020 més de 12 milions d’euros. Assegura que amb la incertesa està aprenent a gestionar el dia a dia d’una manera que no entri en conflicte amb la gestió a llarg termini, cosa que «en l’àmbit estratègic, és bastant laboriós», ja que es tendeix a prioritzar allò immediat sense dedicar temps a vegades a pensar en el futur.
No comparteix l’estereotip que una dona té un tipus de lideratge determinat. Per ella és una qüestió «personal, no de gènere». Sí que admet, en canvi, que la dona és menys visible en l’àmbit de l’emprenedoria i dels negocis. «Al marge de les circumstàncies negatives que tinguem al voltant, el que cal fer és tenir més exposició.»
Et pot interessar escoltar la història de Yaiza Canosa al podcast de Banc Sabadell sobre logística.
Laurence Fontinoy, directora general i cofundadora de Woom
Aconseguir capital, el doble de difícil per a una dona
La seva aplicació ajuda les dones a calcular els dies fèrtils i així augmentar les probabilitats d’embaràs. Durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma, es van haver de replantejar, però, el seu rol. Van informar el milió d’usuàries registrades al seu programa sobre qüestions relacionades amb la COVID-19, si podia afectar o no l’embaràs, el cicle menstrual i les relacions sexuals. «D’aquesta manera, vam incrementar un 17 % el trànsit a l’app», assegura l’emprenedora belga.
Mentre que algunes startups han hagut de posposar o retallar les seves rondes de finançament per la pandèmia, aquesta femtech ha aconseguit fer-se amb 2 milions d’euros. «Si per a una dona normalment és molt més difícil aconseguir capital, sota aquestes circumstàncies ho és el doble.»
Sara Werner, directora general i cofundadora de Cocunat
Més empàtiques i sagaces
Després d’unes primeres setmanes amb caigudes meteòriques de les vendes, Cocunat, una marca de cosmètica 100 % lliure de tòxics, va començar a rebre comandes d’un nou tipus de consumidor, «el tradicional comprador de botiga física, que necessitava productes de qualitat», recorda Sara Werner, que calcula que les seves vendes han pujat entre un 20 % i un 30 % des de l’inici de la crisi sanitària. «Ser nadius digitals va ser un plus que ens va beneficiar», afegeix.
Werner considera que liderar una startup fa que estiguis feta «d’una altra pasta». «Per la flexibilitat i la rapidesa que has de tenir. Però l’estat d’alarma ens va portar a posar-nos al límit de les nostres capacitats, tant creatives com de producció i logístiques.»
Amb una plantilla majoritàriament femenina, pensa que «les dones, per norma general, són més empàtiques i sagaces, i això crec que ens dona avantatge en aquest tipus de situacions. Ens permet anticipar-nos als problemes. Nosaltres vam comprar mascaretes i tot el necessari a principis de març quan aquí encara no sabíem el que ens venia a sobre».
Patricia Ratia i Marta Nicolás, cofundadores de Samyroad
Resilients i perseverants
«La incertesa és una de les conseqüències principals d’aquesta situació… però els emprenedors, per definició, hi estem acostumats. En aquest sentit, juguem amb desavantatge», admeten Patricia Ratia i Marta Nicolás des d’aquesta companyia especialitzada en màrqueting d’influencers que s’ha expandit per Europa i Amèrica Llatina.
El repte ha consistit a compaginar aquesta normalitat en el dia a dia del negoci amb els factors i les circumstàncies personals dels equips, «perquè tots hem passat per alts i baixos emocionals, familiars o personals».
Quant als reptes que es presenten en aquest escenari, «ens ha tocat viure una aturada obligada, però les dones som resilients i perseverants. I, com amb tot, també s’han donat oportunitats que es poden aprofitar», observen des d’aquesta companyia participada per Sabadell Venture Capital, una divisió dedicada a donar suport a projectes d’emprenedoria en les seves fases inicials.
Carlota Pi, presidenta i cofundadora d’Holaluz
Avançar és una actitud femenina
El seu discurs i el de l’empresa que lidera, la companyia de llum que ofereix energia 100 % verda, està ple d’esments a les persones («els nostres actes individuals són capaços de transformar el món») i els valors («producte de la meva educació i de veure el món des de l’òptica d’una dona fortament feminista»). Està convençuda que totes les circumstàncies brinden oportunitats, i la crisi de la COVID-19 ho està demostrant.
«En el primer consell d’administració després del confinament, em vaig presentar amb resultats i plans: havíem seguit contractat persones, tot l’equip teletreballava, els clients tenien les seves factures reajustades a les necessitats sorgides durant l’estat d’alarma i manteníem les nostres campanyes per revolucionar els terrats i convertir-los en centres d’energies verdes. Mentre que altres es retreien, nosaltres avançàvem. Aquesta actitud té a veure amb el fet de ser dona? Sí», afirma rotundament.
Haydée Barroso, directora d’operacions i cofundadora d’Atavi
Impuls a la formació tecnològica
Des del seu lloc de responsable d’estratègia digital d’InnoCells, el hub d’innovació i vehicle de corporate venturing (emprenedoria corporativa) de Banc Sabadell, Haydée Barroso va supervisar innombrables iniciatives tecnològiques. Fins que el 2019 va crear Atavi, la primera plataforma global per a la gestió i inversió de criptomonedes.
Barroso aposta per la cultura d’empresa com a guia d’actuació tant en moments de prosperitat com de crisi: «Actuar ràpid és fonamental. Primer com a obligació cap a l’equip que necessita entendre la seva situació personal en moments d’incertesa elevada. I segon, perquè en depèn la supervivència de l’empresa.»
Admet que en l’emprenedoria tecnològica, i en les startups en concret, «la bretxa de gènere és encara més gran que a les empreses corporatives», i se segueix sorprenent del desequilibri entre sexes que hi ha als centres d’educació avançada relacionats amb la tecnologia: «Com a societat, hem d’impulsar agressivament l’educació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) des de l’educació primària», reclama.
Elena Peyró, directora general i cofundadora de Joinup
Més acostumada a lluitar
Creada fa vuit anys i coneguda per gestionar aspectes de la mobilitat terrestre com els taxis, els aparcaments o el quilometratge per a empreses, Joinup s’ha vist molt afectada per aquesta crisi. No obstant això, tot l’equip va veure aquesta situació «com una oportunitat i, des del primer moment, vam treballar per adaptar els nostres serveis a la nova realitat», explica la seva cofundadora. Per a això, han incorporat noves mesures de seguretat i nous serveis de mobilitat i línies de negoci. «Tots estem lluitant per sortir d’aquesta crisi més forts que abans», aclareix Peyró, que admet que quan va acceptar que aquesta era la nova realitat es va sentir «molt més tranquil·la, i més forta per a enfrontar-se molt millor a les dificultats.»
Aquesta emprenedora creu que encara queda molt camí per fer per aconseguir la igualtat. «La dona té dificultats afegides, com la cura dels fills, que avui dia encara recau en percentatge més alt sobre ella, i això dificulta molt el seu desenvolupament professional», indica. I per mitigar-lo és necessari un canvi profund de la societat, que ha de començar per l’educació a edats primerenques.
Clara Torrijos, directora general i fundadora de Gokoan
Més facturació i menys índex de fracàs
A la seva empresa preparen oposicions amb una metodologia d’aprenentatge pròpia en format en línia. Precisament això els ha permès continuar funcionant. Clara Torrijos reconeix que «cal estar preparats per a canvis a curt termini, tant en l’àmbit estratègic com en el financer; disposar sempre d’un pla B i, fins i tot, d’un pla C, i d’un mínim en caixa que aguanti circumstàncies sobrevingudes».
Aquesta emprenedora esmenta estudis que han demostrat que les dones gestionen de manera diferent les seves empreses, especialment els recursos econòmics. «A pesar de rebre menys finançament, facturem més i tenim menys índex de fracàs. Però també som menys atrevides a l’hora de prendre determinades decisions», explica Torrijos.
María Martín, cofundadora de Tiendeo
L’eterna situació: treballar i tenir cura dels nens
Fundada el 2011 per les germanes Eva i María Martín i Jonathan Lemberger, Tiendeo és la web i l’aplicació líder de fullets promocionals en línia i té presència tant a Europa com a l’Amèrica Llatina. «Després de l’ensurt de les dues primeres setmanes [de l’estat d’alarma], ha estat una enorme oportunitat per a nosaltres. Els més reticents a deixar el paper han vist durant aquest període que no podien distribuir el fullet en aquest suport i que el canal en línia és igual d’efectiu, econòmic i sostenible i, fins i tot, més. Això ens ha obert moltes portes i creiem que és una tendència que continuarà creixent més i més», explica María Martín.
És pessimista, en canvi, respecte de la situació de la dona empresària i treballadora. «Seguim tenint els mateixos problemes que abans: les que ho feien tot a casa ho continuen fent i, amb nens al voltant, la seva situació ha empitjorat. És gairebé impossible treballar i tenir cura dels fills al mateix temps.»
Et pot interessar: Aquestes cinc dones espanyoles estan canviant el món.