Evita les compres per impuls | EDE
movi-image-evita-compras-impulso-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Evita les compres per impuls

Mon Oct 14 09:36:50 CEST 2019

Ho vols i, abans que te n’adonis, ho estàs pagant sense acabar de saber què ha passat. Aquestes tres eines t’ajudaran a combatre les compres impulsives

És una realitat: en plena societat d’oda al consumisme, l’adquisició de productes i la felicitat es donen la mà. Tant és així que una de les raons per les quals comprem és que ens fa sentir millor. Així ho han demostrat estudis com el de la Universitat de Michigan (EUA). Aquesta equació s’aplica fins i tot a les compres online, com van descobrir recentment investigadors de Corea del Sud.

El problema sorgeix quan comprem només per satisfer aquesta necessitat de felicitat, i ho fem sense meditar-ho prou.

Què són les compres per impuls

Totes les compres tenen un component emocional, però unes més que les altres. La nostra ment té dreceres i eines que s’activen automàticament davant de certs impulsos. Es tracta de mecanismes que ens han permès sobreviure com a animals durant la nostra evolució, però que ara mateix poden portar-nos a actuar de forma poc racional i impulsiva.

Quan es tracta de compres no planificades, sense cap mena d’anàlisi prèvia, es parla de compres per impuls. Com és possible evitar-les? Un recurs és obligar-te a activar la part racional del cervell, que el psicòleg Daniel Kahneman descriu en el seu llibre Pensar ràpid, pensar a poc a poc. Aquestes tècniques concretes serveixen per fer-ho.

La regla dels 10 minuts

L’estratègia més eficaç per evitar qualsevol acte per impuls és establir un marge temporal perquè el nostre cervell racional prengui consciència del que farà. Com la psicòloga Kelly McGonigal explica en el seu llibre The Willpower Instinct, n’hi ha prou amb separar deu minuts l’impuls de compra de la decisió final perquè faci efecte. Així, s’aconsegueix reprimir l’estímul inicial de comprar.

Aquesta regla es pot adaptar, per exemple deixant passar més temps, com una setmana, per a les grans compres. Així, és possible meditar millor la compra i, fins i tot, aplicar les tècniques següents.

La tècnica 10-10-10

Com em sentiré respecte a aquesta compra al cap de deu minuts?, i al cap de deu mesos?, i al cap de deu anys? Aquesta és la tècnica 10-10-10 de l’experta en finances Suzy Welch. Aplica-la a les compres per impuls i a qualsevol altra decisió vital.

De nou, es tracta de posar la compra en perspectiva. Perquè en el moment de comprar et sentiràs bé, però en qüestió de poca estona potser no tant. Per això mateix, de vegades és complicat alinear les despeses amb el que realment ens fa feliços.

Les tres preguntes que t’has de fer

En sintonia amb els consells anteriors, és possible reprimir l’impuls inicial de compra amb tres preguntes concretes:

  • Ho necessito de debò? Aquesta és la pregunta més important i la que serveix per diferenciar entre desitjos o capricis i necessitats reals. Com a exemple, pots voler un mòbil nou i d’últim model, però no el necessites si el que tens funciona bé.
  • Haig d’endeutar-me per comprar-ho? Aquesta pregunta serveix, sobretot, per a les compres de més import, on és fàcil que tinguis opcions de finançament. Si has d’endeutar-te, pots esperar i estalviar amb aquesta compra com a objectiu.
  • Puc trobar-ho més barat? Una manera d’evitar l’impuls és activar un impuls diferent, el de l’aversió a la pèrdua. Ens agrada guanyar, però sobretot odiem perdre i comprar una cosa més cara equival a perdre. Amb aquesta pregunta, t’obligues a haver de buscar altres alternatives i a utilitzar mètodes com comparadors, una opció a la qual normalment no recorreràs a l’instant si ets en una botiga.

Independentment de la tècnica, la clau per no comprar per impuls és trobar una fórmula que t’obligui a pensar abans de comprar. Així serà el teu cervell racional el que prendrà la decisió, i no la teva part més animal. l. 

Fotografia de Kai Pilger a Unsplash
-Temes relacionats-
up