Ha arribat el moment de comprar-me un cotxe elèctric? | EDE
movi-image-coche-electrico-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Ha arribat el moment de comprar-me un cotxe elèctric?

Mon Oct 21 09:56:08 CEST 2019

El cotxe elèctric està guanyant adeptes. Més d’un milió d’aquests vehicles circulen ja per tot Europa, emparats per les ajudes estatals. No obstant això, estem preparats per  passar-nos completament a la mobilitat elèctrica? Espanya compta amb una xarxa suficient de punts de recàrrega?

Les ajudes europees a la mobilitat sostenible han fet que els països facilitin l’accés a la compra de vehicles elèctrics (VE) i inverteixin en la infraestructura necessària perquè puguin circular per les carreteres.

A Espanya, a través del Pla MOVES s’han matriculat 1.174 d’aquests cotxes només aquest mes de juny, segons l’Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica (AEDIVE). I, actualment existeixen més de 3.800 punts de recàrrega per aquests cotxes, i Barcelona, Madrid, Girona, Alacant, València i Màlaga són les principals províncies on es concentren.

Mou-te amb un cotxe elèctric segons on vagis

Andalusia, Catalunya i Madrid han sigut les primeres comunitats en rebre les subvencions que ofereix el Pla MOVES per agilitzar el canvi cap a una mobilitat elèctrica a les seves ciutats.

Però encara falta molt per fer. Mentre que en unes ciutats la mobilitat elèctrica és gairebé inexistent, altres han apostat fort per abandonar l’ús dels combustibles fòssils, augmentant la seva dotació d’ajudes a la compra d’aquests automòbils.

Ciutats i comunitats elèctriques

És el cas de Barcelona. No només és l’urbs espanyola amb més punts de càrrega sinó que els esforços del seu govern local l’han situat en l’escena internacional respecte a mobilitat sostenible. El 15% dels cotxes elèctrics de tot el país es concentren a la Ciutat Comtal, que compta amb més de 460 estacions de servei que hi estan destinades. Una de les mesures estrella ha estat la seva àmplia ajuda a la compra d’aquests automòbils, de fins a 6.000 euros.

Les ajudes dels governs autonòmics resulten essencials per fomentar la mobilitat sostenible.

La Comunitat de Madrid la segueix pel que fa a punts de càrrega gràcies al seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (MUS), que el desembre de 2018 va llançar uns incentius per a l’adquisició de automòbils sostenibles, tant elèctrics com híbrids de gas natural. Ara espera llançar la segona dotació, que ascendeix a 750 euros per comprar un cotxe de bateria (BEV, en les seves sigles en anglès).

El País Basc és pioner a Espanya en tenir el primer punt de recàrrega ultraràpida, una de les primeres obertes en tot el sud d’Europa. La firma Repsol és l’encarregada d’aquesta estació a Vitòria que, adaptada a qualsevol motor elèctric, permet carregar-lo en només sis minuts. A més, les subvencions basques per adquirir aquest tipus de vehicles ascendeixen a 3.000 euros.

Espanya, a la cua d’Europa

No obstant això, malgrat el suport econòmic de la Unió Europea, el PLA MOVES, que va precedir a l’anterior Pla VEA, es troba molt per darrere de països com Holanda, Alemanya o Noruega. I és que Espanya ha destinat una quantia modesta de la partida europea per a la compra d’aquests automòbils. Dels 45 milions d’euros provinents d’Europa, només n’hi destina entre un 20 i 50%.

No serà fins a 2023 quan els cotxes elèctrics puguin competir econòmicament amb els convencionals, segons un estudi de la consultora DELOITTE.

A més de l’alt cost que encara té aquest tipus de vehicles, una altra de les dificultats a les quals s’enfronten els motors elèctrics és la falta d’instal·lacions privades de càrrega, claus en el desenvolupament d’aquest tipus de mobilitat. La recàrrega completa d’un cotxe de bateria (BEV) pot durar fins a vuit hores. Per la qual cosa resulta necessari poder connectar-lo a casa, sobretot si es condueix diàriament.

No obstant això, tot i que el futur del vehicle elèctric al nostre país és encara molt incert, cada vegada fem més passes cap a una mobilitat sostenible. A mesura que la tecnologia i infraestructura ho posin més fàcil, resultarà més atractiu per a la ciutadania aquest ambiciós pla que cuida (i molt) el medi ambient.

-Temes relacionats-
up