La cultura i l’esport, preparats per a tornar a obrir les portes | EDE
movi-image-cultura-deporte
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La cultura i l’esport, preparats per a tornar a obrir les portes

Mon Jun 15 09:47:04 CEST 2020

Després de patir serioses pèrdues econòmiques, aquests sectors tornen però amb restriccions d’aforament i noves mesures de seguretat.

Dels concerts a través d’Instagram a les «canyes» per Zoom. El coronavirus ha donat lloc a tot tipus d’iniciatives d’oci a través d’internet, i moltes d’elles s’han guiat per la solidaritat. D’una banda, per proporcionar aquesta «companyia» i entreteniment durant les setmanes més dures del confinament i, de l’altra, amb la finalitat de recaptar fons per fer front a la crisi sanitària. Ara, amb la desescalada, les empreses que es dediquen a l’oci, la cultura i l’esport s’enfronten al desafiament de recuperar el que han perdut. 

Un dels primers que sembla que torna a «jugar» és l’esport, amb l’aval del Consell Superior d’Esports (CSD), el Govern d’Espanya i el Ministeri de Sanitat, que han donat llum verda perquè es torni a celebrar La Lliga de Futbol Professional a porta tancada. Bones notícies per al nostre país, ja que, si la lliga no es reprengués causaria unes pèrdues d’uns 700 milions d’euros als equips per drets de televisió, abonaments i taquilles. En el cas específic del Barça, per exemple, el seu president, Josep Bartomeu, va estimar pèrdues de 6 milions d’euros.

Per la seva banda, el proper 17 de juny comença la fase final de la lliga de bàsquet, amb partits que se celebraran a porta tancada durant el mes de juliol. Els organitzadors van prendre la decisió de tancar així la temporada, amb una fase final que es disputarà entre els dotze millors classificats quan es va suspendre la competició per la COVID-19.

Pel que fa a la pràctica esportiva amateur, ciutats com Barcelona es preparen per a la tornada de les curses populars. L’ajuntament de la ciutat comtal, per exemple, ja ha tancat data per a la Cursa de la Mercè (20 de setembre), això sí, seguint totes les indicacions sanitàries i extremant les mesures de seguretat.

Sales de cinema amb un 50 % d’aforament

Durant els mesos de confinament, a Espanya s’han consumit més de 100.000 pel·lícules al dia, un 50 % més que els mesos anteriors, explica Jaume Ripoll, cofundador i director editorial de Filmin, la primera plataforma de streaming espanyola, al podcast de Banc Sabadell. Plataformes com aquesta i altres com Netflix, HBO o Amazon Prime han estat les nostres grans aliades davant la impossibilitat de sortir de casa. Malgrat tot, el confinament ha suposat una oportunitat per atreure molts usuaris al consum de l’audiovisual, interès que ara es pot traslladar a altres espais amb la desescalada. 

Segons dades del Ministeri de Cultura i Esport, durant el 2019 el cinema va recaptar 625 milions d’euros, dels quals 94 van arribar del cinema espanyol. Ara, la Federació de Cinemes d’Espanya (FECE) assegura que cada dia que romanen tancats els cinemes, es perden 2,6 milions d’euros

Amb més de la meitat d’Espanya ja en la fase 3 de la desescalada, han començat a obrir les primeres sales, amb aforament limitat, màscares i distància de seguretat. En aquest context, el sector es debat entre la rendibilitat d’obrir amb aquestes condicions i mantenir l’aturada dels mesos anteriors. Els cinemes calculen que la reducció d’aforament suposarà pèrdues mensuals de 43,5 milions i demanen a l’Estat mesures proporcionals a les restriccions. 

Et pot interessar escoltar les claus de Jaume Ripoll sobre consum audiovisual durant el coronavirus, al podcast de Banc Sabadell

 

 

Teatre i dansa

Després de la declaració de l’estat d’alarma, les associacions professionals que integren el sector escènic i musical d’Espanya van subscriure un document en el qual demanaven un pla de xoc amb fons suficients per a afrontar els efectes derivats de la crisi sanitària. El sector haurà de fer front a la suspensió, en el període comprès entre març i maig de 2020, d’unes 30.000 funcions, fet que suposarà unes pèrdues superiors als 130 milions d’euros, que podrien incrementar-se de manera significativa en els propers mesos. 

Per aquesta raó, les organitzacions del sector, a més de l’execució total del pressupost de despesa consignat en arts escèniques i musicals per a aquest exercici, reclamen la protecció del teixit empresarial artístic i creatiu i altres accions en matèria laboral que tinguin en compte la realitat d’un àmbit estratègic per a l’Estat. Així mateix, sol·liciten que s’incentivin campanyes de consum cultural un cop superada la crisi. Així les coses, tal com passa amb el cinema, encara són pocs els teatres que han apujat el teló a Espanya. 

Quines alternatives hi ha per a les empreses del sector?

El Consell de Ministres va aprovar el passat 5 de maig un reial decret llei pel qual es destinen 76,4 milions d’euros a ajudes per al sector cultural i al finançament de les empreses culturals, i que inclou també mesures fiscals, l’accés extraordinari a la prestació d’atur, canvis en els requisits per a les pel·lícules que opten a ajudes, que podran estrenar-se a plataformes, o l’increment del percentatge de drets d’autor per a l’acció assistencial, entre d’altres aspectes. D’altra banda, s’ha llançat una línia de finançament específic per a la indústria creativa i cultural (CREA SGR) per la COVID-19. 

Davant d’aquesta situació, les companyies del sector han fet gala de la seva imaginació i creativitat per a superar els obstacles que els ha imposat la pandèmia. Durant el confinament, moltes organitzacions han ofert continguts gratuïts en un intent per a apropar-se a noves audiències i fidelitzar els usuaris habituals. S’han pogut fer visites en línia a grans museus, com el parisenc Louvre o el Museu del Prado de Madrid, la pinacoteca digital del qual va superar els dos milions de visites durant el confinament. I també hem pogut consumir, de manera gratuïta i des del sofà, obres de teatre, pel·lícules i partits històrics de futbol, tennis o bàsquet. 

Aquests reclams en forma de descomptes, promocions o continguts especials han estat presents durant el confinament, i tot apunta que aquesta tendència continuarà en la nova normalitat. El Museu del Prado, per exemple, ja ha obert les portes amb aforament limitat i, per atreure més públic, ha ofert entrades gratuïtes i una col·lecció especial. El Grec Festival de Barcelona 2020 també s’ha sumat als descomptes en les seves entrades. Aquest festival, que es desenvoluparà als teatres de Montjuïc durant el mes de juliol, és un dels pocs a Europa que ha pogut mantenir la seva cita original. Es tracta del primer festival post-COVID-19, que tindrà entrades amb descomptes i oferirà només un terç de l’aforament de les localitats de cadascun dels seus espais. 

Et pot interessar: La publicitat espera una recuperació moderada després de fortes caigudes a l’abril

Fotografia d'Edoardo Busti a Unsplash
-Temes relacionats-
up