Les botigues de barri han estat clau en el confinament i ho seran en la desescalada | EDE
movi-image-elpais-tiendas-barrio-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Les botigues de barri han estat clau en el confinament i ho seran en la desescalada

Mon Jun 08 08:26:43 CEST 2020

Aquests comerços reforcen el teixit social, potencien la sostenibilitat, tributen localment i fomenten l’activitat emprenedora

Hi ha prop de 500.000 establiments de proximitat a Espanya, segons la Confederació Espanyola de Comerç (CEC). Des del punt de vista econòmic, el seu paper és clau: no en va, representen el 5,3 % del producte interior brut (PIB) espanyol. Des del punt de vista social, els seus beneficis són múltiples i clars: reforcen el teixit social, potencien la sostenibilitat, tributen localment i fomenten l’activitat emprenedora, entre d’altres.

Ha estat durant el confinament, i ara durant la desescalada, quan a aquests beneficis s’hi han incorporat dues fortaleses fins ara poc ponderades: d’una banda, el seu paper de pilar sobre el qual es fonamenta el consum mínim per a la supervivència d’una societat i, de l’altra, la resiliència. Tanmateix, aquests negocis estan demostrant una gran fortalesa durant la crisi derivada de la COVID, malgrat la caiguda del 31,5 % de la facturació que han patit durant aquest abril, en comparació del mateix mes del 2019, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). “Es tracta d’un sector dinamitzador de l’economia en èpoques de bonança i amb un comportament menys contractiu en temps de recessió”, afirma la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), mitjançant l’estudi El sector comercio en la economía española.

No obstant això, la situació ha afectat de manera diferent segons la naturalesa del negoci. Segons Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet analitzar l’evolució de la recuperació econòmica del país, en el sector del vestit i el calçat, per exemple, les vendes han disminuït un 60 % respecte al mateix període del 2019, mentre que la facturació en alimentació, que ha estat la despesa principal de les famílies espanyoles durant aquest període, ha registrat un augment que ronda el 30 % respecte a l’any anterior. A més, Pulso reflecteix clarament la preferència pels negocis de proximitat, ja que els comerços d’alimentació petits han facturat un 37 % més respecte al 2019, davant del 31 % i el 28 % dels d’alimentació més grans i mitjans, respectivament.

Això és un reflex fidel de com el comerç local ha satisfet les necessitats dels seus veïns. “La limitació de moviments i la necessitat d’evitar llargues cues han fet que els consumidors que habitualment compraven en grans superfícies es decantin pel comerç de proximitat del seu entorn, o fins i tot l’hagin descobert”, explica Carlos Moreno, portaveu de CEC, que agrupa les principals associacions provincials de comerç de proximitat i algunes sectorials. De fet, moltes botigues també han ampliat horaris per atendre els repartiments a domicili, sense cost extra, i, en molts casos, han desenvolupat un e-commerce improvisat, a vegades en col·laboració amb altres comerciants.

‘Apps’ i xarxes socials per estar més a prop

La percepció del consumidor sobre el petit comerç ha canviat. “Aquests establiments s’han adaptat a les necessitats del client”, explica el portaveu de la CEC. A l’abril, prop del 46 % dels negocis al detall van estar tancats al públic. “Molts han hagut de crear o optimitzar el seu canal de vendes en línia, com les ferreteries, que, en alguns casos, han arribat a quadruplicar les vendes”. Aquesta aposta els ha retornat quota de mercat pel fet d’adequar-se a la demanda dels clients, agafant comandes a través de les xarxes socials i diferents aplicacions. Per ser exactes, la mitjana espanyola de l’augment de la facturació del sector de bricolatge i el parament de la llar respecte al mateix període del 2019 se situa en un 31 %, segons Pulso.

Un exemple de desenvolupament tecnològic amb el qual els comerciants poden vendre a distància és MercApp, dels desenvolupadors Softcode, que permet a qualsevol establiment crear la seva pròpia botiga en línia a través de WhatsApp. N’hi ha prou d’enviar un “hola” a un número en concret i la plataforma ajuda l’usuari a muntar la botiga. És gratuïta fins al setembre. “De moment s’hi han registrat uns 50 establiments”, comenta Francisco Larios, gerent de Softcode. A una escala molt més gran, el gegant estatunidenc Facebook ha anunciat la posada en marxa de la seva botiga virtual Facebook Shops, una eina que permetrà a les empreses presents a la xarxa mostrar el seu catàleg.

Moltes pimes han decidit col·laborar per constituir els seus propis espais virtuals. Els comerciants de la comarca de Siero (Astúries) s’han unit en la plataforma Comerciosiero.es per oferir informació útil sobre protocols d’accés als locals, a més d’ofertes per als clients. D’altra banda, la patronal catalana PIMEComerç ha posat en marxa l’aplicació La compra, que permet comprar en el comerç de proximitat des de casa. A través de Facebook també han sorgit iniciatives com ara “Nuestra tienda de al lado”, per dinamitzar les compres a l’àrea de Lleó. L’impulsor és el jove lleonès Jahel García i té una xarxa de 2.000 comerços i 40.000 seguidors.

També les administracions locals s’han activat en aquest sentit. L’Ajuntament de Madrid ha començat la campanya Volveremos si tú vuelves, que inclou una plataforma des de la qual es poden descarregar bons i cupons per comprar en establiments de la capital. Serveix per fer costat al comerç i al sector de l’hoteleria de la capital. Una acció a la qual s’han sumat els consistoris de Saragossa, Terol, Sòria i Valladolid, entre d’altres.

Tanmateix, hi ha altres maneres de dinamitzar el consum. L’empresa tecnològica amb presència en una vintena de països ServiceTonic ha premiat els seus treballadors amb 300 euros per gastar-los en comerços de barri i animen altres empreses a fer-ho amb l’eslògan #IncentivoPersianasAbiertas.

Més enllà del confinament

Carlos Moreno, portaveu de la CEC, considera que la reobertura dels comerços i la tornada al consum estan tenint “una bona arrencada”. És l’hora perquè aquest tipus de comerç es consolidi, recuperi el terreny que ha perdut durant dècades i reforci els seus valors intrínsecs per fidelitzar clients. “És clau apostar per allò que diferencia el comerç de proximitat: la proximitat, la comoditat, la qualitat, l’atenció personalitzada i l’experiència de qui t’atén, que és un expert en la matèria, i l’assessorament del qual és fonamental”, afegeix Moreno. De fet, la proximitat és un dels aspectes que els consumidors començaran a reclamar, juntament amb el preu ajustat i el concepte “bio”, d’acord amb l’Anuario de la Innovación, de Food Retail & Shoppers 2020-21, en el seu suplement Post Covid

Això, juntament amb la creació d’una estratègia en línia, un sistema rendible de lliurament a domicili i la garantia d’higiene per a una compra més asèptica, serà una de les claus en el futur d’aquest vast conjunt de negocis que acompanyen els ciutadans en la seva vida diària.

PER QUÈ CAL TRIAR EL PETIT COMERÇ?

La Confederació Espanyola de Comerç (CEC) resumeix en cinc punts els beneficis que les botigues al detall aporten al seu entorn: 1r, dinamitzen la vida dels barris, la qual cosa repercuteix en benefici de la comunitat; 2n, constitueixen un element estratègic en la qualitat de vida de les persones, un aliat en un model de ciutat sostenible, vital i més humana; 3r, tributen localment i des del punt de vista immobiliari revaloren la zona on se situen; 4t, fomenten l’activitat emprenedora de petits empresaris i autònoms, i contribueixen a la riquesa local; 5è, contribueixen a una oferta sostenible amb la venda de productes de petits elaboradors locals, marques de la zona o fins i tot d’artesans.

Fotografia de Marcus Lenk a Unsplash
-Temes relacionats-
up